Vloer renoveren: welke methode kiezen?
Wil je graag je vloer renoveren? Dan heb je 2 opties: je bestaande vloer uitbreken of je nieuwe vloer laten plaatsen op je bestaande vloer. Maar wat is nu de beste keuze voor de renovatie van je vloer? In dit artikel lees je meer over de werkwijze, mogelijkheden en prijzen van beide opties.
Ga snel naar:
OPTIE 1: Vloer renoveren met uitbreken
OPTIE 2: Nieuwe vloer op bestaande vloer
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?
Doe een beroep op een erkende vakman!
Of je je bestaande vloer nu laat uitbreken of er een nieuwe vloer op laat plaatsen, bij de renovatie van je vloer komt altijd veel kijken. Het is een precieze en complexe klus die veel vakkennis en ervaring vergt. Schakel daarom zeker een erkende vakman in als je je vloer wil laten renoveren. Zo ben je zeker van…
- de juiste renovatiemethode: is het beter om je vloer uit te breken? Of is het mogelijk om je nieuwe vloer op je oude vloer te leggen? Een vakman kan best inschatten welke renovatiemethode ideaal is voor jouw project. Zo vermijd je ook eventuele onnodige kosten.
- een nieuwe vloerbekleding op jouw maat: is het nodig om een dunne vloerbekleding te laten plaatsen of niet? Ga je liever voor laminaat of eerder voor kunststof of een gietvloer? Een vakman zoekt samen met jou naar de juiste vloerbekleding voor jouw project en smaak.
- een correcte plaatsing en duurzaam eindresultaat: de ondergrond goed voorbereiden en egaliseren, de nieuwe vloerbekleding correct aanbrengen, … Een vakman zorgt voor een vlekkeloze, vlotte uitvoering met kwaliteitsvolle materialen. Zo kan jij jarenlang genieten van je nieuwe vloer.
- het verlaagde btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar en laat je je vloer renoveren door een erkende vakman? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.
TIP: op zoek naar een erkende vakman actief in jouw buurt voor de renovatie van je vloer? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.
OPTIE 1: Vloer renoveren met uitbreken
Wil je je vloer renoveren, maar is die in een slechte staat? Is hij zeer oneffen en zitten er tegels of planken los? Dan kan het beter zijn om je vloer uit te breken. Een woordje uitleg bij deze renovatiemethode!
Werkwijze vloer renoveren met uitbreken
-
STAP 1: vloer uitbreken
Hoe een vakman te werk gaat, hangt vooral af van de situatie. Gaat het om een tegelvloer die op zavel of zand ligt? Dan valt die makkelijk uit te breken met een koevoet of drilboor. Ligt je vloer op een chapelaag? Dan is het belangrijk om die ondervloer zo weinig mogelijk te beschadigen. De vakman kapt eerst de voegen tussen de tegels los en haalt de tegels met een schop uit de vloer.
-
STAP 2: dekvloer egaliseren
Is de vloer uitgebroken? Dan moet je ervoor zorgen dat de dekvloer perfect egaal is, zeker als je een dunne vloerbekleding wil laten leggen (vinyl, laminaat, linoleum, …). Er zijn 2 mogelijkheden:
Is de chape nog in een goede staat? Dan kan je die laten egaliseren. Deze methode is ook enkel aan te raden als er slechts kleine niveauverschillen weggewerkt moeten worden. Vertoont de chape scheuren of putten? Of moeten er grote niveauverschillen weggewerkt worden? Dan is het beter om deze laag uit te breken en een nieuwe dekvloer te laten leggen.
-
STAP 3: vloer afwerken
Is je dekvloer helemaal egaal en voldoende uitgedroogd? Dan kan je de nieuwe eindvloer laten plaatsen. Je kan kiezen voor een dikkere eindvloer met tegels of beton, maar ook een dunne vloerbekleding is mogelijk (laminaat, vinyl, linoleum, tapijt, …).
Prijs vloer renoveren met uitbreken
De prijs van je vloer renoveren met uitbreken hangt onder meer af van de chapewerken. Je mag daarbij rekenen op de volgende richtprijzen:
- Chape egaliseren: 20 à 25 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
- Chape uitbreken: 18 à 25 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
- Chape leggen: 15 à 20 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Een andere factor zijn de kosten voor de nieuwe vloerbekleding. Enkele richtprijzen op een rij:
Type eindvloer | Prijs per m² (incl. btw en excl. plaatsing) |
---|---|
Keramische tegels | vanaf 25 euro |
Natuursteen tegels | vanaf 40 euro |
Parket | vanaf 30 euro |
Laminaat | vanaf 10 euro |
Linoleum | vanaf 30 euro |
Vinyl | vanaf 24 euro |
Tapijt | vanaf 30 euro |
Gepolierde beton | vanaf 50 euro |
Prijs varieert sterk per project
Hoeveel je uiteindelijk zal betalen voor de renovatie van je vloer hangt sterk af van je eigen wensen. Laat je bv. de chape volledig uitbreken om ook vloerverwarming of -isolatie te leggen? Kies je voor een duurdere betonvloer of eerder voor laminaat?
Wil je zeker zijn van de juiste keuze voor jouw project tegen een correcte prijs? Vraag dan zeker offertes aan bij 2 à 3 vakmannen. Zo kan je makkelijk voorstellen, materialen en ook prijzen vergelijken. Want de prijs kan ook verschillen van vakman tot vakman. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.
Aandachtspunten vloer renoveren met uitbreken
Kies je ervoor om je vloer uit te breken? Hou dan zeker rekening met de volgende aandachtspunten:
- Bereid de werken goed voor: je vloer en eventueel ook de chape uitbreken zijn ingrijpende werken die gepaard gaan met puin en stof. Reserveer dus eventueel al een container, scherm andere ruimtes af zodat het stof zich niet over je hele woning verspreidt, …
- Pas op voor je leidingen: is het nodig om ook de chape uit te breken? Zorg er dan voor dat je tijdens de breekwerken geen leidingen raakt. Anders kunnen de kosten natuurlijk hoger oplopen.
- Denk aan vloerisolatie of -verwarming: de breekwerken kunnen het uitgelezen moment zijn om tegelijk ook vloerisolatie of -verwarming te laten leggen. Praat erover met je vakman, die kan je advies op maat geven.
- Hou rekening met dikte van je nieuwe vloer: denk op voorhand al na over de dikte van je nieuwe eindvloer. Die dikte bepaalt of de vakman de ondergrond eerst nog verder moet uitgraven, of hij de hoogte van je deuren moet aanpassen, …
OPTIE 2: Nieuwe vloer op bestaande vloer
Wil je liever puin, stof en extra kosten vermijden bij de renovatie van je vloer? Goed nieuws, als je bestaande vloer nog in een goede staat is, kan je je nieuwe vloer er gewoon op plaatsen. Een woordje uitleg!
Werkwijze nieuwe vloer op bestaande vloer
-
STAP 1: oude vloer voorbereiden
Wil je problemen met je nieuwe vloer vermijden? Dan moet je oude vloer eerst effen, recht en glad zijn door hem te egaliseren. Dat is vooral belangrijk als je een dunne vloerbekleding laat plaatsen. Voor de vakman daaraan begint, maakt hij je oude vloer eerst droog-, vet- en stofvrij. Zijn er eventuele scheuren of gaten? Die vult hij op met een plamuurmiddel. Daarna brengt hij een primer aan om het egalisatiemiddel goed te laten hechten met je oude vloer.
-
STAP 2: oude vloer egaliseren
Met een pleisterspaan brengt de vakman het egalisatiemiddel gelijkmatig aan op je oude vloer. De dikte van dat middel is doorgaans niet meer dan 1 à 2 mm. Daarna laat hij het product goed uitdrogen. Je mag rekenen op 1 dag droogtijd per mm.
-
STAP 3: vloer afwerken
Is je oude vloer helemaal egaal? Dan is het tijd om je nieuwe vloerbekleding te laten plaatsen. Let op: niet elke vloerafwerking is geschikt om op een oude vloer te laten plaatsen. Om je deuren en drempels niet te moeten aanpassen, kies je bv. best voor een zeer dunne vloerbekleding.
TIP: twijfel je welke nieuwe vloerbekleding je best kiest? Ben je niet zeker of je je deuren en drempels moet aanpassen? Een vakman geeft je graag advies op maat van jouw project en wensen. Vraag dus zeker gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!
Welke nieuwe vloerbekleding?
Welke nieuwe, dunne eindvloeren zijn geschikt om op je oude vloer te laten plaatsen? We zetten enkele voorbeelden van materialen op een rij:
1) Gietvloer
Een gietvloer is een slijtvaste, waterdichte en naadloze vloerafwerking met een strakke, moderne look.
De meest voorkomende gietvloeren in woningen zijn PU-gietvloeren (kunststof) of cementgebonden gietvloeren. Een vakman legt een gietvloer in verschillende lagen die telkens goed moeten uitdrogen. De plaatsing kan dus enkele dagen in beslag nemen.
Dikte: 3 à 8 mm
2) Dunne tegels
Dunne tegels staan ook bekend als renovatietegels. Ze zijn dun, stevig en beschikbaar in verschillende formaten en afwerkingen. Je hebt dus een brede waaier aan mogelijkheden om de look en de uitstraling van je nieuwe tegelvloer te bepalen.
Een vakman verlijmt deze renovatietegels op je bestaande vloer. De plaatsing gaat dan ook vlot.
Dikte: 3 à 5 mm
3) Laminaat
Wil je een nieuwe vloerbekleding met een warme, natuurlijke uitstraling? Dan kan je laminaat over je oude vloer laten leggen. Dit materiaal is bovendien eenvoudig te plaatsen en zeer onderhoudsvriendelijk.
Laminaat is ook verkrijgbaar in verschillende soorten, kleuren en bedrukkingen. Het is dus een uitstekend en budgetvriendelijk alternatief voor een parketvloer.
Dikte: 6 à 12 mm
4) Kurkvloer
Kurk is een natuurlijk product dat zacht en elastisch aanvoelt. Een kurkvloer heeft een goede isolerende werking, zowel thermisch als akoestisch. Zo’n vloer is ook waterbestendig en past dus ook in vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken.
Kurkvloeren zijn op verschillende manieren te plaatsen. Een vakman verlijmt kurktegels op de ondervloer, maar ook een kliksysteem is een optie.
Dikte: max. 1 cm
5) PVC-vloer
PVC is een kunststof die duurzaam, onderhoudsvriendelijk, vochtbestendig en geluidsdempend is.
Een PVC-vloer is ook een stuk goedkoper dan de vloerbekleding die het imiteert. En welke uitvoeringen zijn dan beschikbaar? Het gaat onder meer om PVC-vloeren met een look van beton, hout, natuursteen, … Ook verschillende tegelmotieven zijn mogelijk.
Dikte: 3 à 5 mm
Prijs nieuwe vloer op bestaande vloer
De prijs van deze renovatiemethode hangt onder meer af van het egaliseren van je oude vloer. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:
- Egaliseren betonvloer of tegelvloer: 10 à 25 euro (incl. plaatsing, excl. btw)
- Egaliseren houten vloer: 45 à 75 euro (incl. plaatsing, excl. btw)
Een andere factor zijn de kosten voor je nieuwe vloerbekleding. Enkele richtprijzen voor geschikte dunne vloerbekledingen op een rij:
Type dunne vloerbekleding | Prijs per m² (incl. btw en excl. plaatsing) |
---|---|
Gietvloer | vanaf 75 euro |
Dunne tegels | vanaf 70 euro |
Laminaat | vanaf 10 euro |
Kurkvloer | vanaf 20 euro |
PVC-vloer | vanaf 20 euro |
Prijs varieert sterk per project
Hoeveel je uiteindelijk zal betalen voor de renovatie van je vloer hangt sterk af van je eigen wensen. Moet je bv. een tegelvloer of een houten vloer laten egaliseren? Kies je voor duurdere dunne tegels als eindvloer of eerder voor een goedkopere PVC-vloer?
Wil je zeker zijn van de juiste keuze voor jouw project tegen een correcte prijs? Vraag dan zeker offertes aan bij 2 à 3 vakmannen. Zo kan je makkelijk voorstellen, materialen en ook prijzen vergelijken. Want de prijs kan ook verschillen van vakman tot vakman. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.
Aandachtspunten nieuwe vloer op bestaande vloer
Wil je je vloer renoveren door een nieuwe vloer op je oude vloer te plaatsen? Hou dan zeker rekening met de volgende aandachtspunten:
- Egaliseer je oude vloer: het is essentieel dat je oude vloer perfect effen en recht ligt voor je je nieuwe eindvloer laat plaatsen. Laat je ondervloer dus zeker egaliseren door een vakman.
- Denk aan je deuren en drempels: kies je voor een zeer dunne vloerbekleding? Dan moet je wellicht de hoogte van je deuren en drempels niet aanpassen. Is je nieuwe eindvloer iets dikker? Dan zal dat waarschijnlijk wel nodig zijn.
- Ga na of je oude vloer een geschikte ondergrond is: je oude vloer moet niet alleen in een goede staat zijn vooraleer je er een nieuwe op plaatst. Het moet ook een geschikte ondergrond zijn voor je nieuwe eindvloer. Zo kan een gietvloer op linoleum of hout voor problemen zorgen, maar zo’n vloer past wel op een tegelvloer, natuursteen, beton of chape.
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?
Je bestaande vloer uitbreken of er een nieuwe vloer op plaatsen: het zijn 2 geschikte methodes voor de renovatie van je vloer. Wat voor jouw project de beste keuze is, hangt vooral af van je situatie:
- Is je oude vloer in een zeer slechte staat? Of is hij niet geschikt als ondergrond voor je eindvloer? Dan laat je je oude vloer beter uitbreken.
- Is je oude vloer nog in een goede staat? Dan laat je je nieuwe vloer beter op je bestaande vloer plaatsen.
TIP: een vakman geeft je graag advies op maat van jouw wensen en situatie. Hij kan het best inschatten welke methode de beste is voor jouw project. En dat is niet alles… Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing met kwaliteitsvolle en duurzame materialen. Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen van vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.