Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Airco installateur

Een airco installeren is echt specialistenwerk. Je schakelt daarom best een professionele airco installateur in. Behalve van een correcte plaatsing, verzekert deze je ook van deskundig advies en een goede service na verkoop wat betreft het onderhoud en reparaties. Zo hoef je alleen maar te genieten van een aangenaam binnenklimaat. Ontdek hier waarop je moet letten in je zoektocht naar een geschikte airco installateur.

Ga snel naar: welke airco installeren?werkwijze airco installateur

 

3 TIPS: Waarop letten bij het kiezen van een airco installateur?

 1. Erkende airco installateur

  De kwaliteit van een airconditioning installatie hangt vooral af van de kwaliteit van de plaatsing. Het is daarom aangeraden een erkende airco installateur in te schakelen. Deze verzekert je van een correcte plaatsing en deskundig advies over de verschillende modellen.

  Een erkende airco installateur weet namelijk precies wat de eigenschappen zijn van zijn producten en weet ook hoe deze correct geïnstalleerd en afgesteld moeten worden. Voorstellen en prijzen aanvragen bij erkende airco installateurs die over de nodige bekwaamheden beschikken kan via de offertepagina.

 2. Dienst na verkoop

  Een airco vergt af en toe een grondig onderhoud en ooit misschien zelfs een reparatie. Vraag het airco bedrijf daarom naar de organisatie van deze onderhouds- en reparatiewerken: Kan je daarvoor bij hen terecht of niet? Wat houdt een onderhoud bij hen in en welke tarieven hanteren ze?

  Informeer je over de garantie: 
  Een garantie van 2 jaar is wettelijk verplicht. Onder bepaalde voorwaarden en afhankelijk van het type airco is een langere garantieperiode mogelijk. Informeer je hier op voorhand goed over bij de verschillende installateurs en ga na wat onder garantie valt en wat niet.

 3. Prijs

  De prijs voor een airco installatie schommelt tussen de € 1.000 en 3.000 (incl. btw en plaatsing). Voor de plaatsing werken installateurs van airco met een uurtarief of een vast tarief. Hou daar rekening mee bij je vergelijking. Hou verder ook rekening met de kosten voor het verbruik, onderhoud, … TIP: als je een airco laat plaatsen door een erkende installateur, geniet je van het verlaagde 6% btw-tarief wanneer je woning ouder is dan 10 jaar. Ga goed na of dit opgenomen is in de prijsofferte.

  Door verschillende offertes aan te vragen krijg je een beter beeld van de mogelijkheden en prijzen en kan je makkelijker vergelijken. Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen en prijzen.

 

 

Welke airco laten installeren

Kiezen welk type airco je wil laten installeren is niet makkelijk. Er zijn verschillende types, elk met hun eigen voor- en nadelen. Een installateur van airco zal kijken naar jouw specifieke wensen en situatie en je op basis daarvan gepast adviseren en helpen bij je keuze. Een overzicht van de soorten airco’s om je al een idee te geven:

 

1. Mobiele airco

Mobiele airco’s zijn flexibel en makkelijk te verplaatsen. In vergelijking met een vast airco, ligt het rendement wel lager en de verbruikskosten hoger. Dit omdat een afvoerbuis zorgt voor de afvoer van warme lucht via een open raam. Hierdoor komt er terug warme lucht naar binnen, waardoor de ruimte minder snel afkoelt en de airco meer energie vraagt. Hoewel mobiele airco’s dus snel en makkelijk geplaatst kunnen worden, zijn ze minder efficiënt.

Voordelen: eenvoudig en snel te plaatsen – verplaatsbaar
Nadelen:
hoger verbruik – minder efficiënte koeling
Prijs
: vanaf gemiddeld € 200 (incl. btw).

TIP: wil je een constante aangename binnentemperatuur met zo laag mogelijke energiekosten? Kies dan voor een vaste airco. We onderscheiden 2 types:

 

2. Vaste airco zonder buitenunit (monoblock airco)

Het voordeel van deze monoblok airco’s is dat je buiten geen ruimte moet voorzien voor een airco unit. Er zijn enkel 2 roosters voor de aan- en afvoer van lucht nodig. Dat zorgt ervoor dat deze types airco eenvoudig en snel te installeren zijn en bijgevolg doorgaans ook iets goedkoper zijn. Het nadeel is dan weer dat er binnen in huis iets meer lawaai is omdat de compressor zich in de woning bevindt.

Voordelen: geen plaatsverlies buiten – sneller en eenvoudiger te installeren dan split airco
Nadelen:
meer lawaai in huis
Prijs
: gemiddeld € 1.300 à 3.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

3. Vaste airco met buitenunit (split airco)

Het voordeel van split airco’s is dat de lawaaierige onderdelen in de buitenunit geplaatst kunnen worden waardoor je er in huis geen last van hebt. Een ander voordeel is dat aan de buitenunit meerdere binnenunits gekoppeld kunnen worden. Op die manier is het mogelijk om de temperatuur per kamer precies te regelen. De plaatsing van een airco met buitenunit vergt wel een grotere inspanning van je airco installateur, waardoor deze toestellen doorgaans iets duurder uitvallen.

Voordelen: geen lawaai in huis – meerdere binnenunits te koppelen aan 1 buitenunit
Nadelen:
installatie vraagt meer werk dan monoblock airco 
Prijs
: gemiddeld € 1.500 à 3.000 (incl. btw en plaatsing) (+ € 800 à 1.000 per bijkomende binnenunit). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

airco installateur

 

Hoe gaan airco installateurs te werk?

Om jouw airco installatie te plaatsen, gaat een airco installatiebedrijf doorgaans in volgende stappen te werk:

 

STAP 1: offertes aanvragen

In je zoektocht naar de meest geschikte installateur voor jouw airco, is het aangeraden om verschillende airco bedrijven met elkaar te vergelijken. Vraag daarom meerdere offertes aan. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook onderhoudskosten, merken, voorgestelde vermogens, … vergelijken. Vrijblijvend offertes van verschillende erkende installateurs vergelijken kan via onze offertepagina.

 

STAP 2: bepalen van het meest geschikte toestel

Om te bepalen welk type airco het meest geschikt is voor jouw situatie, komt de installateur graag eerst bij jou langs. Zo kan hij niet alleen gehoor geven aan jouw wensen en vragen, maar krijgt hij ook een duidelijk beeld van de ruimtes die de airco moet koelen, de beschikbare plaats voor de leidingen en units, de mate van isolatie in de woning, …

De installateur bespreekt ook met jou waar het aircosysteem moet komen en geeft daarbij advies voor de beste plaats voor de buiten- en binnenunit(s).

Op basis van zijn vaststellingen bepaalt de installateur vervolgens welk type airco het best past en maakt hij een offerte op maat.

 

STAP 3: offertes vergelijken en akkoord geven

Nu je verschillende offertes ontvangen hebt is het belangrijk dat je deze goed vergelijkt: vergelijk de voorgestelde prijzen, vermogens, modellen, … en bepaal wat voor jou belangrijk is: Welke bediening wil ik? Welke opties moet de airco hebben? Bij welk airco bedrijf heb ik het beste gevoel? …

Beslist? Geef je akkoord!
Eens je beslist hebt met welke installateur je wil samenwerken, kan je hem contacteren om hem je akkoord te geven. Er wordt dan afgesproken wanneer de installatie zal plaatsvinden.

 

STAP 4: Plaatsbepaling en plaatsing

De installateur gaat aan de slag. De binnenunit(s) worden ingebouwd of met een frame netjes aan de muur of het plafond bevestigd. De leidingen worden aangesloten en gekoppeld aan de buitenunit. De installateur zal het systeem ook nauwkeurig testen op lekkages en vervolgens afstellen.

Na installatie krijg je natuurlijk ook een demonstratie en uitleg over de werking van het systeem. Daarna kan je volop genieten van een perfect binnenklimaat in jouw huis, kantoor, …

 

STAP 5: Onderhoud

Ook voor een onderhoud kan je rekenen op je airco installateur. Door om de 1 à 2 jaar een onderhoud te laten uitvoeren, blijft je airco optimaal werken en worden mogelijke defecten snel opgespoord waardoor je reparatiekosten kan vermijden. Een basisonderhoud is doorgaans niet verplicht, de lekdichtheidscontrole en de energetische keuring, daarentegen, wel:

 • Lekdichtheidscontrole: om het koelvermogen van de airconditioning niet te verliezen, moet een airco frequent bijgevuld en gevacumeerd worden. Door toevoeging van een lekdetectievloeistof, kan een installateur achterhalen of je systeem nog in goede staat verkeert.
 • Energetische keuring: airconditioning installaties met een nominaal vermogen van 12 kW moeten een 5-jaarlijkse energetische keuring ondergaan. Let wel, het gaat hier enkel maar om systemen die gebruikt worden voor comfortkoeling. Grotere koelsystemen hebben een andere keuringsfrequentie.

TIP: overweeg een onderhoudscontract! Door een onderhoudscontract af te sluiten met je installateur wordt het onderhoud niet vergeten. Bovendien is het vaak goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Benieuwd naar de verschillende vereisten en mogelijkheden in airco onderhoud? Contacteer dan een ervaren installateur via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor een airco ontvangen

Met airconditioning geniet je het hele jaar door van een aangename temperatuur in huis, kantoor, ... Benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project? Ontvang hier vrijblijvend offertes van gespecialiseerde airco installateurs actief in jouw regio. Prijzen, merken, adviezen, ... vergelijken was nog nooit zo makkelijk.