Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Houten vloer isoleren van bovenaf

Wil je je houten vloer isoleren, maar heb je geen kruipruimte of kelder? Dan is van bovenaf isoleren dé oplossing. Die methode is arbeidsintensiever, maar er zijn tal van voordelen aan verbonden. Laat je je vloer renoveren? Dan zijn die werken ook het ideale moment om tegelijk te isoleren langs boven. Hoe isoleer je je houten vloer van bovenaf? Welk materiaal gebruik je en hoeveel kost het? Lees het hier.

Ga snel naar:
Hoe houten vloer isoleren van bovenaf?
Geschikte isolatiematerialen houten vloer
Houten vloer isoleren van bovenaf: kostprijs
Zelf houten vloer isoleren of vakman inschakelen?
Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes

 

Waarom je houten vloer isoleren van bovenaf?

Een goede isolatie voor je houten vloer is belangrijk. Of je nu kiest voor vloerisolatie van bovenaf of onderaf, zo’n isolatieproject heeft enkel voordelen. Hieronder vind je ze opgesomd:

 • Lagere energiefactuur: door je houten vloer te isoleren, heb je minder last van warmteverlies in je woning. Op die manier moet je minder stoken en is je energiefactuur dus ook lager.
 • Hoger wooncomfort: een vloer voelt veel minder koud aan als je goed isoleert. Je geniet van een constantere temperatuur en je kan bv. comfortabel op je blote voeten rondlopen.
 • Minder geluidsoverdracht tussen ruimtes: bij hout heb je al snel last van geluidsoverdracht tussen ruimtes. Gelukkig kan het juiste isolatiemateriaal voor je houten vloer die geluiden flink dempen.
 • Preventie van vochtproblemen: met vloerisolatie voorkom je dat vocht condenseert tegen je houten draagconstructie. Zo vermijd je vochtproblemen en schade als houtrot, schimmels, …
 • Premies & financiële voordelen: laat je je houten vloer isoleren en is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kom je in aanmerking voor premies en geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%.

Wil je graag je houten vloer laten isoleren van bovenaf? Schakel dan een vakman in. Je kan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen bij verschillende specialisten via onze offerteservice.

houten vloer isoleren isolatiedekens

 

Hoe houten vloer isoleren van bovenaf?

Hoe je een houten vloer isoleert van bovenaf, hangt af van het materiaal dat je gebruikt. Hieronder vind je een stappenplan om je vloer te isoleren met isolatiedekens:

 1. Afmetingen maken

  Bereken eerst hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt en hoe dik dat materiaal mag zijn. Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger de isolatiewaarde. Hou bij het kiezen van de dikte er wel rekening mee dat je deuren nog kunnen sluiten.

 2. Vloerbedekking verwijderen

  Vervolgens verwijder je de hele vloerbedekking tot de draagconstructie zichtbaar is. Wil je graag je vloerbedekking hergebruiken? Door je vloerbedekking te nummeren, kan je die op het einde in hetzelfde patroon terug plaatsen.

 3. Houten balken herstellen

  Controleer eerst de draagconstructie op zaken die je moet herstellen. Maak alle gaatjes en kiertjes dicht, zodat kou en vocht niet langs die weg kunnen ontsnappen. Op die manier haal je een optimale isolatiewaarde.

 4. PE-folie plaatsen

  Plaats een PE-folie over de hele draagconstructie. Dat is een dampremmende laag die ervoor zorgt dat je isolatiemateriaal droog blijft. Het vocht zal dus niet in je gekozen materiaal trekken en zo hou je de isolatiewaarde hoog.

 5. Isolatiemateriaal aanbrengen

  Snij vervolgens het isolatiemateriaal op maat met een isolatiemes of een handzaag. Hou aan elke kant ongeveer één centimeter over zodat je je isolatie strak kan vastklemmen tussen de draagconstructie van je vloer. Daardoor haal je meer rendement uit je isolatie.

 6. Plaatmateriaal en vloerbedekking aanbrengen

  Bedek het isolatiemateriaal met plaatmateriaal. Daarmee voorkom je beschadigingen aan je materiaal en boet je niet in aan  isolatiewaarde. Schroef het materiaal vast en breng als laatste je vloerbedekking opnieuw aan.

 

Laat je liever een vakman je houten vloer van bovenaf isoleren? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes op maat van verschillende vakmannen via onze offerteservice.

 

Geschikte isolatiematerialen houten vloer

Wil je je houten vloer van bovenaf isoleren? Dan is het belangrijk om het juiste isolatiemateriaal te kiezen. Je gaat best voor een dampopen isolatiemateriaal zodat eventueel vocht kan ontsnappen. Daarom kies je beter niet voor EPS, XPS of PUR. Dat zijn namelijk dampdichte materialen. Hieronder een overzicht van de geschikte materialen per type vloer:

 

1. Houten verdiepingsvloer isoleren van bovenaf

Je houten verdiepingsvloer isoleren levert je een goede thermische isolatie en geluidsisolatie op. Bij houten vloeren merk je snel geluidsoverlast op uit andere ruimtes zoals het verschuiven van stoelen, stemmen of muziek. Met isolatie heb je daar veel minder last van. Je kan kiezen uit verschillende materialen:

 • Isolatiedekens: dekens van rotswol, glaswol en houtwol zijn erg geschikt voor het isoleren van een houten verdiepingsvloer. Een vakman brengt het materiaal aan in de holle ruimte onder de houten planken tussen de dek- en de draagvloer.
 • Inblaasisolatie: ook de gespoten variant van glaswol kan je gebruiken. Er is weinig energie nodig om dit te produceren en het is een budgetvriendelijk materiaal. Een specialist blaast het in tot het een naadloze isolatieschil vormt tussen de dek- en draagvloer.
 • Geluidsisolerende mat: een isolatiespecialist plaatst in dit geval een elastische, trillingsdempende laag onder de vloerbekleding. Dit kan een kokosmat, een kurkplaat of vlasvilt zijn. De vloerbekleding ligt dan los van de omringende wanden en de draagconstructie.

 

2. Houten benedenvloer van bovenaf isoleren

Heb je geen kruipruimte of is die niet toegankelijk? Dan isoleer je je houten benedenvloer van bovenaf. Dat is jammer genoeg een stuk arbeidsintensiever omdat een vakman eerst  de vloerbekleding moet verwijderen. Ook hier heb je keuze uit een aantal materialen:

 • Thermoskussens: dit is een ideaal materiaal om langs onder aan te brengen, maar thermoskussens kan je ook van bovenaf plaatsen. Ze bestaan uit een aantal lagen aluminiumfolie met daartussen stilstaande lucht. Bovendien zijn thermoskussens gemakkelijk te combineren met vloerverwarming.
 • Isolatiedekens: dit werkt volgens hetzelfde principe als bij de houten verdiepingsvloer van bovenaf isoleren. Een vakman brengt isolatiedekens van rotswol, glaswol of houtwol eenvoudigweg aan onder de houten planken tussen de dek- en draagvloer.
 • Spuitisolatie: toch liever spuitisolatie? Kies dan bv. voor het dampopen materiaal icynene. Dat is een soort isolatieschuim met een open celstructuur, waardoor het vocht nog kan ontsnappen. Bovendien kan een vakman met icynene een naadloze schil creëren, ook op oneven oppervlakken zoals bv. leidingen.

 

Welk isolatiemateriaal kies ik het best?

Het juiste isolatiemateriaal en de geschikte methode kiezen, is uitermate belangrijk voor een geslaagd eindresultaat. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuzes maakt, schakel je best een vakman in. Via onze offerteservice vind je gemakkelijk verschillende isolatiespecialisten. Meerdere offertes aanvragen is de beste garantie op een correcte prijs.

Advies nodig over je houten vloer van bovenaf isoleren? Schakel dan een professionele plaatser in. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende vakmannen.

 

Hoeveel kost een houten vloer isoleren van bovenaf?

De kosten voor de isolatie van je houten vloer hangen af van de oppervlakte, het gekozen isolatiemateriaal en de moeilijkheidsgraad van de werken. Hieronder een overzicht van de richtprijzen per isolatiemateriaal:

Soort isolatiemateriaalPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Isolatiedekens€ 20 à 35
Inblaasisolatie€ 20 à 40
Thermoskussens€ 30 à 40
Icynene spuitisolatie€ 25 à 40

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van specialisten actief in jouw buurt. Start je aanvraag voor vloerisolatie!

houten vloer isoleren bovenaf

 

Zelf houten vloer isoleren of vakman inschakelen?

Kan je zelf je houten vloer isoleren van bovenaf of schakel je toch beter een vakman in die ervaring heeft met deze klus? We wegen kort de opties af:

 

1. Zelf houten vloer van bovenaf isoleren

Heb je ervaring met isolatiewerken? Dan kan je je houten vloer zelf van bovenaf isoleren met isolatiedekens. Voor de materiaalkosten betaal je € 15 à 35 per m² (incl. btw), afhankelijk van het isolatiemateriaal. Maar je geniet niet van het verlaagd btw-tarief. Isoleer je met spuit-, inblaasisolatie of thermoskussens? Schakel dan een vakman in. Die methodes vragen namelijk specifieke apparatuur, aangepaste kledij en speciale technieken.

 

2. Houten vloer van bovenaf laten isoleren

Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Dan werk je best samen met een vakman. Je betaalt gemiddeld € 15 à 50 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Voor die prijs geniet je van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: weet je niet goed welke methode je best gebruikt? Vraag je je af welk isolatiemateriaal het meest geschikt is in jouw situatie? Een vakman kan je gericht advies geven.
 • Correcte uitvoering: een specialist heeft ervaring met houten vloeren isoleren van bovenaf. Hij houdt rekening met alle aandachtspunten en levert zo een optimaal eindresultaat af.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman gebruikt enkel hoogwaardige isolatiematerialen. Bovendien kan hij die vaak aankopen aan scherpere prijzen dan particulieren.
 • Premies & financiële voordelen: is je woning 10 jaar of ouder? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%. Je komt ook in aanmerking voor verschillende premies.

TIP: op zoek naar een specialist? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende vakmannen.

 

Alternatief: houten vloer isoleren van onderaf

Een houten vloer isoleren van bovenaf is een zware klus. Beschik je wel over een kruipkelder? Dan kan je je vloer van onderaf isoleren. Dat is praktisch, budgetvriendelijk en snel. Controleer de kruipkelder wel op voorhand op vocht. Doe je dit niet? Dan riskeer je dat het vocht tussen het isolatiemateriaal en de houten vloer terecht komt en houtrot veroorzaakt.

Advies op maat nodig? Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat van meerdere vakmannen via onze offerteservice.