Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Muurverwarming bij renovatie

Vloer- en muurverwarming heeft vele voordelen. Het is comfortabel, onzichtbaar en kan zelfs besparen op de energiefactuur. In tegenstelling tot vloerverwarming is muurverwarming minder lastig te installeren en wordt daarom veelvuldig toegepast tijdens renovatiewerken. Hoe muurverwarming werkt, wat de valkuilen zijn en wat de kostprijs van muurverwarming is vind je terug in dit artikel.

Nieuwe verwarming plaatsen? Vraag hier gratis prijzen op maat.

 

 

Hoe werkt muurverwarming?

Muurverwarming werkt precies hetzelfde als vloerverwarming. Een buizennet dat in de muur wordt ingewerkt is verbonden met de verwarmingsketel. Door circulatie van warm water wordt de muur verwarmd en deze straalt een behaaglijke warmte uit. Er zijn verschillende types muurverwarming mogelijk. Zo zijn er rails die op de muur worden aangebracht waardoor dan één lang slang wordt geleid, of voorgevormde buizen die op de muur worden aangebracht. Deze systemen worden dan mooi afgewerkt met pleisterwerk. Daarnaast zijn er ook prefab panelen die direct aan de muur bevestigd worden en niet meer afgewerkt hoeven te worden. In alle gevallen wordt het systeem aangesloten op het warmwatercircuit. Je ziet dus dat muurverwarming vrij eenvoudig aan te brengen is, ook tijdens renovatie van je woning.

 

Doordat de warmte die verspreid wordt stralingswarmte is, is het erg gelijkmatig en de gevoelstemperatuur hoger. Daardoor kan je met een lagere temperatuur volstaan voor hetzelfde comfort. Gemiddeld staat muurverwarming 2 graden lager afgesteld dan bij verwarming met gewone radiatoren.

Overigens is het ook mogelijk om koud water door de buizen te laten stromen, wat een heerlijk verkoelend effect heeft tijdens hete zomerdagen.

 

 

Renovatie met muurverwarming: Belangrijke punten

Ruimtewinst en -verlies
Muurverwarming is ook tijdens een renovatie makkelijk aan te brengen. Een punt waar men wel rekening mee moet houden, is het feit dat muurverwarming ruimte inneemt. Zonder isolatiemateriaal is de dikte van de verwarming ongeveer 3 centimeter. Dat betekent dat de oppervlakte van de vloer bij elke muur dus 3 centimeter kleiner wordt.

Daarentegen heb je wel ruimtewinst doordat er geen radiatoren meer op de wanden bevestigd hoeven te worden. Tegenover het ruimteverlies heb je dus wel vrije wanden en dat zorgt weer voor plaatswinst.

 

Isolatie
Bij binnenmuren kan men de verwarming direct op de muur installeren maar de buitenmuren van de woning moeten eerst geïsoleerd worden. Doet men dat niet, dan straalt de warmte net zo hard naar buiten als naar binnen en, krijg je de ruimte dus nooit goed verwarmd.

 

Stopcontacten en gaten boren
Het is uiteraard essentieel dat de buizen niet beschadigd worden. Daarom is het belangrijk om van te voren goed te bedenken waar stopcontacten, schakelaars, schilderijen en andere accessoires moeten komen. Markeer desnoods de plaatsen waar je kan boren, zodat je niet per ongeluk een leiding beschadigt tijdens het boren.

Mocht je in een later stadium toch nog willen boren of een spijker in de muur willen slaan, dan zijn er 2 hulpmiddelen verkrijgbaar om de warmteleidingen te traceren; met een leidingzoeker (reageert op de aluminium mantel van de leiding) of met een speciale folie die op warmte reageert.

Daarnaast zijn er ook speciale rails verkrijgbaar die langs het plafond gemonteerd kun worden.

 

verwarmingsketel
Muurverwarming is een systeem met een lagere watertemperatuur. De watertemperatuur wordt nooit hoger dan 55°C en de muur nooit meer dan 40 °C. Daardoor is een warmtepomp of condensatieketel ideaal in combinatie met wandverwarming. Dit zal het gemiddeld verbruik aanzienlijk doen terugdringen.

 

muurverwarming voorbeeld

 

Nadelen van muurverwarming

Het grootste nadeel van muurverwarming is dat de wand best zoveel mogelijk vrij gehouden moet worden om de warmte uit te kunnen stralen. Een grote boekenkast plaatsen is dus not done. Daarnaast is de kostprijs van muurverwarming ook iets duurder dan radiatoren. Daar staat dan wel weer tegenover dat je huis strakker oogt en dat je de meerprijs op termijn terugverdiend dankzij de lagere temperatuur vanwege het grote oppervlakte.

 

Kostprijs muurverwarming

Hoewel de prijzen uiteraard verschillen per aanbieder, moet je voor muurverwarming rekenen op ongeveer € 100,- per vierkante meter. Een flinke investering dus. Maar doordat je de thermostaat een paar graden lager zet, gaat je energiefactuur omlaag. En dat, gecombineerd met het heerlijke comfort dat muurverwarming biedt, is de investering zeker waard. Ga je binnenkort verbouwen? Kijk dan ook naar de mogelijkheden van muurverwarming! Overweegt u om een nieuwe centrale verwarming te plaatsen maar bent u nog niet helemaal zeker over het type verwarming? Aarzel niet en vraag vrijblijvend prijzen aan via onze online offerteservice. Klik hier voor meer informatie.