Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Gevelafwerking: compleet overzicht

Ben je op zoek naar een nieuwe gevelafwerking? Dan heb je een breed aanbod aan materialen, uitvoeringen, kleuren… waaruit je kan kiezen. Die keuze zal natuurlijk afhangen van jouw persoonlijke smaak, maar ook de praktische voordelen spelen een rol. In dit artikel geven we je een overzicht van de meest voorkomende soorten gevelafwerkingen, en gaan we dieper in op de eigenschappen, voordelen en prijs van elke soort.

 

Wanneer kiezen voor een nieuwe gevelafwerking?

Is je huidige gevel aan een renovatie toe? Zoek je naar de juiste gevelbekleding om je gevelisolatie af te werken? Wil je je woning een nieuwe look geven? Of heb je vaak problemen met je gevel en ben je al het onderhoud beu? Dan is een nieuwe gevelafwerking een uitstekende investering.  Bij de keuze voor je nieuwe gevelafwerking zijn er heel wat mogelijkheden:

Advies op maat nodig voor je gevelafwerking? Via onze offerteservice kom je in contact met ervaren gevelwerkers die je advies op maat geven over gevelafwerkingen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

OPTIE 1: gevelafwerking met bepleistering

spuitkurk gevel

Je gevel bepleisteren is de ideale optie als je op zoek bent naar een betaalbare, vochtwerende en dampopen gevelafwerking. Bovendien zijn er verschillende soorten pleister waaruit je kan kiezen. Een overzicht:

 

A. Crepi

Crepi vormt de ideale afwerking voor je gevelisolatie en komt voor in 2 soorten. Kunstharspleister is een elastische pleister die goed bestand is tegen scheurtjes en vocht en die op bijna elke ondergrond kan worden aangebracht. Minerale sierpleister is dan weer de ideale dampopen bepleistering om oneffenheden op je gevel weg te werken. Een nadeel van een gevelafwerking met crepi is wel dat het onder bepaalde weersomstandigheden kan vervuilen of veranderen van kleur.

 • Goede bescherming gevel
 • Waterafstotend
 • Budgetvriendelijk
 • Waardevermeerdering woning

Prijs: € 65 à 85 per m² zonder isolatie & € 100 à 130 per m² met isolatie (excl. btw en incl. plaatsing)

 

B. Cementering

Als je je gevel laat cementeren, brengt een vakman een dunne laag zandcement aan op je gevel. Cementering van je gevel is de ideale manier om kleine beschadigingen of kleurverschillen in je gevel weg te werken. Het is een stevig en slijtvast materiaal. Bovendien kan je de dikte van je cementlaag zelf kiezen en is deze afwerking ook beschikbaar in verschillende kleuren.

 • Sterk & slijtvast
 • Goed om gevel te egaliseren
 • Snel te plaatsen
 • Budgetvriendelijk

Prijs: € 30 à 40 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

C. Spuitkurk

Spuitkurk bestaat uit verschillende natuurlijke materialen waaronder kurkkorrels, acrylhars, plantaardige oliën en pigmenten. Het is dan ook een milieuvriendelijker en ecologischer materiaal dan de andere soorten bepleistering. Daartegenover staat wel dat een gevelafwerking met kurk niet de beste afwerking vormt voor je isolatie. Bovendien moet je spuitkurk ook steeds aanbrengen op een vlakke ondergrond. Je gevel mag dus geen barsten of scheurtjes hebben.

 • Weinig kans op scheuren en barsten
 • Ecologisch
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Makkelijk te plaatsen

Prijs: € 60 à 80 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Vergelijk offertes voor een gevelafwerking met bepleistering!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om je gevel af te werken met pleister? Een vakman kan jou verder informeren en geeft je advies op basis van jouw woning en de staat van je gevel. Daarbij houdt deze ook steeds rekening met jouw persoonlijke voorkeuren en budget. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt voor je gevelafwerking. Ontvang advies op maat.

 


OPTIE 2: gevelafwerking met gevelstenen

gevelafwerking steenstrips

Gevelstenen zijn een populaire keuze voor je gevelafwerking en dat heeft ongetwijfeld te maken met hun sterkte en duurzaamheid. We geven hieronder een overzicht van de mogelijkheden:

 

A. Steentrips

Steenstrips zijn eigenlijk verzaagde stukken baksteen, natuursteen, keramische tegels… Ze zijn daarom ideaal wanneer je fan bent van de uitstraling van deze stenen, maar je een dunner en makkelijker aan te brengen alternatief zoekt. Een vakman verlijmt zulke steenstrips namelijk snel en eenvoudig op je gevel. Ze zijn dan ook makkelijk te combineren met isolatie, omdat je ze rechtstreeks op je isolatiepanelen kan lijmen.

 • Snel te plaatsen
 • Dunner dan bakstenen
 • Goed te combineren met isolatie
 • Veel vormgevingsmogelijkheden

Prijs: € 150 à 200 per m² zonder isolatie & € 200 à 250 per m² met isolatie (excl. btw en incl. plaatsing)

 

B. Gevelstenen

Gevelstenen zijn 1 van de meest voorkomende soorten gevelafwerking. Er zijn dan ook tal val mogelijke soorten, kleuren, afmetingen, vormen… waaruit je kan kiezen. Gevelstenen zijn erg stevig en gaan doorgaans ook lang mee. Een constructie met gevelstenen plaatsen is echter wel een arbeidsintensieve klus en het geheel kan snel zwaar worden en veel ruimte innemen. Een stevige fundering is dus noodzakelijk.

 • Goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden
 • Lange levensduur
 • Vereisen weinig onderhoud
 • Recycleerbaar & herbruikbaar

Prijs: € 90 per m² zonder isolatie & € 130 per m² met isolatie (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Vergelijk offertes voor een gevelafwerking met gevelstenen!

Interesse om gevelstenen te laten plaatsen? Door meerdere offertes aan te vragen kan je verschillende voorstellen, prijzen, adviezen… gericht vergelijken. Zo kan je vervolgens een doordachte keuze maken voor jouw gevelafwerking. Vergelijk vrijblijvend offertes van verschillende gevelwerkers in jouw buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 3: gevelafwerking met bekleding

kunststof gevel afwerking

Naast bepleistering en gevelstenen kan je je gevel ook afwerken met heel wat verschillende andere materialen. Elk materiaal is vaak nog beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Onderstaande materialen komen het vaakst voor als gevelbekleding:

 

A. Hout

Een andere soort gevelafwerking die veel voorkomt is een houten gevelbekleding. Het gaat daarbij meestal om hardhoutsoorten zoals Padoek, Merbau en Afrormosia of om thermisch behandeld hout. Deze houtsoorten zijn het best bestand tegen vocht. Wil je een flexibeler en onderhoudsvriendelijker materiaal dat wel nog dezelfde uitstraling heeft als hout? Dan kan je ook kiezen voor een gevelafwerking met houtcomposiet, dat bestaat uit hout en kunststof.

 • Warme en natuurlijke uitstraling
 • Veelzijdig materiaal
 • Makkelijk te plaatsen
 • Ideaal om te combineren met isolatie

Prijs: € 75 à 150 per m² zonder isolatie & € 100 à 200 per m² met isolatie (excl. btw en incl. plaatsing)

 

B. Kunststof

Kunststof is 1 van de meest budgetvriendelijke materialen. Je kan kunststof gevelplaten verkrijgen in talrijke kleuren, structuren en vormen. Deze gevelafwerking heeft bovendien een lange levensduur en vereist weinig onderhoud. Ook kunststof gevelplaten zijn zeer goed te combineren met isolatie, omdat ze dun zijn en je dus weinig ruimte verliest.

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Beschikbaar in veel kleuren
 • Makkelijk te bewerken
 • Onderhoudsvriendelijk

Prijs: € 50 à 100 per m² zonder isolatie & € 80 à 150 per m² met isolatie (excl. btw en incl. plaatsing)

 

C. Metaal

Tot slot komt ook een metalen gevelafwerking steeds meer voor. Vooral bij moderne woningen is de uitstraling van een metalen gevelbekleding erg populair. De meest voorkomende materialen voor metalen gevelafwerkingen zijn koper, zink, inox of aluminium. Daarnaast kan je ook nog kiezen uit verschillende vormen zoals panelen, sidings, shingles… Metalen gevelbekledingen zijn wel iets duurder en minder milieuvriendelijk.

 • Lange levensduur
 • Sterk materiaal
 • Licht in gewicht
 • Snel te plaatsen

Prijs: € 50 à 120 per m² zonder isolatie & € 80 à 180 per m² met isolatie (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Vergelijk offertes voor een gevelbekleding uit verschillende materialen!

Wil je graag een houten gevelbekleding combineren met de voordelen van kunststof? Ben je op zoek naar het duurzaamste materiaal voor je gevelbekleding? Of vraag je je af in welke kleuren de verschillende materialen beschikbaar zijn? Een gevelwerker beantwoordt graag al je vragen. Kom in contact met gevelwerkers in de buurt.

 


OPTIE 4: alternatieve gevelafwerkingen

gevelafwerking groengevel

Tot slot zijn er nog enkele andere soorten gevelafwerkingen waaruit je kan kiezen. Hoewel deze soorten minder vaak voorkomen, hebben ze elk ook hun eigen kenmerken en voordelen. We zetten enkele mogelijkheden op een rijtje:

 • Groengevel: een groengevel staat ook bekend als een verticale tuin en is een aanvulling op je bestaande gevelafwerking. Zo’n groengevel ziet er fleurig uit, stimuleert de biodiversiteit en zorgt voor een goede thermische en akoestische isolatie.
 • Leien: hierbij kan je enerzijds kiezen uit kunstleien die bestaan uit cement en kunststof vezels. Deze leien hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en kan je op verschillende manieren plaatsen. Anderzijds heb je ook natuurleien uit natuursteen. Natuurleien hebben een natuurlijke uitstraling en gaan lang mee.
 • Vliesgevel: een vliesgevel of glasgevel is een constructie die als omkadering rond het gebouw geplaatst wordt en dus enkel het eigen gewicht draagt. Deze gevel bestaat meestal uit glas en aluminium. Daardoor zorgt het voor veel lichtinval, maar het is ook een water- en winddichte, sterk isolerende gevelafwerking met veel mogelijkheden.
 • HPL gevelbekleding: HPL ofwel High Pressure Laminate is laminaat dat samengeperst is onder hoge druk. De afwerking bestaat uit een kras- en slijtvaste toplaag van melamine. Het resultaat is een zeer sterk, vormvast, weerbestendig en duurzaam materiaal.

 


CONCLUSIE: welke gevelafwerking kies ik het best?

Er is dus een enorm breed aanbod aan gevelafwerkingen beschikbaar. Maar hoe kies je nu de beste gevelafwerking voor jouw woning of gebouw? Die keuze zal natuurlijk grotendeels afhangen van je eigen voorkeuren. Om de juiste keuze te maken, kan je alvast rekening houden met onderstaande factoren:

 • Budget: uiteraard zal je eigen budget een belangrijke rol spelen in de keuze voor je gevelbekleding. Ben je op zoek naar een goedkope gevelafwerking? Een PVC bekleding of crepi zijn budgetvriendelijke materialen met een goede kwaliteit. Mag het wat meer kosten? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een houten of metalen gevelbekleding.
 • Uitstraling & stijl woning: de verschillende gevel afwerkingen hebben ook allemaal een eigen unieke uitstraling. Heb je een eerder klassieke woning? Dan zijn houten gevels of bakstenen steenstrips bijvoorbeeld een goede keuze. Een metalen gevelbekleding of natuursteen steenstrips passen dan weer erg goed bij een moderne woning.
 • Isolatie: als je een nieuwe gevelbekleding kiest en laat plaatsen, denk je best ook op voorhand na over gevelisolatie. Een gevelrenovatie gaat in de meeste gevallen namelijk hand in hand met nieuwe isolatie. Als je graag een goede isolatie wil voor je woning, kies je dus best een gevel afwerking die je makkelijk kan combineren met gevelisolatie.
 • Onderhoud: tot slot hou je best ook rekening met het nodige onderhoud van de verschillende gevelafwerkingen. Een houten gevelbekleding zal bijvoorbeeld meer onderhoud vereisen dan een gevelafwerking met spuitkurk of gevelstenen. Als je niet veel werk wil hebben aan je gevel, kies je dus best voor een materiaal dat goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden en vervuiling.

 

Offertes vergelijken = geld besparen!

Er zijn heel wat mogelijkheden voor je gevelafwerking. Daarom kan je best advies vragen aan een ervaren gevelwerker. Deze kan je adviseren, rekening houdend met de staat van je gevel, de stijl van je woning, jouw voorkeuren en het budget. Vergelijk ook zeker meerdere offertes van gevelwerkers. Zo kan je vaak nog besparen en vind je zeker de meest geschikte vakman voor een correcte prijs. Vul het offerteformulier in.