Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Voor- en nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming is een vorm van verwarming die in de vloer is ingebouwd. Zowel in bestaande bouw (bij verbouwingen) als in nieuwbouwprojecten wordt vloerverwarming gebruikt. Net zoals bij ieder ander product zit er ook bij vloerverwarming de nodige voordelen, maar natuurlijk ook nadelen aan. Afhankelijk van je budget en beschikbare ruimte kan je kiezen uit een natte of droge vloerverwarming. In dit artikel verdiepen we ons in deze voor- en nadelen van beide systemen en staan we ook even stil bij de gemiddelde prijs per vierkante meter.

Vloerverwarming laten plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

 

Voordelen vloerverwarming

Minder last van luchtbewegingen
Door middel van vloerverwarming heeft u minder last van luchtbewegingen. (Radiotoren hebben hier wel last van) met als bijkomend voordeel dat er minder stof verplaatst wordt, doordat er geen stof meer in/achter de radiotoren kan gaan zitten.

 

Geleidelijke verwarming
Vloerverwarming zorgt ervoor dat uw ruimte gelijkmatig wordt verwarmt. Dit betekend dat de ruimte waarin u verblijft niet direct van 18 graden naar 25 graden gaat, wat het leefcomfort ten goede komt.

 

Optimaal benutten van de ruimte
Doordat er bij vloerverwarming geen gebruik meer gemaakt hoeft te worden van radiotoren, bent u vrij in het indelen van uw woonkamer. (de radiotoren zitten niet meer in de weg)

 

Geen kans op verwondingen
Doordat de vloerverwarming zich onder uw huidige vloer bevind, kunnen (met name kinderen) zich niet verwonden aan de soms erg hete radiotoren.

 

Hoge luchtvochtigheid in huis
Vloerverwarming zorgt ervoor (in tegenstelling tot radiotoren) dat er een hoge luchtvochtigheid in huis is. Dit wordt als prettig ervaren. Radiotoren zorgen voor een droge lucht wat kan zorgen voor prikkels in de keel.

 

Lekker warme voeten
Wie loopt er niet graag eens met de blote voeten rond in huis? Met vloerverwarming is dit bijzonder prettig tijdens de koude wintermaanden.

 

Voordelen vloerverwarming
Shutterstock

 

 

Nadelen vloerverwarming

Niet geheel vrij in plaatsen van meubels
Hoewel u geen ‘last’ meer heeft van radiatoren aan de muur, kunt u niet geheel vrij omgaan met het plaatsen van (met name grote) meubelen. De vloerverwarming moet goed zijn warmte af kunnen voeren, hierdoor is het belangrijk niet meer dan 40% te ‘bedekken’ met meubels e.d. Hou hier rekening mee en doe indien nodig beroep op een interieurvormgever.

 

Beperkte vloerafwerking
Niet alle vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Vooral vloeren met een laklaag zijn af te raden. Bij tegels met groot formaat of parket zal een zogenaamde ontkoppelingsmat moeten geplaatst worden.

 

Hogere opbouw
Bij een bestaande woning zal vloerverwarming ervoor zorgen dat uw vloer hoger komt te liggen dan voorheen.

 

Als hoofdverwarming alleen mogelijk bij geïsoleerde huizen
Vloerverwarming is goed als hoofdverwarming te gebruiken, mits uw huis goed geïsoleerd is. Is dit niet het geval, moet u alsnog (extra) gebruik maken van radiotoren om uw woning lekker warm te krijgen.

 

Meer gevaar bij verbouwingen
Dit ‘nadeel’ klinkt misschien gek, maar u kunt niet zomaar meer verbouwen. Een simpele doorbraak van een muur kan er namelijk voor zorgen dat uw vloerverwarming beschadigd raakt met alle gevolgen van dien. Om ervoor te zorgen dat uw vloerverwarming niet beschadigd raakt is het verstandig om foto’s te nemen en een duidelijke tekening te maken hoe de vloerverwarming door uw huis loopt, zo voorkomt u ongewenste verrassingen.

 

Hogere kostprijs dan traditionele radiatoren
Vloerverwarming is duurder in aanschaf dan de traditionele verwarming met radiotoren. Echter verdient vloerverwarming zich in de jaren wel weer terug, aangezien het energiezuiniger is.

 

Zoals gezegd, ook bij vloerverwarming zijn de nodige voor- en nadelen te noemen. Toch wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen.

 

Nadelen vloerverwarming
Shutterstock

 

Aandachtspunten en prijzen van vloerverwarming

Een correcte werking en optimaal comfort valt of staat bij de kwaliteit van de installatie. Aangezien je vloerverwarming niet zomaar kan vervangen doe je er goed aan enkel samen te werken met erkende verwarmingsinstallateurs die gespecialiseerd zijn in vloerverwarming. Voor een vrijblijvende offerte op maat verwijzen we u graag door naar onze online offerteservice. Klik hier voor meer informatie.