Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Huis isoleren binnenkant

Je woning isoleren is altijd een goed idee. Is isoleren langs de buitenkant bij jouw woning niet mogelijk? Dan kan je ook je huis isoleren langs de binnenkant. Dat kan zowel bij muren die grenzen aan de buitenomgeving als aan de binnenomgeving. In dit artikel lees je meer over de voordelen, de mogelijkheden, de prijzen, … van je huis isoleren langs binnen.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen huis isoleren binnenkant
Hoe huis isoleren langs binnenkant?
Huis isoleren langs binnenkant: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Alternatief: huis isoleren buitenkant
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer moet ik mijn huis isoleren langs de binnenkant?

Bij historische panden of huizen over de rooilijn, kan je niet van buitenaf isoleren. Ook als de na-isolatie van je spouwmuur niet mogelijk is of als je geen gevelrenovatie voor ogen hebt, isoleer je beter langs de binnenkant. Daarnaast kan je ervoor kiezen om binnenmuren die grenzen aan een binnenomgeving te isoleren. Dat kan om thermische redenen, maar ook om geluid tegen te houden.

Wil jij je huis isoleren langs de binnenkant? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende isolatiespecialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

huis isoleren binnenkant isolatiemateriaal

 

Voor- en nadelen huis isoleren binnenkant

Je bent altijd gebaat bij het isoleren van je woning. Isoleren langs de binnenkant is doorgaans niet de meest aangewezen methode, maar toch heeft deze werkwijze ook meerdere voordelen. Je vindt de voor- en nadelen van muurisolatie langs de binnenkant hieronder opgesomd:

 • Lagere energiefactuur: isolatie zorgt ervoor dat de warmte beter binnenblijft. Daardoor gaat er minder warmte verloren en moet je minder stoken. Dat leidt dan weer tot een dalende energiefactuur.
 • Hoger wooncomfort: als je je woning goed isoleert, heb je geen last meer van de ene ruimte die te warm is en een andere die kil aanvoelt. Je geniet van een constantere temperatuur en dus een hoger wooncomfort.
 • Relatief goedkoop: je huis langs binnen isoleren kan op een relatief goedkope manier. Ook qua terugverdientijd scoort het ongeveer even goed als de andere mogelijkheden om te isoleren.
 • Onaangetaste buitengevel: doordat je langs binnen werkt, blijft je gevel onaangeroerd. Je kan ook gemakkelijker in fases werken door de isolatiewerken ruimte per ruimte aan te pakken.

 

 • Verlies van binnenruimte: doordat je een laag isolatie aanbrengt, moet je er rekening mee houden dat je een deeltje van je binnenruimte niet meer kan benutten.
 • Arbeidsintensiever: van binnenuit isoleren is arbeidsintensiever dan spouwmuurisolatie. Bovendien moet je ook mogelijk stopcontacten, radiotoren, vensterbanken, … verplaatsen om aan de klus te beginnen.
 • Mogelijke koudebruggen: muurisolatie kan niet volledig aansluiten op vloer- of dakisolatie en daardoor is er nog steeds een risico op koudebruggen en dus ook op schimmels en condensatie.

 

Hoe je huis isoleren langs de binnenkant?

Van binnenuit kan je zowel muren die grenzen aan de buitenomgeving als aan de binnenomgeving isoleren. Beide soorten muren kennen andere isolatiemethoden. Hieronder vind je meer uitleg over de 2 opties:

 

OPTIE 1: muur isoleren die grenst aan de buitenomgeving

Een muur die grenst aan de buitenomgeving isoleren, is een goed idee. Op die manier weer je lawaai van buiten, kan je besparen op je energiefactuur en geniet je van een hoger wooncomfort. Dat kan zowel met voorzetwanden als met isolatieplaten:

 • Voorzetwanden: een professional plaatst voorzetwanden tegen een houten of metalen rooster dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur vult die dan op met een geschikt isolatiemateriaal als minerale wol. Een voorzetwand kan je naar keuze schilderen of behangen.
 • Isolatieplaten: er zijn ook gips- of spaanplaten met isolatie verkrijgbaar die je rechtstreeks op je muur kan lijmen. Hun warmtegeleidingscoëfficiënt is vergelijkbaar met de meeste isolatiematerialen. Bovendien krijg je door de poreuze structuur een natuurlijke vochtregulatie.

 

OPTIE 2: muur isoleren die grenst aan binnenomgeving

Je kan ook muren tussen 2 aparte kamers of de muur tussen jouw woning en die van de buren isoleren. Zo kan je de warmte in jouw woning beter binnenhouden en geluid uit andere ruimtes tegenhouden. Naast voorzetwanden of isolatieplaten kan je hier ook werken met cellenbeton blokken. Deze methode is gangbaarder bij grote ruimtes die aan een renovatie toe zijn.

 

Vraag advies aan een erkende isolatiespecialist in je buurt!

Twijfel je over welke isolatiemethode en welk materiaal je het beste gebruikt in jouw woning? Dan kan je steeds raad vragen aan een expert. Die analyseert jouw specifieke situatie en geeft op basis daarvan advies. Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

Huis isoleren binnenkant: prijs

Gemiddeld mag je rekening houden met een prijs van € 40 – 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) om je huis langs binnen te isoleren. Hoeveel het precies kost, hangt af van een aantal factoren. Zo hebben bv. de gekozen methode, het type isolatiemateriaal, de moeilijkheidsgraad van de werken, … een invloed op het prijskaartje. Hieronder vind je enkele richtprijzen per isolatiemateriaal:

Soort isolatiemateriaalPrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Voorzetwand€ 50 à 80
Isolatieplaten€ 45 à 65
Cellenbeton blokken€ 40 à 55

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel om je huis langs binnen te isoleren? Ontvang hier dan gratis en vrijblijvend offertes op maat van verschillende isolatiespecialisten.

 

Druk de prijs van je isolatieproject met premies!

Afhankelijk van hoe omvangrijk de isolatiewerken zijn, kan het prijskaartje oplopen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van welke premies en financiële voordelen je gebruik kan maken. Bovendien kan je rekenen op het verlaagde btw-tarief als je woning ouder dan 10 jaar is. Meer informatie over de premies, hun bedragen en voorwaarden vind je hier.

 

huis isoleren binnenkant platen

 

Belangrijke aandachtspunten

Wanneer je een binnen- of buitenmuur langs binnen wil isoleren, zijn er heel wat zaken om in je achterhoofd te houden. Hieronder vind je alvast de belangrijkste aandachtspunten:

 • Bestaande vochtproblemen eerst oplossen: als je vochtplekken ziet, is het belangrijk dat je eerst de oorzaak van die problemen aanpakt. Anders zal de isolatie het vochtprobleem alleen maar groter maken. Wees ook aandachtig voor scheuren in de buitengevel, want die kunnen ook voor vochtproblemen zorgen.
 • Nieuwe vochtproblemen voorkomen: het is essentieel om een vochtregulerend dampscherm te voorzien tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag om de condensatie van vocht tegen de koude kant van de buitenmuur tegen te gaan. Er bestaan ook isolatiematerialen die al een dampremmende laag hebben.
 • Koudebruggen en luchtlekken vermijden: als je muren langs binnen isoleert, is het risico op koudebruggen groter. Dat is een plek waar de isolatie onderbroken is en er warmte verloren gaat. Daarom is het belangrijk om luchtdicht te isoleren om het warmteverlies en risico op condensatieproblemen te beperken.
 • Rekening houden met mogelijke aanpassingen: hou in je achterhoofd dat je de ruimte die je langs binnen isoleert ietsje kleiner maakt door de isolatielaag. Bovendien moet je ook radiatoren, stopcontacten en meubels verplaatsen voor je aan de werken kan beginnen.

TIP: als je een isolatiespecialist inschakelt, hoef jij zelf geen rekening te houden met al deze aandachtspunten. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van erkende experts in jouw buurt!

Alternatief: huis isoleren buitenkant

Een muur die grenst aan de buitenomgeving kan je nog op andere manieren isoleren. Zo kan je er ook voor kiezen om langs de buitenzijde te isoleren of de spouwmuur te isoleren. Hieronder vind je een woordje uitleg per methode:

 • Spouwmuurisolatie: dit is de meest efficiënte en budgetvriendelijke methode van muurisolatie. Er zijn geen breekwerken of aanpassingen aan je binnenmuren of buitengevel voor nodig. De enige voorwaarde is over een spouwmuur beschikken die breed genoeg en in goede staat is.
 • Gevelisolatie: als er geen spouw aanwezig is, kan je ook je woning isoleren langs de buitenkant. Hiervoor moet je wel je gevelbekleding verwijderen, maar je kan een dikke laag isolatie aanbrengen zonder ruimte te verliezen. Deze methode is alleen een stukje duurder, aangezien je muurisolatie met een volledige gevelrenovatie combineert.

 

Laat je woning isoleren door een professional!

Om ervoor te zorgen dat de werken correct uitgevoerd zijn, schakel je het best een isolatiespecialist in. Die heeft ervaring met muurisolatie en kan ook advies geven. Om zeker te zijn van een correcte prijs, vraag je best offertes van een aantal experts op. Daarna kan je alle kostenposten met elkaar vergelijken en zo een weloverwogen keuze maken.

Op zoek naar een isolatiespecialist om jouw huis te isoleren? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van meerdere isolatiespecialisten via onze offerteservice.