Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Airco met installatie

Met een airco in huis hou je het hoofd altijd koel. Waarom kies je nu best voor een airco met installatie? Omdat je zo verzekerd bent van een duurzame montage én kan rekenen op een professionele service. Welk type airconditioning laat je het best monteren door een professional? Wat is de prijs van een airco met installatie? En wat zijn de aandachtspunten bij plaatsing? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Wat kost een airco installatie?
Werkwijze airco installeren
Hoe juiste airco kiezen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Airco met installatie: mogelijkheden

Er zijn verschillende soorten airco installaties op de markt. Afhankelijk van het type wordt het systeem uitgebreider en complexer (bv. een buitenunit, extra binnenunits, …). Daardoor raden we zelfs handige doe-het-zelvers doorgaans af om hun airco zelf te installeren. Voor welke complete systemen is een professionele installatie onontbeerlijk? Een overzicht:

 

OPTIE 1: monoblock airco

airco installeren in bestaande woning

Dit is een airco zonder buitenunit. Net doordat de buitenunit ontbreekt, verloopt de installatie iets vlotter dan bij een split airco. Daardoor liggen de prijzen voor dit systeem meestal wat lager. Het is de ideale optie voor wie geen buitenunit kan plaatsen. De af- en aanvoer van lucht gebeurt via 2 muurroosters. Net daarom is het belangrijk dat een monoblock airco tegen een buitenmuur geplaatst is.

Prijs: € 1.200 à 3.000 (excl. btw, incl. installatie). Vraag gratis offertes aan.

 

OPTIE 2: split airco

vaste airco installeren

Een split airco heeft zowel een binnen- als een buitenunit. Daardoor bevinden de meest luidruchtige delen zich buitenshuis. Wel is voldoende ruimte een must om de buitenunit te kunnen plaatsen. Split airco’s  zijn lucht-lucht warmtepompen die je prima als bijverwarming in de winter kan gebruiken. Het plaatsen van dit systeem vereist wel veel expertise. Er moeten koelleidingen getrokken worden, beide units moeten gedimensioneerd worden, …  Toch is een split airco de beste keuze als je genoeg plaats ter beschikking hebt.  Zo heb je meteen een multifunctioneel en efficiënt toestel in huis met een hoog rendement.

Prijs: € 1.500 à 3.000 (excl. btw, incl. installatie). Vraag gratis offertes aan.

 

Kan ik mijn airco zelf installeren?

In feite mag je elk type airco zelf installeren, maar we raden dit af. Alleen mobiele airco’s kan je vlot zelf installeren. Die kan je bovendien verplaatsen en weer opbergen wanneer je ze niet langer nodig hebt. Het enige dat je moet doen, is de afvoer tussen een raam klemmen (idealiter met een raamafdichting).

Airco kopen en laten installeren? Ook dat is eventueel mogelijk! Bespreek zeker je opties met een vakman actief in je regio.

 

 

Wat kost een airco installatie?

Op zoek naar de prijzen van een airco met installatie? Die hangen af van het type airconditioning systeem, het koelvermogen en de capaciteit, de voorbereidende werken, het merk, … Een overzicht van de prijzen per type airco installatie:

Type aircoPrijs (excl. btw, incl. installatie)
Monoblock aircogem. € 1.300 à 3.000
Split aircogem. € 1.500 à 3.000
⇒ prijs per bijkomende unitgem. € 800 à 1.000
Mobiele airco's vanaf € 250
Enkel airco installatie (excl. materialen)gem. € 400 à 600

LET OP: dit is de geschatte prijs van een airco met installatie. Wil je graag offertes op maat ontvangen? Doe dan een beroep op een airconditioning specialist. Via ons contactformulier vind jij de geschikte installateur voor jouw klus! Start hier je aanaag.

 

Geniet van het verlaagd btw-tarief!

Een belangrijk voordeel aan samenwerken met een vakman, is dat je kan genieten van een fiscaal voordeel. Is je woning 10 jaar oud? Dan betaal je zowel voor de materiaal- als de plaatsingskosten maar 6% btw in plaats van 21%.

TIP: kies je voor een split airco die niet alleen verkoeling brengt, maar ook verwarmt (een lucht-lucht warmtepomp)? Dan kan je afh. van de inkomenscategorie waartoe je behoort een mooie premie ontvangen van € 300 – 480 (Mijn VerbouwPremie). Meer weten? Neem dan contact op met een ervaren installateur.

 

airco installatie

 

 

Airco met installatie: werkwijze

Een airco thuis installeren is geen sinecure. De klus vergt niet alleen de nodige voorkennis, maar ook de juiste materialen om de plaatsing efficiënt te laten verlopen. Hieronder bespreken we hoe een vakman een monoblock en een split airco installeert:

 

1. Airco zonder buitenunit plaatsen (monoblock)

De plaatsing van een monoblock airco gaat doorgaans vrij snel. Er moet namelijk geen buitenunit aan de gevel bevestigd worden. Hoe gaat een vakman te werk?

 1. Plaats airco bepalen

  Kies je voor een vloer-, wand- of plafondmodel? In elk geval wordt die steevast tegen een binnenmuur grenzend aan een buitenmuur geplaatst, op maximaal 2 meter hoogte.

 2. Muurdoorvoer maken

  Is de ideale locatie bepaald? Dan boort de vakman een gat en plaatst daartussen de aan- en afvoerslangen. Buiten bevestigt hij vervolgens de roosters tegen het aan- en afvoerkanaal.

 3. Airco monteren

  Nadien plaatst hij de airco op de voorziene locatie en sluit het systeem aan op alle slangen. De airconditioning is nu volledig gebruiksklaar.

 4. Afwerking

  Is je airco volledig aangesloten en getest? Dan ruimt hij alles netjes op. Nadien krijg je een gedetailleerde demonstratie van hoe je je systeem correct gebruikt.

 

 

2. Airco met buitenunit plaatsen (split)

De stappen om een split airco te plaatsen, lopen gelijkaardig aan die van een monoblock airco. Het grote verschil? Dat je ook een buitenunit hebt en soms meerdere binnenunits:

 1. Binnenunit monteren

  Eerst is het de beurt aan je binnenunit(s). Die plaatst de installateur tegen de wand of het plafond. Het grote voordeel van een split airco? Je binnenunit moet niet tegen een buitenmuur bevestigd worden.

 2. Koelleidingen leggen

  Vervolgens boort hij alle doorvoeren. Zo kan hij de koelleidingen trekken tussen de binnen- en buitenunit. De maximaal te overbruggen afstand tussen beide units is zo’n 20 meter.

 3. Buitenunit installeren

  Zijn alle kanalen en leidingen geplaatst? Dan volgt de montage van de buitenunit. Die verbindt hij veilig met de rest van de binneninstallatie. Voor een optimaal rendement wordt de unit uit de felle zon geplaatst.

 4. Controle & afwerking

  Na een laatste controleronde van de koelleidingen en een test van het systeem, is je airco klaar voor gebruik. Afsluitend legt de installateur je uit hoe je je systeem bedient.

Airco installateur nodig? Vind een vakman actief in je regio via onze offertedienst.

 

 

Airco installeren: hoe juiste type kiezen?

We hadden het uitgebreid over de installatie van een airconditioning, maar nog niet over hoe je het meest geschikte systeem kiest.  De belangrijkste aandachtspunten bij de keuze voor een airconditioning:

 • Vaste airco of niet: wil je het hele jaar door van je installatie gebruikmaken? Of enkel tijdens de warme maanden? Als je vooral flexibiliteit belangrijk vindt, opteer dan voor een mobiele airconditioning. Die berg je na gebruik eenvoudig weer op.
 • Beschikbare ruimte: kies je voor een airco met buitenunit? Dan moet je die natuurlijk wel ergens kunnen plaatsen. Zo’n systeem kan je aan de muur bevestigen of vrijstaand op de grond plaatsen. Zijn de mogelijkheden beperkt? Kies dan voor een monoblock airco.
 • Aantal units: hoeveel ruimtes wil je kunnen koelen? Gaat het om 1 specifieke kamer? Of meerdere? In het laatste geval is een multi split airco de aangewezen keuze. Op dit centraal systeem kan je meerdere binnenunits aansluiten.
 • Geluidsproductie: stoor je je snel aan ruis? Dan raden we je af om een monoblock airco te kiezen. Doordat dit systeem geen buitenunit heeft, zit de koelmotor in de binnenunit. Daarom produceren deze airco’s meer geluid dan split airco’s.
 • Koelvermogen: dit bepaalt in grote mate het rendement van je airco. Het volume van de te koelen ruimte, de isolatiegraad van je woning, … Op basis van deze elementen bepaalt een vakman het aangewezen vermogen van je installatie.
 • Energieverbruik: is het vermogen van je airco aangepast aan je gezinssituatie? En is die goed gedimensioneerd? Dan valt het energieverbruik best mee. Wat ook helpt, is kiezen voor een systeem met energielabel A++, een kwalitatief merk, …
 • Design: airco’s zijn er in verschillende designs. De binnenunits heb je in plafond-, wand- en vloermodellen. Voor een naadloze verwerking van je airco in je interieur, is een inbouwmodel beschikbaar. Kies daarnaast ook uit verschillende kleuren, afwerkingen, …
 • Budget: zoek je naar een goedkope airco installatie? Dan is een mobiele airco de beste keuze. Die zijn verkrijgbaar vanaf 250 euro. Bovendien kan je deze makkelijk zelf plaatsen. De prijs van je airco hangt ook nauw samen met allerhande extra’s. Hoe meer functies, hoe hoger de kosten.

 

Airco installeren in bestaande woning? Vertrouw op een vakman!

De bovenstaande factoren bepalen in sterke mate het wooncomfort. Het is daarom van belang om niet lukraak de eerste de beste airco te kiezen. Welk type je ook kiest, samenwerken met een installateur levert enkel voordelen op. Je bent zeker van een duurzaam systeem én je geniet ook van het verlaagde btw-tarief (als je woning 10 jaar oud is).

Verschillende offertes vergelijken? Dat kan via onze offertedienst! Binnen enkele werkdagen ontvang je meerdere offertes op maat. Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor een airco ontvangen

Met airconditioning geniet je het hele jaar door van een aangename temperatuur in huis, kantoor, ... Benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project? Ontvang hier vrijblijvend offertes van gespecialiseerde airco installateurs actief in jouw regio. Prijzen, merken, adviezen, ... vergelijken was nog nooit zo makkelijk.