Renoveeruwwoning.be
Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Renovatiepremies 2021: compleet overzicht

Laatste update: 13 januari 2021 – Wie renoveert, komt in aanmerking voor diverse renovatiepremies als je voldoet aan de opgelegde voorwaarden. Zowel voor specifieke renovatiewerken (bvb. het plaatsen van isolatie, een zonneboiler, …) als voor algemene werken (bvb. als je meerdere energiebesparende maatregelen combineert) zijn premies beschikbaar. Een overzicht van de Vlaamse renovatiepremies in 2021:

 

 Overzicht renovatiepremies voor specifieke werken

Soort renovatiespremiePremiebedrag 2020Premiebedrag 2021
Isolatie
Dak- of zoldervloerisolatie€ 4 per m²
Doe-het-zelf: € 2 per m²
€ 4 per m²
Doe-het-zelf: geen premie
Buitenmuurisolatie langs buiten€ 15 per m²€ 30 per m²
Buitenmuurisolatie langs binnen€ 15 per m²€ 15 per m²
Spouwmuurisolatie€ 5 per m²€ 5 per m²
Vloer- of kelderplafondisolatie€ 6 per m²€ 6 per m²
Hoogrendementsbeglazing€ 8 per m²€ 16 per m²
Installaties
Zonneboiler€ 550 per m² € 550 per m²
Warmtepomp€ 300 tot 4.000€ 300 tot 4.000
Warmtepompboiler€ 300€ 300
Zonnepanelengeen premie€ 300 per kWp

 

 Overzicht algemene renovatiepremies

Soort renovatiespremiePremiebedrag 2020Premiebedrag 2021
Overkoepelende renovatiepremie20% of 30% van de
goedgekeurde facturen
20% of 30% van de
goedgekeurde facturen
Totaalrenovatiebonus€ 625 tot 4.750€ 625 tot 4.750
Vlaamse aanpassingspremie50% van de som van de goedgekeurde facturen50% van de som van de goedgekeurde facturen
Burenpremie€ 400 per woning € 400 per woning
Verlaagd btw-tariefvan 21% naar 6%van 21% naar 6%
Vermindering
onroerende voorheffing
E90= 50% korting
E60= 100% korting
E90= 50% korting
E60= 100% korting
Aanvullend verlaagde tarief registratiebelasting6%5%

 


 

Renovatiepremie voor isolatiewerken

In samenwerking met netbeheerder Fluvius geeft de Vlaamse overheid verschillende premies voor energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van isolatie. Een overzicht vind je hieronder. Voor beschermde afnemers, personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, gelden nog interessantere voorwaarden en bedragen. Een overzicht vind je hier.

 

1. Premie dak- of zoldervloerisolatie

Sinds januari 2020 is het verplicht om te voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm. Daarbij moeten alle daken die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet geïsoleerd zijn. Om het isoleren van daken (of de zoldervloer als het gaat om een onverwarmde zolder) te stimuleren kan je een dakisolatiepremie krijgen.

 • Zelf geplaatste dakisolatie: voor eindfacturen vanaf 2021 krijg je geen renovatiepremie meer.
 • Dakisolatie geplaatst door een aannemer: je krijgt een premie van € 4 per m². Wanneer je aangesloten bent op het elektriciteitsnet met toepassing van uitsluitend nachttarief bedraagt de premie € 6 per m².

Hoe aanvragen? Je vraagt de dakisolatiepremie aan nadat de werken uitgevoerd zijn en je de facturen ontvangen en betaald hebt, uiterlijk 12 maanden na factuurdatum.  Tip: samen te werken met een vakman is verplicht om de isolatiepremie te kunnen krijgen, maar is hoe dan ook de beste keuze. Deze kan je gepast adviseren over de beste isolatiemethode voor jouw project. Een vakman kan je ook helpen bij de premieaanvraag.  Vrijblijvend offertes aanvragen bij isolatiespecialisten kan op onze offertepagina.

2. Premie buitenmuurisolatie (langs buiten of binnen)

Voor het isoleren van de buitenmuur kan je ook een premie ontvangen. Het bedrag hangt wel af van de manier waarop je de buitenmuur isoleert:

 • Buitenmuur isoleren langs buiten: je krijgt een premie van € 30 per m². Wanneer je aangesloten bent op het elektriciteitsnet met toepassing van uitsluitend nachttarief bedraagt de premie € 45 per m².
 • Buitenmuur isoleren langs binnen: je krijgt een premie van € 15 per m². Wanneer je aangesloten bent op het elektriciteitsnet met toepassing van uitsluitend nachttarief bedraagt de premie € 22,5 per m². Let op, de Rd-waarde moet min. 2 m² K/W bedragen.

Hoe aanvragen? De premie voor buitenmuurisolatie vraag je aan nadat de werken uitgevoerd zijn en je de facturen ontvangen en betaald hebt, uiterlijk 12 maanden na factuurdatum. Let op, de werken moeten uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Deze kan je ook gepast adviseren over de beste isolatieoplossing voor jouw woning. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende isolatiespecialisten en gevelwerkers kan je via de offertepagina.

3. Spouwmuurisolatie premie

Voor na-isolatie van spouwmuren bedraagt de premie € 5 per m². Wanneer je aangesloten bent op het elektriciteitsnet met toepassing van uitsluitend nachttarief bedraagt de premie € 7,5 per m². Let op, de spouw moet een minimale breedte hebben van 5 cm om in aanmerking te komen. De lambdawaarde van het isolatiemateriaal mag maximaal 0,065 W/mK zijn.

Hoe aanvragen? Je vraagt de spouwmuurisolatiepremie aan nadat de werken uitgevoerd zijn en je de facturen ontvangen en betaald hebt, uiterlijk 12 maanden na factuurdatum. Let op, de werken moeten uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Deze maakt de factuur voor jou op en voorziet je van de nodige documenten en verklaringen voor de aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende spouwmuurisolatie bedrijven via de offertepagina.

4. Premie vloer- of kelderisolatie

Je volle vloer of het plafond van de kelder isoleren is goed voor een premie van € 6 per m². Wanneer je aangesloten bent op het elektriciteitsnet met toepassing van uitsluitend nachttarief bedraagt de premie € 9 per m². De Rd-waarde moet minimaal 2 m²K/W bedragen.

Hoe aanvragen? Je vraagt de isolatiepremie voor vloer- of kelderisolatie aan nadat de werken uitgevoerd zijn en je de facturen ontvangen en betaald hebt, uiterlijk 12 maanden na factuurdatum. Let op, de werken moeten uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Deze maakt de factuur voor jou op en voorziet je van de nodige documenten en verklaringen voor de aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende spouwmuurisolatie bedrijven via de offertepagina.

5. Premie hoogrendementsbeglazing

Bij het plaatsen van glas met een maximale U-waarde van 1,1 m²K/W, kom je in aanmerking voor een premie van € 16 per m².

Hoe aanvragen? Een premie voor hoogrendementsglas vraag je aan na de uitvoering van de werken en als je de facturen ontvangen en betaald hebt. Een voorwaarde om deze premie voor renovatie te krijgen is wel dat je de werken laat uitvoeren door een aannemer. Dat is sowieso de beste keuze. Een vakman kan je informeren en adviseren over de beste oplossing voor situatie en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang gratis offertes van erkende vakmannen via de offertepagina.

 

Kies de juiste isolatiespecialist!

Om een isolatiepremie te krijgen, moeten de meeste isolatiewerken uitgevoerd worden door een erkend aannemer. Samenwerken met een vakman is hoe dan ook de beste keuze. Hij kan je adviseren over de beste isolatie-oplossing voor jouw situatie én zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Een vakman weet ook perfect welke werken in aanmerking komen voor premies en kan je ook helpen met je aanvraag.

TIP: vraag offertes aan bij minstens 2 vakmannen. Zo kan je makkelijk voorstellen en prijzen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 


 

Renovatiepremie voor technische installaties

Ook voor het plaatsen van bepaalde technische installaties kan je een subsidies voor renovatie krijgen. Ook hier gelden voor beschermde afnemers, personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, andere voorwaarden en bedragen. Een overzicht vind je hier.

 

1. Zonneboiler premie

Het totale bedrag van de subsidie bedraagt maximaal 40% van de factuur. Je kan een premie krijgen tot € 550 euro per m² , met een maximaal bedrag van 2.750 euro per installatie.

Hoe aanvragen? je vraagt de renovatiepremie voor een zonneboiler online of op papier aan bij netbeheerder Fluvius, uiterlijk 12 maand na de factuurdatum. De zonneboiler moet wel geplaatst en gefactureerd zijn door een erkend installateur die over een certificaat van bekwaamheid beschikt. Samenwerken met een deskundig installateur is sowieso aangeraden. Deze adviseert je op maat van jouw project, informeert je over de premies en zorgt voor een correcte plaatsing. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van erkende installateurs.


2. Warmtepomp premie

Het bedrag dat je ontvangt voor het installeren van een milieuvriendelijke warmtepomp hangt af van het type:

 • Geothermische warmtepomp: € 4.000 ; uitsluitend nachttarief: € 4.800
 • Lucht-water warmtepomp: € 1.500 ; uitsluitend nachttarief: € 1.800
 • Hybride lucht-water warmtepomp: € 800 ; uitsluitend nachttarief: € 960
 • Lucht-lucht warmtepomp: € 300 ; uitsluitend nachttarief: € 360

De eindfactuur is telkens beperkt tot maximaal 40%. Sinds 2017 geldt een verplicht A++ energielabel voor geothermische warmtepompen. Voor niet geothermische warmtepompen is minimaal een A+ label vereist.

Hoe aanvragen? je vraagt de renovatiepremie voor een warmtepomp online of op papier aan bij netbeheerder Fluvius, uiterlijk 12 maand na de factuurdatum. De warmtepomp moet wel geplaatst en gefactureerd zijn door een erkend installateur die over een certificaat van bekwaamheid beschikt. Samenwerken met een deskundig installateur is sowieso aangeraden. Deze adviseert je op maat van jouw project, informeert je over de premies en zorgt voor een correcte plaatsing. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van erkende installateurs.

3. Warmtepompboiler premie

Je kan ook een premie krijgen voor de plaatsing van warmtepompboilers die enkel gebruikt worden voor de productie van sanitair water. De premie bedraagt € 300, met een maximum van 40% van de factuur. Wanneer je aangesloten bent op het elektriciteitsnet met toepassing van uitsluitend nachttarief bedraagt de premie € 360.

Hoe aanvragen? je vraagt de renovatiepremie voor een warmtepompboiler aan bij netbeheerder Fluvius, uiterlijk 12 maand na de factuurdatum. De warmtepomp moet geplaatst en gefactureerd zijn door een aannemer. Samenwerken met een deskundig installateur is sowieso aangeraden. Deze adviseert je op maat van jouw project, informeert je over de premies en zorgt voor een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

4. Premie zonnepanelen

Sinds begin 2021 kan je ook eenmalig een premie krijgen voor de investering in zonnepanelen. De premie bedraagt € 300 euro per kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend € 150 euro per kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.500 euro.

Hoe aanvragen? Je bent verplicht om je nieuwe zonnepanelen na de installatie en keuring aan te melden bij netbeheerder Fluvius. Op het moment van die aanmelding zal je enkele extra vragen krijgen met betrekking tot de zonnepanelen premie. Zo moet je geen afzonderlijke premieaanvraag indienen. Om de premie te kunnen krijgen, moeten de zonnepanelen wel geplaatst worden door een installateur met een certificaat van bekwaamheid. Vraag offertes en voorstellen aan bij erkende installateurs via onze offerteservice.

 

Premies voor beschermde afnemers

Voor beschermde klanten die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, gelden ook extra ondersteunende maatregelen voor volgende investeringen in 2021:

 • Dak- of zoldervloerisolatie : aannemer: € 10,5 per m²
 • Buitenmuurisolatie langs buiten: € 45 per m²
 • Buitenmuurisolatie langs binnen: € 22,5 per m²
 • Na-isolatie spouwmuur: € 9 per m²
 • Vloer- of kelderisolatie: € 9 per m²
 • Hoogrendementsglas: € 56 per m² (max. 40% van de factuur)
 • Warmtepomp: € 360 – 4.800, max. 50% van de factuur
 • Warmtepompboiler: € 360, max. 50% van de factuur
 • Zonneboiler: € 660 – 3.300 per m², max. 48% van de factuur
 • Condensatieketel: € 1.800 – 2.500, afhankelijk van type ketel

 

 


 

Algemene renovatiepremies

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voorwaarden en bedragen van enkele algemene premies voor renovatie.

 

1. Overkoepelende renovatiepremie

De Vlaamse renovatiepremie van de overheid dient voor eigenaars die een eigen woning van minstens 30 jaar oud willen renoveren. De renovatiepremie bedraagt 20% of 30% (afhankelijk van je inkomensgrens) van de goedgekeurde facturen. Werken in volgende categorieën komen in aanmerking voor een premie:

 • Structurele elementen van de woning (ruwbouwwerken)
 • Dakwerken
 • Buitenschrijnwerk
 • Technische installaties (waaronder centrale verwarming, elektrische installaties en sanitair)

Hoe aanvragen? Je kan deze renovatiepremie aanvragen nadat de werken voltooid en gefactureerd zijn. Die facturen mogen op het moment van de aanvraag niet meer dan 2 jaar oud zijn. Bij je aanvraag dien je ook een kopie van alle attesten, vergunningen, plannen, … toe te voegen. Een erkend vakman voorziet je van alle nodige documenten en adviseert je op maat van jouw project. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

Meer info over de Overkoepelende renovatiepremie vind je op wonenvlaanderen.be

2. Totaalrenovatiebonus

Om eigenaars te stimuleren de renovatie van de woning gestructureerd en één keer aan te pakken, bestaat er de totaalrenovatiebonus. Daarvoor moet je minimaal 3 of meer energiebesparende ingrepen uit onderstaande lijst uitvoeren binnen een termijn van 5 jaar:

 • dak- of zolderisolatie
 • muurisolatie (aan de buitenkant, aan de binnenkant of via de spouw)
 • vloer- of kelderisolatie
 • nieuwe beglazing
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem

Belangrijk daarbij is dat alle ingrepen voldoen aan de voorwaarden voor het krijgen van een aparte premie. Het maximale bedrag van de bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen. Voor appartementen geldt telkens de helft van de onderstaande bedragen:

 • 3 ingrepen: € 1.250
 • 4 ingrepen: € 1.750
 • 5 ingrepen: € 2.750
 • 6 ingrepen: € 3.750
 • 7 ingrepen: € 4.750

Hoe aanvragen? Het toekennen van de Totaalrenovatiebonus verloopt automatisch. Zodra Fluvius vaststelt dat er voor een woning of appartement 3 investeringen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen nemen ze contact met je op. Om de totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je de maatregelen dus eerst laten uitvoeren en er de premie voor aanvragen bij Fluvius.

Let op, je kan die premies pas aanvragen nadat de werken uitgevoerd zijn en je de facturen betaald hebt. Een vakman kan je hierover informeren en voorziet van je van alle nodige documenten. Ontvang vrijblijvend offertes van aannemers actief in je regio via de offertepagina.

3. Vlaamse aanpassingspremie

Ben je of woon je samen met een 65-plusser? Dan kan het nodig zijn je woning aan te passen naar de noden van een hoge leeftijd, zoals met een badkamerrenovatie. Hiervoor voorziet de overheid onder voorwaarden een aanpassingspremie. Deze bedraagt 50% van de som van de goedgekeurde facturen (incl. btw) en gaat tot maximum 1.250 euro. Je moet minstens € 1.200 aan geldige onkosten inbrengen per onderdeel van de werken.

Hoe aanvragen? Je kan de aanpassingspremie aanvragen bij Wonen Vlaanderen na de uitvoering van de werken. Dat kan voor zelf uitgevoerde werken of werken uitgevoerd door een aannemer. We raden aan om samen te werken met een vakman. Deze adviseert je op maat van jouw project, informeert je over de premies en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend offertes.

4. Burenpremie

Kan jij nog minimaal 9 andere buren overtuigen om samen te renoveren, dan kan je een BENOvatiecoach (projectleider) aanvragen. Die houdt zich specifiek met jullie renovaties bezig. Hij begeleidt jullie doorheen de renovatie en neemt heel wat taken over: energetische doorlichting van de woning, werfopvolging, … 

De BENOvatiecoach krijgt hiervoor een premie van € 400 per woning die deelneemt aan het renovatieproject. Elke deelnemer heeft recht op de Fluvius-premie van de uitgevoerde maatregelen en eventueel ook de totaalrenovatiebonus. De BENOvatiecoach kan helpen bij de aanvraag hiervan.

5. Verlaagd btw-tarief

Je komt in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je renovatiewerken (bvb. woning isoleren) laat uitvoeren. Dit geldt enkel voor woningen ouder dan 10 jaar die uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt worden.

Hoe kan ik er aanspraak op maken? Om te kunnen genieten van het 6% btw-tarief moeten de renovatiewerken uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Ook de levering en de plaatsing van de materialen moeten door dezelfde erkende aannemer gebeuren. Tip: contacteer meerdere vakmannen. Zo kan je makkelijk voorstellen en prijzen vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van je project.

6. Vermindering onroerende voorheffing

Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER), waarbij alle technische installaties vervangen worden en de buitenschil voor minimaal 75% (na)geïsoleerd wordt, voorziet de overheid een korting op de onroerende voorheffing.  Is je bouwaanvraag na 1 oktober 2016 ingediend en haal je een maximaal E-peil van 90, dan betaal je 5 jaar lang slechts de helft van de onroerende voorheffing. Is je E-peil lager dan E60, dan betaal je 5 jaar lang helemaal geen onroerende voorheffing.

7. Verminderde registratierechten

Er gelden verminderde registratierechten voor wie een bestaande woning koopt en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert. Het aanvullend verlaagd tarief bij ingrijpende energetische renovatie van de enige eigen woning bedraagt 5% sinds 2021. Spreek er je notaris over aan, zodat hij of zij dat opneemt in jouw notariële akte.

 

 

CONCLUSIE: zelf renoveren of laten renoveren?

De combinatie van premies met het verlaagd-btw tarief maken dat het laten uitvoeren van renovatiewerken door een vakman vaak interessanter is dan zelf aan de slag te gaan. Een vakman voorziet je ook van de nodige info en gepast advies op maat van jouw project. Je hoeft bovendien niets zelf te doen, een vakman zorgt voor een correcte uitvoering van de werken zodat je zeker bent van een kwalitatief resultaat.

TIP: ben je op zoek naar een gespecialiseerde vakman en benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project? Ontvang en vergelijk dan vrijblijvend offertes via de offertepagina.

Lees ook
ontwerpfasen interieurarchitect
Ontwerpfasen interieurarchitect
vloer renovatie
Vloer renoveren: welke methode kiezen?
binnenhuisarchitect
Waarom interieurarchitect?
Gereedschap doe-het-zelver
Top 5 Musthaves elektrisch gereedschap voor doe-het-zelvers
hout in badkamer
Hout in de badkamer
gietvloeren prijs
Gietvloeren: soorten & prijzen
Plaatsbesparende trap - draaitrap
Tips voor de perfecte trap
traptreden bekleden
Prijs traprenovatie