Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Spanplafond

Wanneer je jouw plafond snel en relatief goedkoop wil renoveren, dan is het plaatsen van een spanplafond de perfecte oplossing. Lees in dit artikel meer over wat een spanplafond juist is en ontdek de soorten doeken en hun prijzen.

Snel naar:  materialen – prijs – plaatsingswijzeofferte aanvragen

 

spanplafond prijzen Traditioneel plafond vs. spanplafond

Wanneer je bestaand plafond beschadigd of niet afgewerkt is kan je ervoor kiezen om een verlaagd plafond te plaatsen. Deze wordt net onder de bestaande plafond geplaatst en biedt ruimte voor nieuwe lichtpunten etc. Traditioneel wordt hiervoor vaak gyproc gebruikt maar tegenwoordig zie je meer en meer spanplafonds opduiken.

Een spanplafond is een doek dat strak opgespannen wordt in profielen aan de muur. Het oude plafond wordt niet verwijderd waardoor je niet in de werken zit. Het kan op één dag geplaatst worden, daarom hoef je weinig werkuren aan de vakman te betalen.

 

 

Spanplafond prijs

De prijs van een egaal uitgevoerd spanplafond kost zo’n 70 à 85 euro per vierkante meter. Dit is iets duurder dan een plafond in gyproc of planchetten maar daar staat wel tegenover dat de plaatsing erg snel gaat en dat er geen stof bij te pas komt. Reken je ook de kosten van schilderwerken, dan zal een spanplafond zelfs voordeliger zijn. De exacte prijs hangt af van de totale oppervlakte en aantal hoeken. Prijzen van andere uitvoeringen vind je in de tabel hieronder. Een vrijblijvende offerte op maat kan je hier aanvragen.

Type spanplafondPrijs incl. plaatsing
Standaard spanplafond (pvc of polyester)€70 - €85/m2 (incl. plaatsing)
Doek met print€90 - €100/m2 (incl. plaatsing)
Akoestisch doek€100 - €150/m2 (incl. plaatsing)
Lichtdoorlatend doek± €140/m2 (incl. plaatsing)

 

 

Welk soort doek voor spanplafond?

Het doek van een spanplafond kan zowel uit pvc als uit polyester gemaakt worden. Voor welk materiaal je gaat, hangt van je budget maar ook van de gewenste lichtpunten af. Daarnaast kan je kiezen voor een akoestisch spanplafond of eentje dat het licht van boven goed doorlaat. Ontdek hieronder de verschillende mogelijkheden:

 

Polyester of PVC spanplafond

Het grote verschil tussen een polyester en pvc plafond zit hem in de plaatsingswijze. Een polyester spanplafond (koud spanplafond) wordt op kamertemperatuur geplaatst en handmatig opgespannen. Een pvc spanplafond (warm spanplafond) wordt opgespannen bij een temperatuur van 40à 50°C. Door de warmte wordt het doek soepeler waardoor het makkelijk bevestigd kan worden. Naarmate de temperatuur daalt, wordt het doek geleidelijk strakker.

Zowel pvc als polyester spanplafonds zijn sterk en laten het toe om zowel ronde als vierkante verlichtingsgaten te maken. Bij beide materialen is een overspanning tot ongeveer 5 meter mogelijk. De naad die zichtbaar blijft op de plaats waar een andere baan begint is zo onopvallend dat het de uitstraling van je plafond niet beïnvloedt.

Het laten plaatsen van een spanplafond uit pvc of polyester kost gemiddeld tussen de €70 en €85 per m2.

 

spanplafond plafond renoveren

 

Akoestisch plafond

Naast deze types kan je er voor kiezen om de akoestiek te verbeteren. Dit kan door een akoestisch doek aan te schaffen voor de plaatsing van je spanplafond. Dit type doek bevat miniperforaties die het geluid doorlaten. Achter dit doek moet een dunne laag isolatie aangebracht worden die de geluidstrillingen opvangt. Een standaard doek heeft deze perforaties niet en daar worden de geluidstrillingen weerkaatst naar de kamer. Dit kan een vervelende galm veroorzaken.

 

Doek in kleur of met print

Een spanplafond de ideale mogelijkheid om de kamer zo persoonlijk mogelijk in te richten. Je kan het doek laten beprinten met wat je maar wil. Wanneer je kiest voor een gekleurd doek hoef je geen kosten voor schilderwerken meer te voorzien.

 

Lichtdoorlatend spanplafond

Met een spanplafond zijn er vele mogelijkheden als het om verlichting gaat. Zo kan je er voor kiezen om een lichtplafond te creëren. Hiervoor zal een lichtdoorlatend doek de beste keuze zijn. In dit geval kan je de verlichting boven het doek plaatsen, door de grote lichtdoorlatendheid van het doek wordt het licht egaal en sfeervol over de ruimte verspreid.

 

 

Spanplafond plaatsen

spanplafond plaatsen

We haalden het al aan, afhankelijk van het materiaal voor het doek wordt een spanplafond op verschillende manieren geplaatst. Zo worden de termen ‘warm’ en een ‘koud’ spanplafond gebruikt. Met een warm spanplafond wordt een spanplafond uit pvc bedoeld, een koud spanplafond verwijst naar een doek uit polyester.

Een spanplafond wordt steeds in profielen geplaatst. Deze profielen zijn aan de muren bevestigd. Bij een koud spanplafond wordt het doek met behulp van spatels in deze profielen geplaatst en zo hard opgespannen.

Een warm spanplafond wordt eerst in de profielen geplaatst en dan via warmte opgespannen. Door deze warmte (40 à 50°C) versoepelt het doek en kan het makkelijk bevestigd worden. Naarmate de temperatuur daalt, wordt het doek strakker.

 

Offertes voor plafondwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.