Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Waarom kiezen voor een airco systeem?

Een airco is door de warmere zomers populairder dan ooit. Dankzij zo’n installatie blijft je woning aangenaam koel tijdens bloedhete dagen én nachten. Twijfel je nog of je een airco systeem wil? Of wil je meer info over alle soorten airco’s en welke voor jou de beste is? Hier lees je alles over de opties, prijzen, aandachtspunten, … voor een airco systeem in huis!

Ga snel naar:
Soorten airco systemen
Prijzen voor een aircosysteem in huis
Airco systeem kopen: aandachtspunten
Enkele veelgestelde vragen over airco’s

Vraag nu je airco offertes aan!

 

 

Waarom een airco systeem in huis plaatsen?

Het lijkt een vraag met een logisch antwoord. Met een airco hou je het op hete dagen en nachten aangenaam koel in je woning. Zo verhoogt je wooncomfort enorm:

 • Je slaapt beter in een koelere omgeving.
 • Je bent productiever als het niet te heet is in huis.
 • Er zitten minder insecten in huis omdat de ramen dicht kunnen blijven.
 • Een airco zorgt ook voor een optimale luchtkwaliteit in huis.
 • Nieuwe split airco’s zijn warmtepompen waarmee je ook kan verwarmen.

Interesse in een airco systeem in huis? Dankzij onze offerteservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs in je buurt. Zo kan je gericht meerdere voorstellen vergelijken. Start je aanvraag hier!

airco systeem installeren

 

Soorten airco systemen

Er zijn 3 grote soorten airco systemen: een vaste airco met buitenunit, een vaste airco zonder buitenunit en een mobiele airco. Alle types hebben hun eigen voor- en nadelen. Welke soort het beste bij je past zal vooral van je situatie afhangen. Hieronder zetten we ze allemaal op een rijtje:

 

TYPE 1: vaste airco met buitenunit (split airco)

Een buitenunit is het deel van de airco die koele lucht aanmaakt en warme lucht naar buiten blaast. Wil je meerdere kamers koelen? De buitenunit van zo’n split airco kan je aansluiten op meerdere binnenunits (dit noemen ze multisplit). Een vaste airco met verwarming is hetzelfde als een lucht-lucht warmtepomp. De meeste moderne modellen met een buitenunit hebben deze verwarmingsfunctie.

 

 • Koelt het meest efficiënt
 • Erg energiezuinig
 • Weinig geluidshinder in je woning
 • Ook mogelijk als bijverwarming
 • Mijn VerbouwPremie mogelijk
 • Jaarlijks onderhoud aangeraden
 • Duurder tegenover de andere opties

 

TYPE 2: vaste airco zonder buitenunit (monoblock airco)

Dit airco systeem heeft geen buitenunit. Het is dan ook vooral handig als je niet veel plaats hebt buiten om zo’n buitenunit te plaatsen. Een monoblock airco is ideaal om 1 kamer energiezuinig te koelen. Meerdere binnenunits zoals met een multisplit airco is niet mogelijk. Via 2 luchtkanalen door de buitenmuur zorgt de airco voor lucht toe- en afvoer.

 

 • Geen buitenunit nodig
 • Makkelijker te plaatsen
 • Goedkoper (deels door minder installatiekosten)
 • Zo goed als onderhoudsvrij
 • Meer geluidsoverlast binnen
 • Koelt iets minder efficiënt (dus minder geschikt voor grotere ruimtes)
 • Moet tegen buitenmuur staan (afvoer via 2 gaten in de buitenmuur)

 

TYPE 3: mobiele airco

Dit airco systeem is een populaire optie voor mensen die snel een oplossing willen tijdens een warme periode. Zo’n toestel heeft altijd een afvoer nodig langs buiten. Er bestaan opzetstukken voor je raam/deur om te voorkomen dat er veel insecten of warmte binnen komen via deze weg. Een mobiele airco zonder afvoer bestaat eigenlijk niet. Deze variant noemen we een luchtkoeler,  maar die koelt minder efficiënt.

 

 • Budgetvriendelijker dan een vaste airco
 • Verplaatsbaar naar meerdere ruimtes
 • Makkelijker te installeren (gewoon in stopcontact steken en afvoerbuis naar buiten leiden)
 • Meer geluidsoverlast binnen
 • Minder efficiënt (door open raam of deur)
 • Laag vermogen en hoog energieverbruik

 

Nog niet zeker welke airco je het best kiest?

Je kan gratis advies krijgen van een erkende installateur actief in je buurt. Zo’n vakbedrijf komt bij je langs, analyseert je situatie en stelt dan het meest passende type airco systeem voor. Kom vrijblijvend in contact met erkende installateurs!

 

Prijzen voor een aircosysteem in huis

De prijs van je airco systeem hangt af van enkele factoren. Zoals het vermogen, het aantal te koelen kamers, het model, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, extra opties en de installateur. Toch zijn er enkele gemiddelde richtprijzen die we kunnen meegeven:

Type aircoGemiddelde prijs
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 - 3.000 (incl. plaatsing)
→ per bijkomende binnenunit€ 800 - 1.000 (incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 - 3.000 (incl. plaatsing)
Mobiele airco€ 200 - 1.000 (excl. plaatsing)

TIP: is je woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je slechts 6% btw op zowel je airco zelf als de plaatsing. Je moet hiervoor wel een beroep doen op een erkende installateur. Als het om een split airco gaat, kan je bovendien ook de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende airco installateurs!

 

airco installatie

 

Airco systeem kopen: enkele aandachtspunten

Waar moet je op letten wanneer je op zoek bent naar een airco systeem? Wij lijsten enkele belangrijke punten op hieronder:

 

 • Budget: wat wil je uitgeven aan een airco? Als je het liever goedkoop houdt, koop je best een mobiele airco online. Hou er wel rekening mee dat zo’n toestel meer verbruikt dan een vaste airco. Op termijn lopen je energiekosten dus behoorlijk op. 
 • Aantal ruimtes koelen: wil je meerdere kamers koelen? Dan kies je best voor een vaste airco met buitenunit en meerdere binnenunits (multisplit airco). Gaat het om 1 kamer? Ook dan is een split airco zeker een uitstekende optie, maar je kan ook voor een monoblock of een mobiele airco kiezen. 
 • Energieverbruik: met de schommelende energieprijzen loont het om te kijken naar het energieverbruik van een airco. Je wint de iets duurdere prijs in enkele jaren wel terug als je gaat voor een zo energiezuinig mogelijk model. Het energielabel is al een goede indicator. Kijk ook naar het stroomverbruik (in kWh): vaste en mobiele airco’s scoren anders op energielabels.
 • Gebruik: hoe vaak wil je je airco gebruiken? Bijna heel het jaar door of enkel tijdens erg warme periodes? Bij een frequent gebruik is een vaste airco aangewezen. Heb je ze enkel nodig tijdens hittegolven? Dan kan een mobiele airco volstaan.
 • Verwarmen: wil je naast koelen ook verwarmen met je airco? De nieuwere split airco’s kunnen ook verwarmen. Het gaat namelijk om energiezuinige lucht-lucht warmtepompen. 
 • Installatie: als je zelf je airco systeem wil installeren is het best om voor een mobiele airco te gaan. Een airco zonder buitenunit is mogelijk om zelf te installeren als je al heel wat ervaring hebt. Maar gaten in je buitengevel maken, laat je toch best aan een professional over. 

Het beste airco systeem voor jouw noden kopen? Dat kan via de hulp van onze ervaren installateurs. Zij geven advies op maat voor jou en je woning. Hierna ligt de installatie ook in hun veilige handen. Zij kennen tenslotte hun toestellen als geen ander. Kom in contact met airco installateurs in jouw buurt!

 

airco systeem

 

Enkele veelgestelde vragen over airco systemen

Nog niet zeker of je een airco wil aanschaffen of niet? Misschien helpen de onderstaande veelgestelde vragen je wel om de knoop door te hakken:

 


 • Welke factoren beïnvloeden de prijs van een airco installatie?

  Er zijn verschillende elementen die een invloed hebben op de prijs van een airco of de installatie:

  Soort airconditioning: een buitenunit maakt doorgaans je airco duurder dan monoblock airco’s. Dit komt voornamelijk door de installatie die ingewikkelder is.

  Aantal units: een multisplit airco (één buitenunit verbonden met meerdere binnenunits), gaat omhoog in prijs per extra geplaatste binnenunit. Toch valt deze prijs mee tegenover meerdere airco systemen zonder buitenunit te kopen.

  Montage: airconditioning systemen die je monteert aan een wand of plafond zorgen voor een duurdere installatie tegenover mobiele airco’s. Daar staat tegenover dat mobiele airco’s meer verbruiken en relatief veel beperkingen hebben.

  Extra functies: naast het verkoelen van een ruimte heeft een airco nog bijkomende mogelijkheden. Een airco is bv. ook in te zetten als verwarming (lucht-lucht warmtepomp) of het reguleren van de luchtvochtigheid. Een andere optionele functie zijn sensoren die ervoor zorgen dat je airco alleen werkt als er mensen in de kamer aanwezig zijn.

  Vermogen van het toestel: voor een grotere ruimte heb je ook een airco met een hoger vermogen nodig. En hoe hoger dat vermogen, hoe duurder het airco systeem.

  Leeftijd van de woning: normaal betaal je bij de installatie en het onderhoud van je airco systeem 21% btw. Maar wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6%.


 • Welk onderhoud is nodig of verplicht voor een airco?

  Een airco heeft regelmatig een nazicht nodig. Zo’n onderhoud bestaat uit verschillende onderdelen:

  Basis onderhoud airco: koelt je airconditioning niet meer goed? Hoor je een vreemd geluid? Of lekt je airco? Dan is het tijd om een airco onderhoud uit te voeren. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden. Voorkom dat problemen erger worden of je toestel op lange termijn beschadigen.
  Prijs: vanaf € 150 (excl. btw)

  Energetische keuring airco: deze keuring is verplicht voor airconditioning systemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW op gebouwniveau. Let op, je moet dus alle individuele airco’s binnen eenzelfde gebouw optellen. Als je maar 1 binnenunit hebt, moet je je waarschijnlijk geen zorgen maken over deze keuring. Hoe vaak de energetische keuring verplicht is, hangt af van het koelvermogen. Een erkende airco-energiedeskundige moet deze keuring uitvoeren.
  Prijs: vanaf € 450 (excl. btw).

  Periodieke lekdichtheidscontrole: airco systemen met een nominale koelinhoud van meer dan 3 kg of meer dan 5 ton CO₂-equivalent moeten minimaal 1 keer per jaar een onderhoud krijgen. Dit jaarlijkse onderhoud door een erkende koeltechnicus is verplicht, afhankelijk van het type airco en de nominale koelmiddelinhoud . Airco’s  in een appartement of huis gaan dit soort controle niet nodig hebben. Deze regel geldt eerder voor grotere gebouwen, bedrijven, kantoren of winkels.
  Prijs: vanaf € 150 – 200 (excl. btw, incl. basis onderhoud)


 • Kan ik mijn airco zelf plaatsen?

  Niet alle airco systemen zijn even gemakkelijk om zelf te installeren. Een mobiele airco vergt geen moeite. Je moet soms wat kracht hebben om ze in huis te krijgen. Daarna volstaat het om gewoon de stekker in te steken en een raam of deur te vinden voor de afvoer.

  Ben je van plan een vaste airco (monoblock of split) aan te schaffen? Dan laat je jouw airconditioning best plaatsen door een airco installateur.  Zo ben je zeker van een efficiënte werking van je airco en een correcte plaatsing. Bij de installatie moet je namelijk rekening houden met enkele belangrijke zaken (vereist vermogen, risico op lekkages, juist gereedschap, …). Dit is moeilijk in te schatten als leek. Ontvang vrijblijvend voorstellen voor een airco installatie op maat via ons offerteformulier.


 • Kan ik mijn airco zelf kopen en laten installeren?

  Als je zelf een airco koopt om nadien te laten installeren door een installateur, zal dit waarschijnlijk een moeilijke klus blijken. Een willige installateur vinden hiervoor is niet makkelijk. Airco installateurs verkiezen te werken met apparaten die ze kennen. Vind je toch een installateur? Hij zal hier geen garantie op kunnen bieden. Je gaat ook meer betalen dan wanneer je de aankoop en installatie bij één partij doet.

 

Offertes voor een airco ontvangen

Met airconditioning geniet je het hele jaar door van een aangename temperatuur in huis, kantoor, ... Benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project? Ontvang hier vrijblijvend offertes van gespecialiseerde airco installateurs actief in jouw regio. Prijzen, merken, adviezen, ... vergelijken was nog nooit zo makkelijk.