Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalkvlekken verwijderen

Waar hard water is, zijn kalkvlekken. Die kalkaanslag ontstaat door calcium- en magnesiumionen die zich afzetten op je kranen, douchekop, tegels, … Je kan regelmatig die kalkvlekken verwijderen, maar je kan ook de oorzaak van de kalkvorming aanpakken en een waterverzachter plaatsen. Tips over hoe je kalkvlekken best verwijdert en info over de mogelijkheden en prijzen van een waterverzachter ontdek je hier.

Kalkvlekken verwijderen: 

Kalkvlekken voorkomen: 

 

 

Waarom kalkvlekken verwijderen?

Kalkvlekken zijn zichtbare schade veroorzaakt door hard water, maar kalk zorgt ook voor niet-zichtbare schade. Waarom is het belangrijk om zowel kalkvlekken als onzichtbare kalkaanslag aan te pakken? We zetten het kort op een rij:

  • Zichtbare kalkvlekken verwijderen: kalkvlekken zorgen voor een onverzorgde uitstraling van je badkamer, doffe oppervlakken in je keuken, vuile glazen en bestek, … Kalkvlekken verwijderen doe je dus vooral om esthetische redenen. Bovendien kunnen lichte kalkvlekken zich opbouwen tot extreme, moeilijk te verwijderen aanslag.  Lees meer over hoe je kalkvlekken kan verwijderen.
  • Niet-zichtbare kalkaanslag verwijderen: kalk veroorzaakt ook niet-zichtbare schade doordat het zich vastzet op de binnenkant van je leidingen, huishoudtoestellen, verwarmingsketel en radiatoren, … Zo krijg je te maken met hogere stookkosten door een verstoord verwarmingsproces, toestellen die sneller stuk gaan, … Niet-zichtbare kalkaanslag kan je moeilijk zelf verwijderen. Daarvoor is een waterverzachter aangeraden. Deze voorkomt ook zichtbare en niet-zichtbare kalkaanslag in de toekomst. Lees meer over hoe je niet-zichtbare kalkaanslag kan verwijderen en voorkomen.

hoe kalkvlekken verwijderen

 

4 Tips: hoe kalkvlekken verwijderen?

Om kalkvlekken te verwijderen kan je verschillende middeltjes gebruiken. Gaat het om lichte kalkaanslag? Dan kan je het bv. met huis- en keukenproducten als azijn, wasmiddel, citroensap of zelfs cola proberen. Kamp je met extremere kalkaanslag? Dan kan je beter die kalkvlekken verwijderen met een professioneel anti-kalkproduct (bv. HG, Cif, …). Een overzicht van de mogelijke klussen:

  1. Kalkvlekken verwijderen op tegels: bij keramische tegels kan je warm water met een scheutje azijn of zelfs wasverzachter gebruiken. Wil je kalkvlekken op natuursteen verwijderen? Gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel op maat zonder zuren. Je kan het sopje gewoon over de tegels wrijven, maar ook een gedrenkte doek over extremere kalkvlekken leggen. Vergeet nadien niet na te spoelen met zuiver water.
  2. Kalkvlekken op glas verwijderen: gaat het om een glazen douchewand of ramen? Gebruik dan een mengsel van warm water en schoonmaakazijn. Als het om hardnekkige vlekken gaat, laat je het azijnsopje best iets langer inwerken voor je het glas boent met een droge doek. Gaat het om drinkglazen? Laat ze dan gewoon een kwartiertje weken in de gootsteen in een sopje van warm water en witte azijn en spoel grondig na.
  3. Kalkvlekken verwijderen op kraanwerk en douchekop: zijn de gaatjes van je douchekop verstopt? Dompel hem dan onder in een emmer met water en azijn of een speciale ontkalker. Bij kraanwerk kan je dan weer een doek drenken in een sopje met een antikalkmiddel en die rond de kranen wikkelen. Nadien spoel je de douchekop en de kranen even schoon en klaar is kees.
  4. Kalkvlekken verwijderen in apparaten: bij je wasmachine kan je een speciale ontkalker toevoegen in het waspoederbakje. Kalkvlekken verwijderen in je waterkoker kan dan weer door water vermengd met citroensap of schoonmaakazijn aan de kook te brengen in je toestel. Ook voor je koffiemachine te ontkalken kan je deze huishoudmiddeltjes gebruiken, maar er bestaan ook speciale producten op maat van je toestel.

Op zoek naar ontkalkingsmiddel? Bekijk het aanbod in de webshop.

 

Definitief kalkvlekken verwijderen? Pak ook de oorzaak aan!

Kalkvlekken verwijderen is slechts een tijdelijke oplossing. Pak je de oorzaak van de kalkaanslag niet aan? Dan keren die kalkvlekken na verloop van tijd gewoon terug. Wil je definitief komaf maken met hard water en dus ook kalkaanslag in je woning? Dan laat je best een waterverzachter plaatsen. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden en prijzen.

TIP: zoek je een definitieve oplossing voor kalkaanslag in je woning? Een waterverzachter installateur informeert je graag over de mogelijkheden voor een waterontharder op maat van jouw situatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Kalkvlekken voorkomen: waterverzachter

Kalkvlekken worden veroorzaakt door hard water. Gelukkig kan je met een waterverzachter doeltreffend en eenvoudig al het harde water in je woning omzetten in zacht water. Dat gebeurt via een harscilinder die de calcium- en magnesiumionen inwisselt voor natriumionen. Om die verzadigde cilinder schoon te spoelen, is onthardingszout nodig. Er bestaan 2 soorten waterontharders met zout:

 

1. Mechanische waterverzachter

Een mechanische waterverzachter werkt op waterdruk in plaats van op elektriciteit. Het schoonspoelen van de harscilinder met zout water (regeneratie) gebeurt daardoor op vaste tijdstippen, zonder rekening te houden met je waterverbruik. Belangrijk: er bestaan ook duurdere, mechanische toestellen die wel volumegestuurd werken, maar dan minder precies dan een elektronische waterverzachter.

Een goede keuze als… je waterverbruik het hele jaar door vrij constant is.
Richtprijs: 1.000 à 1.400 euro (excl. btw en incl. plaatsing).

 

2. Elektronische waterverzachter

Dit type waterontharder werkt wel op elektriciteit. Daardoor gebeurt de regeneratie met zout water volumegestuurd (op basis van je waterverbruik). Dat proces verloopt erg precies, waardoor je onnodige spoelingen met zout water vermijdt. Zo bespaar je niet alleen op je elektriciteitsfactuur, maar ook op je zout- en spoelwaterverbruik.

Een goede keuze als… je waterverbruik vrij variabel is (vaak gasten over de vloer, regelmatig op reis, …).
Richtprijs: 1.600 à 2.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing).

 

Welk soort waterverzachter kies ik best?

Naast het type waterontharder is het ook belangrijk om te kiezen voor een toestel met de juiste capaciteit, een zuinig stroom- en zoutverbruik, … Wil je zeker zijn van een waterverzachter op jouw maat? Vraag dan gericht advies aan een installateur actief in je buurt. Zo maak je een doordachte keuze op maat van jouw situatie (hardheid van je water, je waterverbruik, aantal personen in je huishouden, …).

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Daarvoor vraag je best voorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo kan je de voorgestelde toestellen, adviezen, prijzen, werkwijzen, … goed vergelijken. Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat bij installateurs actief in je buurt via de offerteservice.

 

Prijs waterverzachter

Je kan kalkvlekken voorkomen door preventief schoon te maken, maar een waterontharder is en blijft de meest praktische en doeltreffende oplossing. De prijs van zo’n waterverzachter hangt vooral af van het type toestel, de capaciteit, het merk, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort waterverzachter (met zout)Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400
Elektronische waterverzachter€ 1.600 à 2.000

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw waterverzachter? Dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kan de prijs voor een waterontharder ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht toestelprijzen, plaatsingskosten, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan verschillende prijsvoorstellen aan bij installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

kalkvlekken

 

Voordelen waterverzachter installateur

Ben je het beu om steeds weer kalkvlekken te verwijderen in de badkamer, in de keuken, …? Met een waterverzachter op maat behoort die kalkaanslag definitief tot het verleden. Je doet daarvoor best een beroep op een professionele waterverzachter installateur. Zo ben je zeker van…

  • Advies op maat: welk type waterverzachter kies je best en met welke capaciteit? Wat als je geen waterontharder vlakbij een afvoer naar de riolering kan plaatsen? Welke afmetingen zijn mogelijk? Een installateur geeft je graag gericht advies op jouw maat.
  • Correcte plaatsing: een vakman plaatst je waterverzachter volgens de regels van de kunst. Hij stelt je toestel ook correct af, zodat je kan genieten van een optimale werking en dito rendement.
  • Onderhoud: met een onderhoudscontract bij je installateur verlies je het 2-jaarlijkse onderhoud van je waterverzachter niet uit het oog. Hij reinigt onder meer je zoutreservoir, test alle onderdelen, meet je waterhardheid, … De prijs voor zo’n standaard onderhoud schommelt rond de 60 à 80 euro (incl. btw).
  • Kwalitatieve toestellen: een installateur werkt enkel met waterverzachters van hoogwaardige merken. Zo geniet je gegarandeerd van een optimale ontkalking van het harde water in je woning.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en de arbeidskosten. Dat verlaagde btw-tarief kan een groot verschil betekenen op je eindfactuur.

Gratis voorstellen vergelijken? Je kan vrijblijvend offertes voor een waterverzachter op maat aanvragen bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Offertes voor waterontharders ontvangen?

Kies voor een professionale installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.