Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Muurisolatie: compleet overzicht van jouw opties!

Wil je jouw woning isoleren om energie te besparen? Dan denk je wellicht eerst aan je dak, maar ook muurisolatie is essentieel. Benieuwd naar de beste optie voor jouw huis of appartement? Lees hier alles over de mogelijke methoden, hoeveel muurisolatie gemiddeld kost en hoe je een geschikte isolatiespecialist vindt voor jouw project!

 

Waarop letten bij muurisolatie? Alle factoren op een rij!

FACTOR 1: isolatiemethode
FACTOR 2: kostprijs
FACTOR 3: premies & financiële voordelen
FACTOR 4: isolatiespecialist

Meteen een isolatiespecialist inschakelen? Vergelijk dan vrijblijvend offertes van vakmensen actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

FACTOR 1: welk type muurisolatie kies ik?

Wil je jouw muren laten isoleren? Dan heb je de keuze uit 3 verschillende methoden: spouwmuurisolatie, gevelisolatie of binnenmuurisolatie. Hieronder wat meer uitleg per optie:

 

Spouwmuurisolatie

De populairste keuze onder woningeigenaren is ongetwijfeld spouwmuurisolatie. Dit is namelijk de meest budgetvriendelijke en efficiënte vorm van na-isolatie voor muren, wat het ideaal maakt voor bestaande woningen. Een isolatiespecialist boort kleine gaatjes in je gevel en gebruikt deze om EPS-parels, minerale wol of PUR-schuim in de spouwmuur te blazen.  Bij nieuwbouw is de spouw doorgaans al geïsoleerd.

Wil je jouw spouwmuur zo laten na-isoleren? Hou er dan rekening mee dat er een endoscopisch onderzoek aan voorafgaat. Hierbij ligt de focus op de staat van je spouwmuur en of deze geschikt is voor isolatie. Je expert kijkt naar de breedte van de spouw (minstens 3 à 5 cm), naar eventuele vervuiling of schade, …

Richtprijs: € 15 – 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Gevelisolatie

Er is ook muurisolatie voor aan de buitenkant! Dit soort gevelisolatie is ideaal als je al van plan was om je gevel te renoveren, je binnen geen ruimte wil opgeven of als je geen (geschikte) spouwmuur hebt. Je expert bevestigt dan isolatieplaten van PUR, PIR, XPS, … direct tegen de buitenmuur en werkt deze af met je gekozen gevelbekleding. Mogelijke opties zijn gevelpanelen van hout, steenstrips, … Ook crepi is een populaire keuze vanwege de optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Richtprijs: € 100 – 250 per m² (excl. btw, incl. afwerking & plaatsing)

 

Binnenmuurisolatie

Buiten geen ruimte voor isolatieplaten of wil je simpelweg geen nieuwe gevelbekleding? En is je spouw ook niet geschikt? Dan kies je best voor muurisolatie aan de binnenkant. De expert gebruikt dan voorzetwanden met een profiel voor het isolatiemateriaal en dampscherm, of kant-en-klare isolatiewanden.

Het nadeel aan deze isolatiemethode is dat je best wat woonruimte verliest in huis. De meeste woningeigenaren kiezen hier dus alleen voor als spouwmuur- of gevelisolatie niet haalbaar zijn. Wél is het een goede keuze als je de binnenkant van je woning grondig gaat renoveren.

Richtprijs: € 45 – 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

TIP: laat je adviseren door een isolatiespecialist!

Elke woonsituatie is anders. Zo heeft niet elke woning een spouwmuur, is gevelisolatie niet altijd een optie, … Ook is de plaatsing van binnenmuurisolatie complexer dan het lijkt en doe je dit niet zomaar zelf.

Overweeg je dus muurisolatie? Dan is het belangrijk om door een expert te laten beoordelen wat mogelijk is. Via onze offertedienst kom je vrijblijvend én snel in contact met zo’n specialist en geniet je van gericht advies en een oplossing op maat. Start je offerte-aanvraag hier.

 


FACTOR 2: hoeveel kost muurisolatie?

De exacte prijs voor muurisolatie hangt vooral af van de methode die je kiest. Zo is gevelisolatie een mooie manier om ook meteen je huis een nieuwe uitstraling te geven, maar is het wel een stuk prijziger dan spouwmuur- of binnenmuurisolatie. Hieronder enkele richtprijzen op een rij:

Type muurisolatieIsolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
SpouwmuurisolatieMinerale wol€ 15 - 20
EPS-parels€ 20 - 25
PUR-schuim€ 25 - 30
BinnenmuurisolatieIsolatieplaten€ 45 - 65
Voorzetwanden€ 50 - 80
GevelisolatieIsolatie + gevelpanelen€ 80 - 150
Isolatie + crepi€ 100 - 130
Isolatie + nieuwe buitenmuur€ 130 - 250
Isolatie + steenstrips€ 200 - 250

LET OP: dit zijn alleen voorbeeldprijzen. Hoeveel jouw project precies kost, is bv. ook afhankelijk van de gekozen specialist. Het belangrijkste is dus om goed te vergelijken. Vraag offertes aan bij meerdere experts.

 

muurisolatie opties

 


 

FACTOR 3: premies en financiële voordelen

De prijs voor muurisolatie loopt soms hoog op. Vooral als je kiest voor buitenmuurisolatie en je dus ook een nieuwe gevelbekleding moet laten aanbrengen. Gelukkig zijn er meerdere premies en andere financiële voordelen waar je mogelijk voor in aanmerking komt. Een kort overzicht:

 

Mijn VerbouwPremie

Deze premie is aan te vragen voor vele klussen in huis, waaronder buiten-, binnen- en spouwmuurisolatie. Kom je in aanmerking voor een premie voor dit soort muurisolatie? Dan krijg je 5 – 30 per m², tot een maximum van 35 – 50% van je investering. Het exacte premiebedrag hangt af van je inkomen. Zo heeft een eigenaar-bewoner met een laag inkomen recht op max. € 6.000, en krijgt iemand met een gemiddeld inkomen max. € 4.200.

Hoe kom je in aanmerking? Je huis moet minstens 15 jaar oud zijn, de klus moet zijn uitgevoerd door een erkende aannemer en het totale factuurbedrag moet minstens € 1.000 bedragen. Wil je zeker zijn van een premie voor muurisolatie? Een specialist vertelt je graag meer over de voorwaarden, bedragen, … en helpt je bij je aanvraag. Kom in contact met een isolatiespecialist.

 

EPC-labelpremie

Heb je na 2021 muurisolatie laten aanbrengen en is het energielabel van je woning verbeterd? Dan kom je in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Hoeveel je precies krijgt, is afhankelijk van het type woning, het originele energielabel en het nieuwe energielabel. Het bedrag schommelt in ieder geval tussen € 2.500 – 5.000.

TIP: je moet je aanvraag voor de EPC-labelpremie altijd starten vóór de renovatie- of isolatiewerken. Hierna heb je 5 jaar de tijd voor de uitvoering en het opmaken van een nieuw EPC-attest.

 

Gemeentelijke premies

Er zijn ook bepaalde gemeenten die premies verlenen voor energiebesparende maatregelen zoals muurisolatie. De voorwaarden, de exacte premiebedragen, … mogen gemeenten dan zelf vaststellen. Wil je hier meer over weten? Vraag dan advies aan een lokale isolatiespecialist of een contactpersoon bij je gemeente.

 

Verlaagd btw-tarief 6%

Laat je jouw muren isoleren door een expert en is je huis ouder dan 10 jaar? Dan heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 6% voor de materialen én arbeidskosten.  Om deze reden is zelf isoleren een stuk minder voordelig dan je zou denken!

 


FACTOR 4: hoe vind ik een isolatiespecialist?

Voor muurisolatie die optimaal functioneert én lang meegaat, is het belangrijk dat je samenwerkt met een erkende isolatiespecialist. Zo’n expert heeft dusdanig veel ervaring dat je je nergens zorgen om moet maken. Hieronder leggen we uit hoe je in contact komt met zulke specialisten:

  1. Vraag offertes aan

    De eerste stap? Dat is offertes aanvragen! Wij brengen je dan in contact met meerdere geschikte specialisten actief in jouw buurt. Zo geniet je gegarandeerd van gericht advies en prijzen op maat.

  2. Vergelijk offertes

    Vergelijk meerdere voorstellen van vakmensen op vlak van de isolatiemethode, gebruikte materialen, de uitvoertermijn, de prijs, … en de garantieregeling. Dit laatste is ook geen standaard onderdeel van een offerte, en dus extra belangrijk om goed op te letten. Zet alleen je handtekening onder een offerte als je zeker bent dat deze compleet is.

  3. Kies de beste isolatiespecialist

    Kies na een grondig vergelijkingsproces de beste isolatiespecialist voor jouw project. Heb je de offerte eenmaal getekend? Dan maak je een afspraak met de expert om het werk uit te voeren.

 

Heb je besloten om je muren te laten isoleren? Start dan je offerte-aanvraag! Zo kom je snel in contact met meerdere erkende vakmensen, geniet je van gericht advies en ben je zeker van een eerlijke prijs voor jouw project. Vergelijk vrijblijvend vakmensen in je buurt.