Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Voorgevel renoveren

Jouw voorgevel is het visitekaartje van jouw woning. Begint de gevel er vuil of verouderd uit te zien, is hij beschadigd, …? Dan wordt het misschien tijd om jouw voorgevel te renoveren. Er zijn verschillende opties. Zo kan je jouw voorgevel renoveren zonder grote structurele aanpassingen, bijvoorbeeld door hem te laten reinigen, herschilderen, hervoegen, … Is de schade te groot, wil je jouw voorgevel een nieuwe look geven, …? Dan is het soms interessanter om een volledig nieuwe gevelbekleding te voorzien.

Ga snel naar:
OPTIE 1: gevel schilderen, kaleien, hervoegen, reinigen (geen structurele aanpassingen)
OPTIE 2: nieuwe gevelbekleding plaatsen (structurele aanpassingen)
Heb ik een vergunning nodig?

 

OPTIE 1: Gevel schilderen, kaleien, hervoegen, reinigen

Wil jij graag jouw voorgevel voorzien van een hernieuwde, frisse uitstraling, maar wil je grote werken liever vermijden? Of wil je eerder de huidige look van jouw gevel zo goed mogelijk bewaren? Dan kun je ervoor kiezen om jouw voorgevel te schilderen of minimaal te renoveren.

 

 

Wanneer is dit een goede keuze?

Je kiest het best voor een kleine renovatie door je voorgevel te schilderen, kaleien, hervoegen of reinigen als:

  • je grote structurele werken wil vermijden;
  • je een kleiner budget ter beschikking hebt;
  • je relatief snel jouw gevel wil renoveren;
  • de schade aan jouw gevel niet te groot is.

 

 

Mogelijkheden

Er bestaan verschillende mogelijkheden om zonder al te zware ingrepen jouw voorgevel in een nieuw jasje te stoppen. Soms is het interessant om meerdere van onderstaande mogelijkheden te combineren om zo een nóg beter eindresultaat te bekomen.

 

1. Voorgevel schilderen

voorgevel renoveren schilderen

Is je gevel licht vervuild of doen er zich kleine beschadigingen voor? Dan is de voorgevel schilderen soms voldoende. Het is een manier om je voorgevel snel en goedkoop op te knappen of een nieuwe look te geven.

Bij het schilderen van een voorgevel moet de nodige aandacht besteed worden aan de ondergrond. Hou rekening met het soort materiaal van jouw gevel: bestaat die uit baksteen? beton? pleister? Elk materiaal heeft namelijk een andere hechtingsgraad waarop de verf moet worden afgestemd. Er wordt ook best dampopen verf gebruikt.  Deze is geschikt voor buitenmuren. Dampopen verf voorkomt dat water naar binnen kan dringen en dat zorgt er tegelijkertijd voor dat opgenomen vocht in de buitenmuren toch kan ontsnappen. Een kwalitatieve verf op basis van sicilaat of siloxaan is het meest aangeraden.

Naast de verf, moet ook voldoende aandacht besteed worden aan de ondergrond. Deze moet egaal, draagvast en vuilvrij zijn. Het is daarom geen slecht idee om vóór het schilderen eerst de verouderde voegen te herstellen én de gevel te reinigen zodat de verf lang mooi blijft.

Prijs voorgevel schilderen: € 20 à 40 per m² (incl. btw en arbeidskosten). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Voorgevel kaleien

voorgevel renoveren kaleien

Je kunt jouw voorgevel ook kaleien. Dat is een traditionele techniek waarbij er kalkpleister in dikke lagen op jouw gevel wordt aangebracht. Hierdoor krijgt jouw woning een rustieke en authentieke uitstraling. Door het aanbrengen van kalkpleister op de buitenmuren, bescherm je de gevel tegen vocht en andere weersinvloeden terwijl de muren toch blijven ademen. Kalkpleister is doorgaans dikker dan verf waardoor het ook ideaal is om oneffenheden en beschadigingen weg te werken.

Je kan jouw gevel ook zelf kaleien. De klus is op zich niet heel moeilijk maar er komt wel heel wat bij kijken. Je moet een stelling of hoogtewerker voorzien, de gevel moet voldoende voorbereid worden (gevel reinigen, controleren, schade herstellen). De vochtigheidsgraad van de gevel moet goed zitten, je moet de juiste type verf volgens jouw gevel gebruiken, de juiste verfmaterialen gebruiken, … Je gaat hiervoor best langs bij een gespecialiseerde verfwinkel.

Prijs voorgevel kaleien: € 25 à 40 per m² (incl. btw en arbeidskosten). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

3. Voegwerk herstellen

voorgevel renoveren voegen renoveren

Je zou ervan versteld staan hoe de uitstraling van jouw woning bepaald wordt door de kwaliteit van het voegwerk. Kapotte, beschadigde voegen zien er niet alleen lelijk uit. Ze zijn ook schadelijk voor je woning. Beschadigde voegen zijn poreus waardoor water zich in de voorgevel kan opstapelen. Bij vriesweer kan dat leiden tot barsten in je gevel. De beste oplossing is het voegwerk herstellen.

Eerst wordt het oude voegwerk volledig uitgehakt of  uitgeslepen, om het aangetaste voegwerk zo diep mogelijk te verwijderen. Nadien wordt de volledige gevel gereinigd zodat er geen vuil- of voegresten achterblijven. Vervolgens worden de voorgevel opnieuw gevoegd.

Prijs voegen uitslijpen / uithakken: € 32 à 35 per m² (incl. btw en arbeidskosten)
Prijs voegwerk: € 8 à 13 euro per m² (incl. btw en arbeidskosten)
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

4. Voorgevel reinigen

voorgevel renoveren gevelreiniging

Een andere manier van voorgevel renovatie zonder grote structurele veranderingen is een gevelreiniging. Dit verhoogt opnieuw zowel het esthetische uitzicht van jouw woning, als de duurzaamheid van de buitenmuren. Door jouw gevel te reinigen en nadien te beschermen, staat de vochtwerende functie van jouw gevel opnieuw op punt voor enkele jaren.

Afhankelijk van het type gevelbekleding en de hardnekkigheid van de vervuiling, bestaan er verschillende reinigingsmethodes. Enkele populaire methodes voor gevelreiniging: zandstralen, vochtstralen, nevelstralen, stoomreiniging en chemische reiniging.

Prijs gevelreiniging: € 5 à 15 per m² (incl. btw en arbeidskosten). Ontvang offertes op maat.

 

 

Prijs voorgevel beperkt renoveren

Hierboven somden we reeds per ingreep de geschatte prijs op. Een overzicht van de richtprijzen:

Type renovatie voorgevelGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en arbeidskosten)
Voorgevel schilderen€ 20 à € 40
Voorgevel kaleien€ 25 à € 40
Voegwerk uitkappen/uitslijpen€ 32 à € 35
Voegwerk herstellen (hervoegen)€ 8 à € 13
Gevelreiniging€ 5 à €15

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je bovendien van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

LET OP: deze prijzen zijn slechts richtprijzen. Wil je zeker zijn van een correcte prijs? Vraag dan zeker offertes aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, maar ook voorstellen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Maak gebruik van onze offertedienst. Het neemt slechts een paar minuten in beslag en het is gratis.

 


 

OPTIE 2: Nieuwe gevelbekleding plaatsen

Heeft jouw gevel dringend nood aan een drastische make-over? Is hij verouderd, te sterk beschadigd en valt hij eigenlijk moeilijk te herstellen zonder ingrijpende structurele veranderingen? Dan is het soms beter om nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Zo bekom je relatief snel en niet al te complex een volledig nieuw uitziende gevel.

 

 

Wanneer kiezen voor gevelbekleding?

Je kiest het best voor nieuwe gevelbekleding als:

  • de schade aan jouw gevel te groot is;
  • je een volledig nieuwe gevel wenst qua uitzicht;
  • je van de gelegenheid gebruik wilt maken om ook gevelisolatie langs buiten te plaatsen, want dan moet je sowieso kiezen voor een nieuwe gevelbekleding.

 

 

Mogelijkheden

Er zijn verschillende soorten gevelbekleding op de markt in uiteenlopende structuren en materialen. De ene zorgt meer voor en rustieke uitstraling van jouw voorgevel, de andere maakt die dan weer strak en modern. Een kort overzicht:

1. Crepi of sierpleister

Voorgevel renoveren gevelbekleding crepi

Er bestaan minerale pleisters en siliconenpleisters. Een minerale pleister bestaat uit zand, cement en kalk. Deze pleister is dampopen en waterafstotend. In tegenstelling tot siliconenpleister is minerale pleister wel gevoeliger voor vocht, mossen en scheurvorming. Aangezien het dikker aangebracht kan worden is het wel de beste keuze om oneffenheden in de voorgevel te camoufleren. Kunsthars is dan weer de de basis van een siliconenpleister. Dit maakt de pleister elastisch en goed bestand tegen krassen, scheuren, vocht en vervuiling.

Prijs crepi: € 40 à 80 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

2. Houten gevelbekleding

voorgevel renovatie gevelbekleding hout

Met houten gevelbekleding kan je verschillende looks creëren, afhankelijk van de uitvoeringen van de houten planken (planchetten, latten, …) en de plaatsingswijze ervan (horizontaal of verticaal). Ook de houtsoort bepaalt het uitzicht. Voor gevelbekleding wordt hardhout (bvb. padoek, afrormosia, afzelia, …) of thermisch behandeld hout (thermo grenen, thermo essen, …) aangeraden. Dat zijn duurzame houtsoorten met een lange levensduur en die goed bestand zijn tegen wisselende weersomstandigheden en vocht.

Wil je graag de uitstraling van een houten voorgevel, maar heb je een kleiner budget? Kies dan voor een gevelbekleding in houtcomposiet. Daarmee combineer je de look van hout met de gunstige eigenschappen van kunststof al materiaal. Deze zijn een stuk voordeliger en het uitzicht bedot iedere voorbijganger.

Prijs houten gevelbekleding: € 100 à 150 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

3. Metalen gevelbekleding

voorgevel renovatie gevelbekleding metaal

Metalen gevelbekleding is ideaal voor een gebouw met industriële look. Je kunt kiezen tussen verschillende materialen zoals zink, aluminium of staal. Een metalen gevelbekleding wordt op een achterliggende draagstructuur gemonteerd en is mogelijk in verschillende uitvoeringen: in vlakke gevelplaten; in blokvormig profiel, trapeziumvormig profiel, … Deze verschillende uitvoeringen zijn bovendien mogelijk in verschillende dieptes en breedtes en kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.

Prijs metalen gevelbekleding: vanaf € 50 m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

4. Gevelbekleding in pvc

voorgevel renovatie gevelbekleding pvc

Gevelbekleding in kunststof is vaak de goedkoopste optie in het gehele aanbod gevelbekldingen. PVC gevelbekleding bestaat uit hardschuim pvc en is afgewerkt met een toplaag. Die toplaag kan in verschillende kleuren en structuren afgewerkt worden. Zo kan er bijvoorbeeld makkelijk een beton-of houtlook nagebootst worden. PVC gevebekleding wordt meestal geplaatst in de vorm van sidings. Dat zijn lange, smalle gevelstroken. Door zijn sterke prijs/kwaliteitverhouding is pvc een erg populair materiaal.

Prijs: vanaf € 25 (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

5. Steenstrips

voorgevel renovatie gevelbekleding steenstrips

Steenstrips zijn eigenlijk smalle stroken baksteen (ze kunnen ook uit een ander materiaal bestaan zoals kunstsof) die makkelijk en snel op de voorgevel gelijmd kunnen worden. Ze creëren dus de look van een bakstenen gevel, maar worden veel sneller geplaatst. Bovendien zijn steenstrips veel dunner dan echte n-bakstenen, waardoor je dus ook minder plaats verliest. Steenstrips zijn ook ideaal om te combineren met gevelisolatie omdat ze namelijk op de isolatieplaten geplakt kunnen worden.

Prijs: € 150 à 200 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

6. Leien gevelbekleding

voorgevel renovatie gevelbekleding leisteen

Leistenen werden voornamelijk gebruikt als dakbedekking, maar winnen aan terrein als gevelbekleding. Ze zijn van nature waterafstotend en hebben een lange levensduur. Hierdoor zijn ze erg onderhoudsvriendelijk. er bestaan zowel natuurleien als kunststofleien:

  • Natuurleien: zijn een natuurproduct, gemaakt van natuursteen, waardoor er kleine imperfecties en kleurverschillen kunnen zijn. Geen enkele lei is exact hetzelfde, wat bijdraagt aan de natuurlijke charme van het materiaal en garant staat voor een unieke look.
  • Kunstleien: worden gemaakt van een mengsel van kunststof vezels en cement. Kunstleien staan garant voor een goede prijs-kwaliteit garantie. Ze zijn mogelijk in allerlei kleuren en vormen en kunnen op verschillende manieren geplaatst worden.

Prijs natuurleien: € 110 à 125 per m² (incl. btw en plaatsing).
Prijs kunstleien: € 75 à € 80 per m² (incl. btw en plaatsing)
Ontvang vrijblijvend offertes op maat. 

7. Groengevel

Voorgevel renovatie gevelbekleding groengevel

Door hevige verstedelijking heeft verticaal tuinieren z’n intrede gedaan. De groengevels of de plantengevels zijn daar een voorbeeld van. Wil je jouw gevel doen uitblinken en hoge ogen gooien? Of houd je gewoon erg van mooi groen en heb je bovendien een stevig budget? Dan is zo’n groengevel ideaal.

Op de gevel worden eerst roosters van hout of metaal aangebracht in combinatie met schuim dat tegelijkertijd dient als houvast en waterreservoir voor de planten die tegen de gevel aangebracht worden. De planten zijn van nature isolerend en zorgen bovendien voor een verbetering van de luchtkwaliteit.

Hou er rekening mee dat zo’n gevel meer onderhoud vergt dan een andere soort. De planten moeten gesnoeid en onderhouden worden. Bijkomend moet jaarlijks gemiddeld 10% van de planten worden vervangen. Een enorme klus, maar qua uitzicht en voordelen, zeker de investering waard.

Prijs: Gemiddeld € 400 per m² (incl. voorstudie, ontwerp en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Welk type gevelkleding kies ik nu het best?

Zoals je kunt lezen zijn er een heleboel mogelijkheden om jouw voorgevel te renoveren. Het kan daardoor misschien wel erg complex lijken om een keuze te maken. Neem alvorens je de renovatie aanvat grondig de tijd om stil te staan bij wat jij wilt qua geveluitstraling. Sowieso doe je een grote investering en de keuze dient dus weloverwogen te gebeuren. Zowel jouw persoonlijke smaak als jouw budget zijn de twee meest doorslaggevende factoren in de keuze voor een bepaald soort gevelbekleding.

De juiste vakman kan jou informeren over de mogelijkheden en bijstaan in het maken van de geschikte keuze. Maak gratis gebruik van onze offerteservice.

 

 

Prijs nieuwe gevelbekleding

Per soort gevelbekleding kreeg je al een idee van de prijzen per m². In het onderstaande schema geven we jou graag nogmaals een duidelijk overzicht:

Type gevelbekledingGemiddelde prijs per m²
(incl. btw & plaatsing)
Crepi€ 40 à 80
Hout€ 100 à 150
Metaalvanaf € 50
Pvc/kunststofvanaf € 25
Steenstrips€ 150 à 200
Leien€ 75 à 125
GroengevelGemiddeld € 400

LET OP: dit is slechts een benadering gebaseerd op de gemiddelde prijzen die een vakman vraagt. Wil jij specifieke informatie voor jouw project? Maak dan gebruik van onze offertedienst. Het neemt slechts een paar minuten in beslag en het is gratis!

 

 

Maak van de gelegenheid gebruik om jouw gevel te isoleren!

Voorgevel renovatie isoleren

Wanneer je voor gevelbekleding kiest, is het geen slecht idee om ook te overwegen isolatie te integreren in jouw project. Naast een duurzame, energiezuinige investering is het gewoon ook gemakkelijk om eerst isolatie langs buiten aan te brengen en deze dan ‘weg te werken’ onder gevelbekleding.

Muurisolatie met crepi of gevelpleister is dankzij haar budgetvriendelijkheid één van de meest populaire methodes voor buitengevelisolatie. De muurisolatie heeft vaak een dikte van 6 à 12 centimeter en wordt bevestigd met behulp van pluggen en kleefmortel. Wanneer alles qua isolatie is afgewerkt, wordt de laag crepi aangebracht.

TIP: Wanneer je grondige ‘groene’ renovaties overweegt, heb je recht op een premie. Meer vind je in ons artikel over premies.

 


 

Heb ik een vergunning nodig om de voorgevel te renoveren?

De voorgevel is een gevoelig onderwerp wanneer het gaat om vergunningen. Doorgaans heb je er wel een nodig. Zeker wanneer je plant een verandering te maken in het uitzicht van de straat, bijvoorbeeld bij het schilderen van jouw gevel of het plaatsen van gevelbekleding. Wil je gevelwerken uitvoeren? Vraag dan altijd eerst bij jouw gemeente na of je een vergunning nodig hebt of niet.