Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Gevel zandstralen: Doe het zelf

Een goed onderhouden gevel maakt het plaatje af en verhoogt de waarde van je huis. Het zorgt bovendien voor een beter binnenklimaat doordat vocht minder kans krijgt om binnen te dringen. Door je gevel te zandstralen lat je de steen er weer als nieuw uitzien wat zorgt voor een verzorgde indruk. Hoe je zelf een gevel kan zandstralen en renoveren zodat hij er weer als nieuw uitziet lees je hier.

Gevel zandstralen? Vraag hier gratis prijzen op maat bij erkende aannemers.

 

 

Stap 1: Analyseren van de gevel

Het is van belang om van tevoren goed inzicht te krijgen in de toestand van de gevel. In welke mate is deze vervuild en wat is de aard van de vervuiling? Zijn de voegen nog in goede staat of moeten deze na reiniging misschien gerenoveerd worden? Kijk ook naar de omgeving. Wat is de oorzaak van de vervuiling? Komt het door een drukke verkeersweg in de buurt of door industriële activiteiten? Of ontstaat er misschien veel groenaanslag door begroeiing van bomen en struiken? Een goede analyse bepaalt namelijk welke hulpmiddelen ingezet moeten worden en welke reinigingsmiddelen het meest geschikt zijn. Soms kunnen gelijksoortige huizen in de buurt, waarbij al gevelrenovatie heeft plaatsgevonden, je de nodige tips geven voor een juiste aanpak.

 

 

Stap 2: Zandstraalmachine huren of kopen?

Er zijn tegenwoordig veel gespecialiseerde bedrijven waarbij je de benodigde apparatuur kunt huren om je gevel te zandstralen. Meestal zijn hier ook de eventueel benodigde (chemische) toevoegingsmiddelen te verkrijgen. Een goed bedrijf zal bovendien advies geven over het gebruik van de apparatuur en heeft vaak tips voor een aanpak die tot een goed en duurzaam resultaat leidt. Een andere mogelijkheid is om de apparatuur zelf te kopen. Hierbij moet je je afvragen hoe vaak je de apparaten zult gebruiken en hoe de verhouding van de kosten tot die van de huur van dezelfde apparatuur ligt. Als je met je buurtgenoten, vrienden, kennissen of familie afspraken over een gemeenschappelijk gebruik van de aan te schaffen hulpmiddelen kunt komen dan ligt de keuze voor koop meer voor de hand.

 

 

Stap 3: De gevel zandstralen met het juiste type zand

Bij de toepassing van zandstralen met grof grit wordt de gevel grondig gereinigd. Hierbij kan het voorkomen dat de oppervlaktelaag van de stenen beschadigd wordt en ook kan daarbij het voegwerk aangetast worden. Een verdere gevelrenovatie, waarbij de voegen eerst uitgehakt worden en daarna opnieuw gevoegd, is daarna noodzakelijk. Het is in dat geval ook aan te raden om de gevel te impregneren. Dit beschermt de stenen tegen de verontreinigende invloeden van buiten en zorgt ook voor een minder vochtproblemen. Meer informatie over een gevel zandstralen vind je hier.

 

Tip: voor het zandstralen van je gevel is ervaring vereist. We raden aan om dit niet zelf te doen als je niet over de juiste ervaring beschikt. Overweeg om prijzen op te vragen bij gespecialiseerde bedrijven. Kom hier gratis in contact met gevelreinigingsspecialisten uit uw regio.

 

 

Veiligheidsvoorschriften bij zandstralen

Houd oog voor veiligheid. Zandstraalmachines kunnen ernstige verwondingen veroorzaken en chemische middelen moeten niet in contact komen met huid en ogen. Zorg daarom voor een bril, handschoenen, kleding en schoenen, die voldoende bescherming bieden. Je moet meestal ook op hoogte werken. Wees daarbij alert op een goede verankering en inrichting van een stelling. Deze stelling moet vaak afgeschermd zijn met een doek en er moeten ook borden op de weg geplaatst worden zodat voetgangers omgeleid kunnen worden. Meer informatie over de verplichtingen kan je terugvinden bij de informatiedienst van je gemeente.

 

gevel zandstralen en beschermen
Shutterstock