Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Een veranda plaatsen bij renovatiewerken

Als je het hele jaar door wil genieten van het zonnetje en de tuin, dan mag een veranda aan je woning zeker niet ontbreken. Een veranda geeft je woning meer cachet, ruimtegevoel en voeling met de omgeving. Daarnaast zorgt het ook voor een heuse meerwaarde voor je woning en zal je veel meer licht in de woonvertrekken binnenbrengen. Hoe je de perfecte veranda kan ontwerpen en waar je verandabouwers kan vinden ontdek je hier.

Veranda laten plaatsen? Kom hier in contact met erkende verandabouwers uit uw regio.

 

Orientatie veranda
shutterstock

Oriëntatie van de veranda

Eerst dient u rekening te houden met de ligging van de veranda. Een veranda die een goede ligging heeft, kan je het hele jaar door optimaal blijven gebruiken. Een zuidelijk gelegen veranda zorgt ’s zomers voor een optimale lichtinval en warmte. Hier dient u zich ook op voor te bereiden. Zo’n veranda ventileer je best goed en rust je best uit met de nodige zonwering. Vergeet je buren ook niet! Houd er rekening mee dat uw buren waarschijnlijk binnen zullen kunnen kijken.

 

 

 

Materialen kiezen

Het materiaal waaruit uw veranda gebouwd wordt heeft ook een enorme invloed op de uitstraling ervan. Zo kan u kiezen voor aluminium, wat onderhoudsvriendelijk en milieuvriendelijk is. Of u kiest voor hout, wat echt het authentieke van een veranda uitstraalt. Wil je een goedkope veranda dan is PVC misschien wel meer jouw ding. Deze heeft net zoals hout en aluminium prima isolatiewaarden. Het enige nadeel is het feit dat de constructie vaak iets dikker is. Een combinatie van hout, aluminium of PVC is uiteraard ook perfect mogelijk.

 

 

Stijl en beglazing van de veranda

Iets ander wat de uitstraling van uw veranda bepaald is de stijl en beglazing. Daarbij heb je keuze uit een plat of schuin dak, een dak uit glas of een dak uit een andere grondstof. Glas heeft zijn voor- en nadelen. Zo is glas het klassieke model en zorgt het voor een optimale lichtinval. Het grote nadeel is dat glas zwaar is en dat de structuur dit aan moet kunnen, ook kan glas uw veranda ’s zomers als een oven doen aanvoelen.

Hoogrendementsglas is zeker een aanrader, die beglazing isoleert de warmte ook goed. Zeker in de zomer is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de zonwerende eigenschappen van uw beglazing. Ook kan het juiste glas het geluid wegfilteren zodat u in alle rust van uw zomer kan genieten.

Je dient ook al vooraf te weten waarvoor je je veranda zal gebruiken, dat bepaald namelijk de inrichting en afmetingen. Wil je er een zwembad in plaatsen of gewoon gebruiken als eetruimte, een ding is belangrijk en dat is dat je veranda groot genoeg is. Voorzie voldoende ruimte om rond te wandelen. Je kan dan ook kiezen voor schuif- of draaideuren, een goede veranda voorziet ook steeds een goede luchtstroom. Ben je op zoek naar inspiratie dan moet je zeker eens een kijkje nemen naar de foto’s van veranda’s op www.veranda-info.be.

Best denkt u ook al eens na over hoe u uw veranda zal laten verwarmen. Een goede verwarming stoor immers uw zicht niet. U kan kiezen tussen vloerverwarming of een hout -of gasketel. Die ketels hebben het voordeel bij te dragen tot de sfeer van uw veranda. Je kan natuurlijk ook nog kiezen voor een klassieke radiator, of de verwarming van binnenshuis laten doortrekken. Een warmtepomp is ook een optie, die pomp verwarmt in de winter en heeft de mogelijkheid te koelen in de zomer. Hierbij heb je vloer-, wand-, of plafondmodellen.

 

Vloerbekleding van de veranda

Je vloer zal ook stevig wat te verduren krijgen. Meestal loopt een veranda rechtstreeks uit op een tuin, dus moet je kiezen voor een onderhoudsvriendelijke en waterbestendige vloer. Kurk, vinyl en rubber doen dit uitstekend.

Wanneer je eenheid met de rest van uw huis wil, kan je de vloer van binnenshuis ook gewoon laten doorlopen tot in uw veranda. Een goede veranda is er ook een die makkelijk te onderhouden is. Als je persé parket wilt plaatsen, dan voorzie je best een loopzone in een ander materiaal rondom de deuren en het eventuele haardvuur.

 

Tip: vraag altijd prijzen op bij verschillende verandabouwers. Prijzen vergelijken loont. Kom hier gratis in contact met ervaren veranda-specialisten.

 

vloer veranda
Shutterstock

 

 

Vergunning veranda plaatsen

Als laatste loopt je best ook nog eens bij uw gemeente langs. Het bouwen van een veranda moet namelijk aangevraagd worden aan de overheden. Nadien kan je met de juiste papieren en voorkennis enkel nog maar genieten van uw stukje buiten binnenshuis.

 

strakke veranda
Shutterstock