Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Ingrijpende energetische renovatie

Wil je een woning kopen en energetisch renoveren? Of wil je je gekochte woning energiezuiniger maken? Dan is een ingrijpende energetische renovatie (IER) een uitstekend idee. Zo betaal je namelijk ook verlaagde registratierechten op de aankoopsom van je woning. Wat omvat zo’n IER-renovatie precies en aan welke voorwaarden moet je voldoen? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen IER
Hoe IER aanpakken?
Prijs IER
Veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat moet ik doen bij een ingrijpende energetische renovatie (IER)?

Een ingrijpende energetische renovatie is een project waarbij je minstens 75% van de buitenschil van je woning (na)isoleert en de opwekkers voor een specifiek binnenklimaat vervangt. Klinkt dat nog wat vaag? Het komt er concreet op neer dat je bij een IER-renovatie het volgende moet doen:

  • Woning doorgedreven (na)isoleren: je moet minstens 75% van de buitenschil van je woning (na)isoleren. Concreet gaat het om de thermische isolatie van je dak, ramen, muren en vloeren die in contact staan met de buitenomgeving. Lees verder meer over thermische isolatie.
  • Verwarmingsinstallatie vervangen: je moet de technische installaties voor de verwarming van de woning en het sanitair water vervangen. In de praktijk komt dat doorgaans neer op een nieuwe verwarmingsketel, warmtepomp of zonneboiler. Eventueel kan je een aantal leidingen of verwarmingstoestellen wel behouden. Lees verder meer over energiezuinige verwarmingsinstallaties.
  • Ventilatiesysteem plaatsen: bij een energetische renovatie met een bouwvergunning moet je ook een nieuw ventilatiesysteem plaatsen. Daarvoor moet je een erkende ventilatieverslaggever aanstellen. Dat kan bv. je EPB-verslaggever of je architect zijn. Lees verder meer over mechanische ventilatie.
  • Investeren in hernieuwbare energie: om te voldoen aan de huidige Vlaamse EPB-eisen voor een IER-renovatie moet je ook investeren in hernieuwbare energie. Dat kan gaan om zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, … Lees verder meer over hernieuwbare energie.

BELANGRIJK: we spreken pas van een IER-renovatie als je een bouwaanvraag of stedenbouwkundige melding indient. Daarvoor is de medewerking van een architect vereist. Daarnaast heb je ook een EPB-verslaggever nodig. Die 2 experts zorgen ervoor dat je voldoet aan de huidige eisen van de Vlaamse overheid rond Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB).

 

Voordelen ingrijpende energetische renovatie

De positieve effecten van een ingrijpende energetische renovatie zijn onmiddellijk voelbaar: zowel in je portemonnee en je woning zelf als voor het milieu. De belangrijkste troeven van een IER-renovatie op een rij:

  • Verlaagde registratierechten op de aankoop van je woning: bij een ingrijpende energetische renovatie betaal je slechts 5%  registratierechten op de aankoopsom van je woning in plaats van 6%. Staat die aanvraag voor een korting niet in je notariële akte? Dan kan je die binnen een bepaalde termijn ook nog retro-actief aanvragen. Vraag hierover advies aan je notaris.
  • Lagere energiefactuur: naast lagere registratierechten betaal je dankzij een ingrijpende energetische renovatie ook minder energiekosten. Een goede isolatie zorgt voor minder warmteverlies in je woning en ook een nieuwe verwarmingsinstallatie heeft een veel lager verbruik dan een oude cv-ketel.
  • Zalig woon- en warmtecomfort: dankzij een grondige energetische renovatie blijft het in je woning langer warm in de winter en langer koel in de zomer. Naast die constantere binnentemperatuur reken je ook af met koude luchtstromingen in je woning, geluidsoverlast, …
  • Gezond binnenklimaat: in een goed geïsoleerde woning is mechanische ventilatie erg belangrijk. Zo’n systeem zorgt voor een gezond binnenklimaat door vervuilde, vochtige binnenlucht af te voeren en verse buitenlucht aan te voeren.
  • Lagere CO2-uitstoot: moet je minder stoken om je huis te verwarmen na je grondige energetische renovatie? Dan verlaagt automatisch ook je CO2-uitstoot. Ook door te kiezen voor hernieuwbare energie in de vorm van zonnepanelen of een warmtepomp draag je een extra steentje bij aan het milieu.
  • Hogere woningwaarde: de kosten voor een ingrijpende energetische renovatie kunnen oplopen, maar je verdient die investering geleidelijk terug door lagere energiekosten. Bovendien stijgt je woning in waarde. Dankzij een goede EPC-score op je EPC-attest kan je je woning later voor een hogere prijs verkopen.

Advies op maat nodig? Met verdere vragen over een energetisch ingrijpende renovatie kan je terecht bij verschillende vakmannen actief in je buurt. Ontvang gratis advies op maat via onze offerteservice.

 

Hoe ingrijpende energetische renovatie aanpakken?

Ben je van plan om je woning grondig energetisch te renoveren? Dan moet je in overleg met je architect en je EPB-verslaggever concreet 4 belangrijke zaken aanpakken. We zetten ze kort op een rij:

1. Woning grondig (na)isoleren

grondige energetische renovatie isoleren

Een IER-renovatie vergt een grondige thermische isolatie van je woning om warmteverlies zoveel mogelijk te beperken. Concreet moet je bij een ingrijpende energetische renovatie minstens 75% van de buitenschil van je woning (na)isoleren. Dat kan je onder meer doen met:

  • Dakisolatie: je kan je dak laten isoleren langs de binnenkant van je dakconstructie of langs de buitenkant. Die laatste optie is vooral aangeraden als je een volledige dakrenovatie plant. Let op: de zoldervloer isoleren telt niet mee voor een IER-renovatie. Want die staat niet in contact met de buitenomgeving.
  • Nieuwe ramen: ook met nieuwe ramen kan je je woning doeltreffend thermisch isoleren. Zowel met isolerende raamkaders als hoogrendementsglas kan je het warmteverlies flink inperken. Ook enkel de beglazing vervangen als de raamkaders nog in goede staat zijn valt binnen de criteria van een IER-renovatie.
  • Muurisolatie: je muren isoleren die grenzen aan de buitenomgeving is een belangrijke factor om te voldoen aan de criteria van de IER-renovatie. Dat kan je doen door je spouwmuur te na-isoleren, je buitenmuur te isoleren en af te werken met een nieuwe gevelbekleding of je binnenmuur te isoleren.
  • Vloerisolatie: ook vloeren isoleren die grenzen aan de buitenomgeving telt mee in het kader van een energetisch ingrijpende renovatie. Let op: delen die grenzen aan de grond (bv. vloeren op volle grond) of een (kruip)kelder tellen niet mee in het kader van de IER-renovatie.

 

Wees zeker dat je woning voldoet aan de isolatienormen!

Wil je zeker zijn dat minstens 75% van de buitenschil van je woning correct is (na)geïsoleerd? En dat je voldoet aan de isolatiewaarden in het kader van de huidige EPB-eisen? Dan werk je best samen met een isolatiespecialist. Die informeert je gericht over de mogelijkheden voor de thermische isolatie van je woning en helpt je om de juiste keuzes te maken.

Op zoek naar een isolatiespecialist? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

2. Verwarmingsinstallatie vervangen

energetische renovatie

Een 2e belangrijke voorwaarde voor een ingrijpende energetische renovatie is de vervanging van de technische installaties voor het verwarmen (en eventueel koelen) van je woning en sanitair water. Doorgaans komt dat in de praktijk neer op het plaatsen van een nieuwe, zuinige verwarmingsinstallatie. Belangrijk: leidingen of verwarmingstoestellen (bv. radiatoren) kan je eventueel behouden, maar de verwarmingsketel moet je sowieso vervangen. Je kan kiezen uit de volgende verwarmingsinstallaties:

  • Gascondensatieketel: op zoek naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan kom je bij een gascondensatieketel uit. Die haalt een hoog rendement door warmte te recupereren uit de rookgassen om het cv-water en eventueel het sanitair water op te warmen. De kosten zijn ook relatief laag in vergelijking met andere verwarmingsinstallaties. Je moet je woning wel kunnen aansluiten op het aardgasnetwerk.
  • Condenserende mazoutketel: ook een condenserende mazoutketel haalt een hoog rendement door die warmterecuperatie. Heeft je woning een oude mazoutketel? Dan is het een praktische en budgetvriendelijke keuze om die te vervangen door zo’n nieuwe condenserende mazoutketel.
  • Biomassaketel: naast fossiele brandstoffen kan je ook kiezen voor een verwarmingsketel die werkt op vaste brandstoffen als pellets, hout(snippers), … Zo’n biomassaketel is beter voor het milieu en haalt ook een hoog rendement. De aankoopprijs is wel duurder, maar de prijs voor de pellets of het hout is goedkoper dan voor gas of mazout.
  • Warmtepomp: naast een klassieke cv-ketel kan je ook investeren in een milieuvriendelijke, energiezuinige warmtepomp. Zo’n verwarmingsinstallatie haalt maar liefst tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit hernieuwbare energie (aardbodem, grondwater of lucht). Voor de overige 20% heeft een warmtepomp elektriciteit nodig. Voor een warmtepomp heb je wel lage temperatuurverwarming nodig (bv. vloer- of wandverwarming, lage temperatuur radiatoren, …).
  • Zonneboilercombi: net als met een warmtepomp kan je met een zonneboilercombi energiezuinig en ecologisch je cv-water en je sanitair water verwarmen. Dit systeem is vooral geschikt voor grote gezinnen. Ook deze verwarmingsinstallatie combineer je wel best met lage temperatuurverwarming als vloerverwarming of wandverwarming.

 

Welke verwarmingsinstallatie kies ik best?

Welke verwarmingsinstallatie je best kiest, hangt af van je woning, je budget en je persoonlijke wensen. Kan je je woning bv. aansluiten op het aardgasnetwerk? Dan is een gascondensatieketel de meest praktische en budgetvriendelijke keuze. Wil je investeren in hernieuwbare energie? Dan zijn een warmtepomp of een zonneboilercombi ook interessante opties. Je vraagt best advies op maat aan een verwarmingsinstallateur om de juiste keuze te kunnen maken op maat van jouw situatie en wensen.

TIP: niet elke verwarmingsinstallateur is gespecialiseerd in dezelfde verwarmingsinstallaties. Vraag daarom zeker voorstellen aan bij verschillende specialisten. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

3. Mechanisch ventilatiesysteem plaatsen

ingrijpende energetische renovatie registratie

Bij een ingrijpende energetische renovatie ben je ook verplicht om een centraal ventilatiesysteem in je woning te plaatsen. Je EPB-verslaggever of je architect maakt daarbij een ventilatievoorontwerp op vóór de start van de werken en een ventilatieprestatieverslag na de werken. Je kan kiezen uit de volgende systemen:

  • Ventilatiesysteem C/C+ (deels mechanisch): bij dit systeem verloopt de aanvoer van verse buitenlucht natuurlijk via roosters in ramen en muren van droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, …). Een ventilator voert de vervuilde binnenlucht dan weer af via roosters in de natte ruimtes (badkamer, keuken, …).
  • Ventilatiesysteem D (volledig mechanisch): dit systeem werkt met 2 ventilatoren in plaats van 1. De ene ventilator zuigt verse buitenlucht aan via ventielen op het dak of in de muur. Die lucht komt terecht in de droge ruimtes. De andere ventilator voert de vervuilde binnenlucht dan weer af via ventielen in de natte ruimtes. Bovendien kan dit systeem de warmte van de vervuilde binnenlucht recupereren om de aangevoerde buitenlucht op te warmen.

 

Welk soort ventilatiesysteem kies ik best?

Het ventilatiesysteem D is in de meeste gevallen de beste keuze. Dankzij dit volledig mechanische systeem met warmterecuperatie heb je minder warmteverlies en vermijd je een koud tochtgevoel. Bovendien is de luchtkwaliteit beter dankzij luchtfilters en komen er geen omgevingsgeluiden rechtstreeks je woning binnen. Een ventilatie installateur geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen.

Op zoek naar een ventilatie installateur? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

4. Investeren in hernieuwbare energie

grondige energetische renovatie

Voor een ingrijpende energetische renovatie moet je een bepaald aandeel aan hernieuwbare energie gebruiken. Concreet gaat het om 15kWh/m² per jaar. Die voorwaarde kan je vervullen op verschillende manieren. Zo kan je kiezen voor…

  • Zonnepanelen: met een zonnepanelen-installatie wek je zelf groene stroom op. Dat is goed voor je energiefactuur én het milieu. Ook met het systeem van de digitale meter blijven zonnepanelen een rendabele investering. Het komt er gewoon op aan om meer elektriciteit te verbruiken als de zon schijnt.
  • Zonneboiler(combi): een zonneboiler gebruikt zonnewarmte om je sanitair water en eventueel ook je cv-water op te warmen. In het laatste geval spreken we van een zonneboilercombi.
  • Warmtepomp: je kan kiezen voor een warmtepomp als hoofdverwarming (een geothermische warmtepomp of een lucht-water warmtepomp). Ook een lucht-lucht warmtepomp als vaste airco op warme dagen en als bijverwarming op koude dagen is een optie.
  • Warmtepompboiler: zo’n energiezuinige boiler haalt warmte uit de omgevings- of ventilatielucht om je sanitair water op te warmen. Daarmee is het een ecologisch alternatief voor een elektrische boiler.

 

Wees zeker van een installatie op maat van jouw verbruik!

Uiteraard wil je zeker zijn van een correcte plaatsing, het juiste vermogen/capaciteit en een optimaal rendement van je zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp(boiler). Zo hou je de terugverdientijd door je lagere energiekosten namelijk het kortst. Daarvoor schakel je best een erkende installateur in. Die geeft je graag uitgebreid advies op maat van jouw situatie.

Op zoek naar een erkende installateur?  Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Prijs ingrijpende energetische renovatie

De prijs voor een ingrijpende energetische renovatie hangt vooral af van jouw situatie en specifieke wensen. Uit hoeveel personen bestaat je gezin? Hoe groot is je woning?  Ga je voor een geothermische warmtepomp of voor een gascondensatieketel? De keuzes die je maakt, zullen in grote mate de kosten voor je IER-renovatie beïnvloeden. In de onderstaande tabel zetten we enkele richtprijzen op een rij:

Aanpak energetische renovatieGekozen methodeGemiddelde prijs
(excl. btw en incl. plaatsing)
75% buitenschil woning isolerenDakisolatie€ 20 à 105 per m²
Nieuwe ramen€ 100 à .1500 per m²
Muurisolatie€ 15 à 150 per m²
Vloerisolatie€ 20 à 35 per m²
Nieuwe verwarmingsinstallatieGascondensatieketel€ 2.000 à 5.200
Condenserende mazoutketel€ 6.000 à 8.000
Biomassaketel€ 9.500 à 14.500
Warmtepomp€ 7.000 à 14.500
Zonneboilercombi€ 4.000 à 6.500
Mechanisch ventilatiesysteemVentilatiesysteem C/C+€ 3.000 à 3.500
Ventilatiesysteem D€ 5.500 à 7.000
Hernieuwbare energieZonnepanelen€ 4.500 à 12.000
Zonneboiler€ 2.000 à 6.500
Warmtepomp€ 7.000 à 14.500
Warmtepompboiler€ 3.000 à 4.500

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? de prijzen voor isolatie, ventilatie, verwarmingsinstallaties, … kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken voor de verschillende onderdelen van een energetische verbouwing? Vraag dan gratis verschillende voorstellen aan professionals actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Druk de kosten van je IER-renovatie met verschillende premies

Voor een grondige energetische renovatie kom je in aanmerking voor diverse renovatiepremies.

TIP: wil je meer weten over de bedragen en voorwaarden van al deze premies? Een vakman geeft je graag advies op maat. Een vakman zorgt er ook voor dat aan alle voorwaarden voldaan wordt en hij bezorgt je alle nodige documenten voor een vlotte en correcte aanvraag van je premies. Ontvang gratis advies op maat.

 

FAQ ingrijpende energetische renovatie

Heb je nog vragen rond een ingrijpende energetische renovatie en de voorwaarden? Vraag dan advies op maat aan de vakmannen met wie je samenwerkt. Ook hieronder vind je een antwoord op enkele veelgestelde vragen:



    • Wat is het verschil tussen een gewone renovatie en een IER-renovatie?
      Dat is behoorlijk eenvoudig. Voldoe je met je energetische verbouwing niet aan de voorwaarden van een ingrijpende energetische renovatie? Dat gaat het om een gewone renovatie en maak je geen aanspraak op de verlaagde registratierechten. Een concreet voorbeeld: behoud je de bestaande cv-ketel en plaats je enkel een lucht-lucht warmtepomp als bijverwarming? Dan gaat het om een gewone renovatie, want je hebt de bestaande verwarmingsinstallatie niet vervangen.


    • Kan een gewone renovatie soms ook een IER-renovatie zijn?
      In 2 specifieke gevallen kan een gewone renovatie ook een IER-renovatie zijn. In het 1e geval heb je de verwarmingsinstallatie vervangen, maar zelf minder dan 75% (na)geïsoleerd (bv. omdat de ramen of het dak eerder al geïsoleerd waren). In het 2e geval heb je voor min. 75% (na)geïsoleerd, maar heb je de verwarmingsinstallatie niet vervangen (omdat die max. 5 jaar geleden al vervangen is). Om toch in aanmerking te komen voor een ingrijpende energetische renovatie moet je een afwijkingsaanvraag indienen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).


    • Binnen welke termijn na de aankoop is een IER-renovatie van je woning nodig?
      Heb je in de notariële akte laten opnemen dat je je aangekochte woning grondig energetisch gaat renoveren? Dan moet je binnen de 5 jaar na de datum van die akte een EPC-bouw (bij de EPB-aangifte) kunnen voorleggen, waaruit blijkt dat het om een IER-renovatie gaat. Daarop staat je behaalde E-peil. Dat is de globale energieprestatie van je woning. Voor een ingrijpende energetische renovatie moet je een E-peil van ‘E60’ halen.


    • Wat is de regelgeving rond appartementen?
      Voor appartementen gelden dezelfde voorwaarden als voor huizen. Let op: bij een appartementsgebouw moet je wel nagaan of bij elke EPB-eenheid aan de voorwaarden voor een IER-renovatie voldaan is. Zo is het mogelijk dat het in het ene appartement om een gewone renovatie gaat en in het andere appartement om een ingrijpende energetische renovatie.