Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Spouwmuurisolatie: nadelen en voordelen

Wanneer je overweegt om spouwmuurisolatie te laten plaatsen doe je er goed aan de voor- en nadelen eerst te overlopen. Isolatie in de spouw heeft namelijk veel positieve eigenschappen, maar kan ook enkele nadelen met zich meebrengen wanneer het niet juist wordt toegepast.  In dit artikel zetten we de voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie op een rijtje en gaan we dieper in op enkele mogelijke valkuilen en de kosten.

Ga snel naar:
Spouwmuurisolatie nadelen
Spouwmuurisolatie voordelen

Lees ook:
Valkuilen spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie prijs
Spouwmuurisolatie of niet?

 

 

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Een spouw is de ruimte tussen je binnen- en buitenmuren. Bij spouwmuurisolatie  wordt die luchtruimte opgevuld met isolatie. Bij een bestaande spouwmuur kan de isolatie via kleine gaatjes in de voegen tussen de buiten- en binnenmuur gespoten worden. Bij een nieuwbouw wordt de isolatie tegen de binnenmuur geplaatst bij het opbouwen van de muren. Dankzij spouwmuurisolatie geniet je van een hoger warmtecomfort en een flinke besparing op je energierekening.

Spouwmuur laten isoleren? Een isolatiespecialist kan je verder informeren over de mogelijkheden voor jouw spouwmuur en weet hoe deze de isolatie correct kan plaatsen. Vind een vakman in de buurt.

spouwmuurisolatie plaatsen

 

Spouwmuurisolatie nadelen

Er zijn ook enkele mogelijke nadelen van spouwmuurisolatie. Die zijn perfect te omzeilen maar je doet er wel goed aan om er voldoende aandacht aan te schenken voordat je je spouwmuur isoleert:

 

1. Vocht- en schimmel

Spouwmuurisolatie op zich kan geen vochtproblemen veroorzaken. Maar in combinatie met een gevel in slechte staat of een te goed geïsoleerde woning, kan dat wel. Bij een té goed geïsoleerd huis kunnen er namelijk vocht- en schimmelplekken ontstaan, omdat de warme lucht met condens de woning minder snel kan verlaten. Dit kan je oplossen door de kamers geregeld te verluchten of een ventilatiesysteem te plaatsen.

 

2. Minder ventilatie

Een ander nadeel van spouwmuurisolatie is dat er minder frisse lucht in huis is, doordat de kamers beter geïsoleerd zijn op plekken waar voorheen frisse lucht kon doorstromen. Zorg daarom voor voldoende ventilatie met bv. een mechanisch systeem. Door extra te isoleren en te kiezen voor een ventilatiesysteem zorg je dus niet alleen voor een energiezuinige maar ook voor een gezonde omgeving.

 

3. Kan niet bij elk type gevel

Spouwmuurisolatie mag dan wel een goede manier zijn om warmteverliezen tegen te gaan, toch is ze niet op elke woning toepasbaar. Zo moeten beschadigde gevels eerst hersteld worden alvorens de isolatiewerken van start kunnen gaan. Bovendien mag het gevelmateriaal geen dampremmende laag hebben. Afwerkingen met geglazuurde bakstenen of dampwerende verf zorgen er dus voor dat je de spouwmuur niet kan isoleren. Zorg daarom dat je gevel in goede staat is en laat deze impregneren om toch spouwmuurisolatie te kunnen plaatsen.

 

4. Kan niet bij spouwmuurvervuiling

Soms komt het voor dat er nog resten puin, cement of ander bouwmateriaal in de spouw zit. In dat geval spreken we over spouwmuurvervuiling. Door die vervuiling kan isolatiemateriaal niet gelijkmatig in de spouw verdeeld worden en kunnen er koudebruggen ontstaan. Daardoor is je muur minder goed geïsoleerd en kan je na een tijdje zelfs te maken krijgen met vochtplekken op de binnenmuren. Om toch spouwmuurisolatie te kunnen plaatsen, kan je de vervuiling eerst laten verwijderen door een specialist.

 

5. Kan niet bij een te smalle spouw

Nog een van de spouwmuurisolatie nadelen is dat de spouw een minimale breedte moet hebben om je spouwmuur optimaal te kunnen isoleren. Een spouw van 5 cm is daarbij ideaal. Heb je een dunnere spouw, dan kan je deze nog steeds isoleren. Je moet dan wel kiezen voor een isolatiemateriaal met een hogere isolatiewaarde zodat je nog steeds geniet van een hoge isolatiewaarde met een minder dikke isolatielaag.

 

Is mijn spouwmuur geschikt voor isolatie?

Om na te gaan of je spouw geschikt is voor na-isolatie, kan je een endoscopisch onderzoek laten uitvoeren door een isolatiespecialist. Hierbij wordt met een kleine camera de staat en de breedte van de spouw geïnspecteerd. Zo ben je zeker dat je het meeste uit je spouwmuurisolatie kan halen en weet je welk isolatiemateriaal je het beste kiest. Kom in contact met isolatiespecialisten in de buurt via onze offerteservice.

 

Voordelen spouwmuurisolatie

Je spouwmuur isoleren heeft tal van interessante voordelen. We zetten hieronder de belangrijkste op een rij:

 

1. Minder warmteverlies en lagere energiekosten

Via de muren gaat maar liefst 15% van alle warmte verloren. Wanneer je dak goed geïsoleerd is en je dubbele beglazing hebt, zal dit percentage zelfs hoger liggen omdat de muren dan de zwakke schakel zijn. Door je spouwmuur te isoleren, moet je dus minder hard stoken en zal je de energiefactuur aanzienlijk kunnen terugdringen. Daardoor verdien je je investering ook vrij snel terug. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie ligt gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar.

 

2. Meer comfort

Bij woningen die niet goed geïsoleerd zijn, merk je vaak op dat de ene plek erg warm is terwijl de andere koud en kil aanvoelt. Dit komt doordat de koude lucht vrij spel heeft en binnendringt op de zwakke plaatsen in de woning. Door je spouwmuur te isoleren voorkom je dit probleem en heb je een comfortabel leefklimaat doorheen de volledige woning. Isolatie houdt de warmte niet alleen beter vast in de winter, het zorgt er ook voor dat de woning in de zomer minder snel opwarmt.

 

3. Beter voor het milieu

Door je spouwmuur te isoleren, verlaag je je energiebehoefte. Dat heeft ook een ecologisch voordeel. Je hebt namelijk minder nood aan fossiele brandstoffen en verlaagt op die manier je CO2-uitstoot. Verder zijn er ook verschillende milieuvriendelijke isolatiematerialen waaruit je kan kiezen. Die zijn gemaakt van ecologische materialen en kunnen vaak ook gerecycleerd worden.

 

4. Minder geluidshinder

Afhankelijk van het gekozen materiaal voor de spouwmuurisolatie, verbeter je ook de geluidsisolatie van je woning. Spouwmuurisolatie zorgt er namelijk voor dat er minder geluid door kieren kan komen. De spouwmuur isoleren met glaswolvlokken is bijvoorbeeld een goede keuze als je geluiden van buitenaf wil weren.

 

5. Weinig overlast

Het isoleren van een bestaande spouwmuur is een klus die snel kan gebeuren: meestal kunnen de spouwmuren van een gemiddelde woning op minder dan 1 dag geïsoleerd worden. Aangezien het isolatiemateriaal langs buiten wordt aangebracht, heb je binnen nauwelijks last van de isolatiewerken.

 

6. Uitzicht van de gevel blijft onveranderd

Het isolatiemateriaal wordt via kleine gaten in de buitenmuur in de spouw geblazen. Deze gaten worden achteraf weer opgevuld. Zo verandert de look van je gevel niet. Bij gevelisolatie langs buiten daarentegen moet je een volledig nieuwe afwerkingslaag voorzien. Bij het isoleren van muren langs binnen moet je dan weer rekening houden met plaatsverlies binnen. Het isoleren van de spouwmuur is dus een slimme oplossing.

 

Doe een beroep op een isolatiespecialist!

Voor het na-isoleren van spouwmuren doe je best een beroep op een vakman. Een isolatiespecialist kan namelijk goed inschatten of jouw spouw wel geschikt is voor na-isolatie en bepaalt wat de beste spouwmuurisolatie is voor jouw situatie. Via onze offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat vergelijken van specialisten in isolatiewerken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Spouwmuurisolatie voordelen nadelen

 

Spouwmuur isoleren valkuilen

Bij de isolatie van je spouwmuur zijn er enkele mogelijke valkuilen waaraan je best wat extra aandacht besteedt. Een kort overzicht:

  1. Let op met bestaande spouwmuurisolatie

    Als je nog bestaande spouwmuurisolatie hebt, kan het zijn dat je deze moet laten herstellen of vervangen. Vooral bij oudere woningen heeft de bestaande spouwmuurisolatie vaak een slechtere isolatiewaarde of krijg je te maken met ingezakte isolatie. Je kan in bepaalde gevallen de isolatie dan laten bijvullen of herstellen. Heeft de spouwmuurisolatie een te lage isolerende werking? Dan kan je deze ook volledig vervangen.

  2. Vermijd vochtproblemen

    Als je spouwmuurisolatie laat plaatsen, mag je spouw niet vervuild zijn, moet je een dampopen gevelbekleding hebben, moet je gevel in goede staat zijn… Is dat niet het geval, dan krijg je te maken met vochtproblemen. Ook wanneer je woning goed geïsoleerd is, maar te weinig geventileerd wordt, kunnen vochtproblemen opduiken. Laat daarom altijd eerst je gevel controleren en zorg voor voldoende ventilatie in je woning.

  3. Zorg voor een voldoende hoge isolatiewaarde

    Een goede isolatiewaarde voor je spouwmuur is  een Rc-waarde van 1,7 à 2 m2K/W. Kies daarom zeker het juiste isolatiemateriaal op basis van jouw spouwmuur. Als die minder breed is, kies je best een materiaal met een hogere isolatiewaarde. Zo is PUR-schuim bijvoorbeeld een goed isolerend materiaal voor dunne spouwmuren.

  4. Kies de juiste vakman door te vergelijken

    Als je spouwmuren wil isoleren, doe je er goed aan om offertes bij verschillende specialisten aan te vragen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook werkwijzen, voorgestelde isolatiematerialen, ervaringen… van verschillende vakmensen gericht vergelijken. Je kan dan een isolatiespecialist kiezen die het beste aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren en wensen. Ontvang vrijblijvend offertes van specialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Spouwmuurisolatie prijs

Laat je je spouwmuur isoleren door een isolatiespecialist, dan kan je je verwachten aan prijzen tussen € 15 en 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De precieze kosten zijn onder meer afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, de oppervlakte van de te isoleren muren en hun bereikbaarheid.

LET OP: de prijzen voor de isolatie van je spouwmuur kunnen ook verschillen per isolatiespecialist. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere experts. Zo kan je verschillende prijsvoorstellen gericht vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

CONCLUSIE: spouwmuur isoleren of niet?

Spouwmuurisolatie blijft een interessante investering, die je door de vele voordelen ervan snel terug verdient. Het verbeterde wooncomfort, de energiebesparing en de bijhorende lagere energiekosten zijn echt wel grote troeven van spouwmuurisolatie. Daartegenover heeft je spouwmuur isoleren ook enkele nadelen, die je op zich makkelijk kan vermijden door de isolatie goed te laten plaatsen en voldoende aandacht te besteden aan ventilatie na de isolatiewerken. De voordelen wegen dus zeker op tegen de spouwmuurisolatie nadelen.

Advies nodig? Als je nog niet zeker bent of spouwmuurisolatie de beste keuze is voor jou, kan je altijd advies vragen aan een isolatiespecialist. Deze kan nagaan of jouw gevel en spouw geschikt zijn en stelt op basis van jouw situatie en voorkeuren het beste isolatiemateriaal voor. Kom in contact met isolatiespecialisten in jouw buurt via onze gratis offerteservice.