Radiatoren bij renovatie
Centrale verwarming met radiatoren is een erg populaire verwarmingsmethode. Het systeem is vrij eenvoudig en warmt de kamers snel op. Het is ook mogelijk om het radiatorsysteem te vernieuwen bij een renovatie. In dit artikel kom je meer te weten over de werking, voor- en nadelen en de prijs van deze verwarmingstechniek.
Werking
Het principe van de radiatorverwarming is eigenlijk redelijk eenvoudig. In de centrale-verwarmingsinstallatie wordt water verwarmd. Dit water wordt vervolgens verdeeld over de leidingen, die in verbinding staan met de radiatoren. Doordat het warme water als het ware een doolhof volgt in de radiator, is er veel contact met het omhulsel. Op die manier neemt de radiator warmte op en straalt die vervolgens uit in de kamer. Men kan de verwarming nog bevorderen door bijvoorbeeld verticale onderbrekingen aan te brengen in de radiatoren. Op die manier ontstaat er namelijk een groter contactoppervlak.
Verwarmen met radiatoren: pro en contra
Het verwarmen met radiatoren heeft zeker enkele voordelen. Een eerste voordeel is dat een radiator een kamer erg snel kan opwarmen. Bovendien zijn radiatoren erg makkelijk te installeren omdat ze niet in de grond of in de muren hoeven geplaatst te worden. Een andere troef is de prijs; deze is in vergelijking met vloerverwarming of verwarming met warme lucht vrij laag (tot wel 50% lager dan de andere genoemde verwarmingstechnieken).
Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan radiatoren. Ze verspreiden de warmte bijvoorbeeld minder goed dan vloerverwarming en je moet ze kuisen, wat bij verborgen verwarmingsinstallaties niet het geval is. Daarnaast is er de opvallendheid van deze verwarmingselementen, waaraan sommige mensen zich uit esthetische overwegingen kunnen storen. Aangezien ze nogal wat plaats innemen, is er ook minder ruimte voor meubels.
Prijs centrale verwarming met radiatoren
De prijs van een radiator hangt onder meer af van zijn vermogen en de uitvoering. Als je beslist om naast de radiatorinstallatie een nieuwe CV-installatie met leidingen te plaatsen, zal de prijs uiteraard hoger liggen. Voor een bescheiden woning mag je dan rekenen op een prijs van ongeveer 7.500 euro, voor een groter huis zal de prijs gemiddeld tussen 10.000 euro en 12.500 euro liggen. De kosten voor de plaatsing bedragen 10 tot 20 procent van deze richtprijzen.
Je informeert je best goed vooraleer je beslist om een nieuwe installatie te plaatsen. Zo moet je onder meer het aantal radiatoren dat je nodig zal hebben en hun vermogen berekenen. Vergelijk ook prijzen van bedrijven. Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan bij verschillende erkende installateurs.