Renoveeruwwoning.be

Renovatiepremies 2020 – 2021: compleet overzicht

Laatste update, 14 november 2020 – Wie renoveert, komt in aanmerking voor meerdere renovatiepremies indien je voldoet aan de opgelegde voorwaarden. Zowel voor isolatie, ramen, deuren, zonneboiler als warmtepomp zijn er premies uitgereikt door de distributienetbeheerder Fluvius. Combineer je 3 of meerdere energiebesparende ingrepen, dan profiteer je van de totaalrenovatiebonus die kan oplopen tot € 4.750. Een compleet overzicht van alle premies voor eindfacturen in 2021!

 

Uitgereikt doorSoort premieBedrag
Distributienetbeheerder20192020
Dakisolatie (via aannemer)€ 4/m²€ 4/m²
Dakisolatie (doe-het-zelf)€ 2/m²€ 2/m²
Buitenmuur€ 15/m²€ 15/m²
Spouwmuur€ 5/m²€ 5/m²
Vloer/kelder€ 6/m²€ 6/m²
Beglazing€ 10/m²€ 10/m²
Zonneboiler€ 550/m²€ 550/m²
Warmtepomp€ 300 tot 4.000€ 300 tot 4.000
Warmtepompboiler€ 400€ 300
Totaalrenovatiebonus€ 1.250 tot 4.750€ 1.250 tot 4.750
Burenpremie€ 400/woning€ 400/woning
Vlaamse Overheid
Renovatiepremie20% of 30% van de aanvaarde facturen20% of 30% van de aanvaarde facturen
Onroerende voorheffingE90= 50% ipv 100%
E60= 0% ipv 100%
E90= 50% ipv 100%
E60= 0% ipv 100%
Registratierechten7%6%
Aanpassingspremie50% van de som van de goedgekeurde facturen50% van de som van de goedgekeurde facturen

 

Premies via de distributienetbeheerders

Ook al worden de premies betaald door de Vlaamse Overheid, de aanvraag en uitkering ervan verloopt via de distributienetbeheerder Fluvius, de fusie tussen de voormalige netbeheerders Eandis en Infrax. Een overzicht van alle aparte premies inclusief voorwaarden vind je hier. Voor beschermde afnemers, mensen met sociale energieprijzen, gelden er nog interessantere voorwaarden en bedragen. Een overzicht vind je hier.

 

Premie dakisolatie

De isolatiewaarde (Rd-waarde) moet minstens 4,5 m²K/W bedragen. Voor eindfacturen in 2020 en 2021 krijg je € 4/m² indien je de isolatie door een erkend aannemer laat plaatsen. Doe je dit zelf, dan ontvang je € 2/m².

Benieuwd naar de kostprijs en de meest geschikte dakisolatie voor jouw woning? Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij gespecialiseerde firma’s kan op onze offertepagina.

 

Buitenmuur isoleren

Voor het isoleren van de buitenmuur ontvang je een premie van € 15/m². De minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal hangt wel af van de muur waarop je isoleert, langs de binnenzijde of buitenzijde.

 • Langs de buitenzijde: minimale Rd-waarde 3 m²K/W
 • Langs de binnenzijde: minimale Rd-waarde 2 m²K/W

 

Spouwmuurisolatie premie

Voor na-isolatie van spouwmuren bedraagt de premie nog  5/m². De spouw moet een minimale breedte hebben van 5 cm om in aanmerking te komen voor de premie spouwmuurisolatie. De lambdawaarde van het isolatiemateriaal mag maximaal 0,065 W/mK zijn.

Jouw spouwmuren laten isoleren? Maak gebruik van onze offertedienst en vergelijk prijzen. Zo bespaar je tot 20%. Ga nu naar onze offertepagina.

 

Vloer- of kelderisolatie

Je volle vloer of het plafond van de kelder isoleren is goed voor een premie van € 6/m². De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet minimaal 2 m²K/W bedragen.

 

Premie beglazing

Bij het plaatsen van glas met een maximale U-waarde van 1,1 m²K/W, kom je in aanmerking voor een premie van € 8 per m². Een vakman staat je bij met advies en raad op maat. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van erkende vakmannen in je buurt.

 

Zonneboiler subsidie

Per wooneenheid kom je slechts eenmaal in aanmerking. Het totale bedrag van de subsidie bedraagt maximaal 40% van de factuur. Je kan een premie krijgen tot 550 euro/m², met een maximaal bedrag van 2.750 euro per installatie. Benieuwd hoeveel jij kan besparen dankzij de zonneboilerpremie? Vraag het hier aan één van onze erkende installateurs.

 

Warmtepomp premie

Het bedrag dat je ontvangt voor het installeren van een milieuvriendelijke warmtepomp hangt af van het type dat je kiest:

 • Geothermische warmtepomp: € 4.000
 • Lucht-water warmtepomp: € 1.500
 • Hybride lucht-water warmtepomp: € 800
 • Lucht-lucht warmtepomp: € 300

De eindfactuur is telkens beperkt tot maximaal 40%. Sinds 2017 geldt een verplicht A++ energielabel voor geothermische warmtepompen. Voor niet geothermische warmtepompen is minimaal een A+ label vereist. Ontvang hier een prijsvoorstel op maat voor jouw warmtepomp, inclusief premies.

 

Warmtepompboiler premie

Sinds 2019 is er een premie voor warmtepompboilers enkel gebruikt voor de productie van sanitair water. Belangrijk is dat deze premie loopt over een periode van slechts 5 jaar en langzaam uitdooft. In 2020 bedraagt de premie 300 euro. Vanaf 2021 bedraagt deze 200 euro.

De premie voor warmtepompboilers is niet cumuleerbaar met een zonneboiler. Met een warmtepomp is de premie enkel cumuleerbaar indien de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt. Wees er daarom snel bij en kies meteen voor een warmtepompboiler. Zo profiteer je optimaal van deze premie. Een zonneboiler is maar liefst 70% zuiniger dan een elektrische boiler. Ontvang hier prijsvoorstellen op maat voor een warmtempompboiler van erkende vakmannen uit je buurt.

 

Totaalrenovatiebonus

Om eigenaars te stimuleren de renovatie van de woning gestructureerd en één keer aan te pakken, bestaat er de totaalrenovatiebonus. Daarvoor moet je minimaal 3 of meer energiebesparende ingrepen uit onderstaande lijst uitvoeren binnen een termijn van 5 jaar:

 • dak- of zolderisolatie (minstens 30 m²)
 • muurisolatie (aan de buitenkant, aan de binnenkant of via de spouw – minstens 30 m²)
 • vloerisolatie (minstens 30 m²)
 • nieuwe beglazing (minstens 5 m²)
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem

Belangrijk daarbij is dat alle ingrepen voldoen aan de voorwaarden voor het krijgen van een aparte premie. Het maximale bedrag van de bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen:

 • 3 ingrepen: € 1.250
 • 4 ingrepen: € 1.750
 • 5 ingrepen: € 2.750
 • 6 ingrepen: € 3.750
 • 7 ingrepen: € 4.750

Voor beschermde afnemers wordt de premie met 50% verhoogd. Voor appartementen geldt telkens de helft van de genoemde bedragen. De premie kan ook aangevraagd worden via je distributienetbeheerder.

Geïnteresseerd in een complete renovatie van je woning? Ga naar onze offertepagina en ontvang prijzen op maat van onze erkende aannemers. Je ontvangt maximaal 3 offertes zodat je eenvoudig kan vergelijken en besparen. Helemaal gratis en vrijblijvend!

 

Burenpremie

Kan jij nog minimaal 9 andere buren overtuigen om samen te renoveren, dan kan je een BENOvatiecoach aanvragen. Die houdt zich specifiek met jullie renovaties bezig. Hij begeleidt jullie doorheen de renovatie en neemt heel wat taken over:

 • Energetische doorlichting van de woning
 • Plan van aanpak
 • Aannemers zoeken
 • Werfopvolging
 • Aanvragen van de premies

De BENOvatiecoach krijgt hiervoor een budget van € 400 per woning die deelneemt aan het renovatieproject. De aanvraag verloopt ook via je distributienetbeheerder.

 

Overkoepelende renovatiepremie

De Overkoepelende renovatiepremie vervangt de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie. De Vlaamse verbeteringspremie kan je niet meer aanvragen. Ook aanvragen voor de vorige renovatiepremie zijn niet langer mogelijk. Enkel wie al een eerste deel van de premie heeft gekregen, kan nog een tweede aanvraag indienen binnen 2 jaar, ten laatste op 31 januari 2021.

De renovatiepremie van de Vlaamse overheid dient voor eigenaars die een eigen woning van minstens 30 jaar oud willen renoveren. De renovatiepremie bedraagt 20% of 30% (afhankelijk van je inkomensgrens) van de goedgekeurde facturen. Werken in volgende categorieën komen in aanmerking voor een premie:

 • Structurele elementen van de woning (ruwbouwwerken)
 • Dakwerken
 • Buitenschrijnwerk
 • Technische installaties (waaronder centrale verwarming, elektrische installaties en sanitair)

Je kan de premie aanvragen nadat de werken voltooid en gefactureerd zijn. Meer info vind je hier.

 

Verlaging onroerende voorheffing

Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER), waarbij alle technische installaties vervangen worden en de buitenschil voor minimaal 75% (na)geïsoleerd wordt, voorziet de overheid een korting op de onroerende voorheffing.  Is je bouwaanvraag na 1 oktober 2016 ingediend en haal je een maximaal E-peil van 90, dan betaal je 5 jaar lang slechts de helft van de onroerende voorheffing. Is je E-peil lager dan E60, dan betaal je 5 jaar lang helemaal geen onroerende voorheffing.

 

Verminderde registratierechten

Sinds juni 2018 gelden er verminderde registratierechten voor wie een bestaande woning koopt en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert. In 2018-2019 betaal je slechts 6% registratierechten in plaats van 7%, met de tax shift verlaagt het tarief van het verkooprecht in 2020 naar 5%. Koop je dus een woning van € 400.000, dan krijg je € 4.000 korting, met de bedoeling die te investeren in energiebesparende maatregelen. Spreek er je notaris over aan, zodat hij of zij dat opneemt in uw notariële akte.

 

Premies voor beschermde afnemers

Voor beschermde klanten die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, gelden ook extra ondersteunende maatregelen voor volgende investeringen :

 • Dakisolatie : € 10,5/m² (via aannemer) – € 5,25/m² (doe-het-zelf)
 • Isolatie muur via buitenzijde : € 22,5/m²
 • Na-isolatie spouwmuur : € 9/m²
 • Isolatie muur via binnenzijde : € 22,5/m²
 • Vloerisolatie : € 9/m²
 • Nieuw geplaatste hoogrendementsbeglazing of drievoudige beglazing : € 56/m² (max 40% van de factuur)
 • Warmtepomp : 20% hogere premie (max 48% van de factuur)
 • Warmtepompboiler: 20% hogere premie (max 48% van de factuur)
 • Zonneboiler : € 660/m² (max 48% van de factuur)
 • Totaalrenovatiebonus: 50% hogere premie
 • Condensatieketel : € 1.800 voor een nieuwe ketel ter vervanging van een verouderde verwarmingsinstallatie (max 40% van de factuur)
 • Jaarlijkse kortingsbon van € 150 voor de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine

 

Aanpassingspremie

Ben je of woon je samen met een 65-plusser? Dan kan het nodig zijn je woning aan te passen naar de noden van een hoge leeftijd, zoals met een badkamerrenovatie. Hiervoor voorziet de overheid onder voorwaarden een aanpassingspremie. Deze bedraagt 50% van de som van de goedgekeurde facturen (incl. BTW) en gaat tot maximum 1.250 euro. Je moet minstens € 1.200 aan geldige onkosten inbrengen per onderdeel van de werken.

Je kan de aanpassingspremie aanvragen op de website van Wonen Vlaanderen. Hiermee krijg je twee soorten verbeteringswerken deels terugbetaald:

 • Werken aan technische installaties en onderdelen, zoals het installeren van aangepast sanitair, een traplift, handgrepen en steunmiddelen in de badkamer …
 • Verbouwingswerken om de woning beter toegankelijk en veiliger te maken, zoals niveauverschillen wegwerken, hellende vlakken plaatsen …
Lees ook
Interieurarchitect
Tips interieurarchitect zoeken
binnenhuisarchitect
Waarom interieurarchitect?
gietvloeren prijs
Gietvloeren: soorten & prijzen
traptreden bekleden
Prijs traprenovatie
ontwerpfasen interieurarchitect
Ontwerpfasen interieurarchitect
Gereedschap doe-het-zelver
Top 5 Musthaves elektrisch gereedschap voor doe-het-zelvers
vloer renovatie
Vloer renoveren: welke methode kiezen?
prijs badkamer renovatie
Badkamer renovatie: hoeveel kost het?
vals plafond
Vals plafond plaatsen: materialen en prijzen
hout in badkamer
Hout in de badkamer