Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Waterverzachter: nut, werking & prijs

Een waterverzachter (ook wel waterontharder genoemd) is een erg nuttig toestel. Hij zorgt ervoor dat kalkaanslag geen kans krijgt in huishoudtoestellen en de waterleidingen. In dit artikel kom je meer te weten over het nut, de werking en de prijs van een waterverzachter.

Benieuwd naar een prijs op maat ? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan bij verschillende erkende bedrijven.

 

 

voordelen waterverzachter Waarom een waterverzachter plaatsen?

Kalk kan ervoor zorgen dat toestellen zoals je koffiezetapparaat en vaatwasser minder efficiënt werken. Een waterverzachter onthardt het water, waardoor kalkaanslag vermeden wordt. Hierdoor zullen je huishoudtoestellen langer meegaan. Ook voor je verwarming is dit belangrijk: kalk kan de leidingen doen dichtslibben, waardoor de warmte zich minder goed kan verspreiden. Dit zorgt voor een minder efficiënte verwarming, en dus een hogere energierekening. Met een waterverzachter kan je deze problemen dus vermijden. Bovendien zal je dankzij een waterverzachter minder zeep en waspoeder moeten gebruiken en het ontharde water voelt aangenaam aan de huid.

Een waterverzachter is dus goed voor het milieu: huishoudtoestellen gaan langer mee en waterzuiveringsstations krijgen minder door zeep en detergenten vervuild water te verwerken.

 

 

Werking

De meeste waterverzachters werken volgens het principe van de ionenuitwisseling. Dit houdt in dat calcium- en magnesiumionen in een met harskorrels gevuld reservoir gewisseld worden voor natriumionen. Het harde leidingwater wordt zachter wanneer het door de harskern stroomt en de ionenuitwisseling plaatsvindt.

De harskorrels geraken na een tijd echter verzadigd met kalk. Dan moeten ze geregenereerd worden met speciaal daartoe bestemd regeneratiezout. Het afvalwater dat ontstaat wanneer het apparaat zichzelf schoonspoelt met pekelwater wordt via de riool afgevoerd. Bij dit schoonspoelen worden de kalkresten uit de harsbolletjes verwijderd, waarna deze bolletjes opnieuw geladen worden.

 

waterverzachter

 

Prijs waterverzachter

De prijs van een waterverzachter hangt van verschillende zaken af. Zo is er bijvoorbeeld het type waterontharder. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een mechanische waterontharder, die met een tijdschakeling werkt en op vaste tijdstippen een spoeling met zout doet. De elektronische waterontharder kan ingesteld worden op verschillende tijdprogramma’s. Door deze slimme besturing kan je besparen op zout en water, maar dit type is met zijn instapprijs van 900 euro wel duurder dan de mechanische variant, waarvan een instapmodel verkrijgbaar is vanaf 700 euro.

Ook het onderhoud speelt een belangrijke rol bij de prijsbepaling. Zo bieden bedrijven geregeld waterontharders aan aan een goedkope prijs, om vervolgens meer te verdienen aan onderhoudscontracten en zoutverkoop. Als je een onderhoudscontract wil, let dan dus zeker goed op wat dit contract inhoudt!

Een derde factor is het volume van de waterverzachter. Het volume van het toestel wordt afgestemd op het waterverbruik en het aantal personen.

Ten slotte kan ook de BTW variëren, afhankelijk van de leeftijd van je woning.

Voor een basismodel mag je je verwachten aan een prijs van ongeveer 850 euro. Voor een elektronische gestuurde waterverzachter met extra waterzuivering en een laag verbruik kan de prijs al snel 1500 euro bedragen.

Benieuwd naar een prijs op maat ? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan bij verschillende erkende bedrijven.