Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Schuin dak isoleren tussen gordingen

Heb je een schuin dak met gordingen, verkeert deze in goede staat en overweeg je dakisolatie? Dan is langs binnen isoleren zeker de moeite waard. Hoe kan je een schuin dak isoleren tussen gordingen, wat kost het je, heb je een vakman nodig, …? Dit én meer lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Materialen gordingendak isoleren
Hoe schuin dak isoleren tussen gordingen?
Prijs schuin dak isoleren tussen gordingen
Belangrijke aandachtspunten
Zelf gordingendak isoleren of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Verschil tussen spanten- of gordingendak isoleren?

Er zijn verschillende soorten schuine daken. Denk aan zadeldaken, tentdaken, mansardedaken, … Ook qua dakconstructie maken we bij hellende daken een onderscheid tussen spantendaken en gordingendaken. Het verschil tussen beide types in een notendop:

 • Spantendaken: hierbij wordt het dak ondersteund door verticale balken. Deze verleggen het gewicht van het dak naar de ondergevel of zoldervloer door middel van driehoeksverbindingen. Wil je zo’n soort spantendak isoleren? Dan volstaat in de meeste gevallen 1 isolatielaag.
 • Gordingendaken: dit soort daken staan ook bekend als keperdaken en bestaan uit 2 lagen. De verticale kepers en de horizontale gordingen die het gewicht naar de zijmuren verleggen. Aangezien de ruimte tussen de kepers vrij smal is, heb je voor dit soort daken vaak 2 isolatielagen nodig.

Schuin dak isoleren tussen gordingen met een ervaren isolatiespecialist? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

schuin dak isoleren tussen gordingen

 

Materialen gordingendak isoleren

Uit welke materialen kan je kiezen om een schuin dak te isoleren tussen gordingen?  Een kort overzicht:

 

1. Isolatieplaten

Kunststof isolatieplaten (PIR, PUR, EPS of XPS) zijn makkelijk te plaatsen door vakmensen én doe-het-zelvers. Zo bevestig je ze vaak door middel van een tand- en groefsysteem tussen de gordingen en kepers van je schuine dak. Daarnaast hebben ze een hoge thermische isolatiewaarde, waardoor je slechts een dunne isolatielaag nodig hebt.

Richtprijs: € 20 – 25 per m²(excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Isolatiedekens

Vanwege hun flexibiliteit zijn isolatiedekens van minerale wol (glas- of rotswol) een erg populaire optie voor schuine gordingendaken. Zo zijn ze makkelijk op maat te snijden en te verwerken tussen kepers en gordingen. Maar ook al heeft het materiaal een goede thermische en akoestische isolatiewaarde, moet je toch dikker isoleren dan met isolatieplaten.

Richtprijs: € 20 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Inblaasisolatie

Inblaasisolatie (bv. gespoten glaswol of cellulose) is vooral geschikt voor zoldervloeren en dakisolatie aan de binnenkant. Met een slang spuit een vakman dan isolatievlokken tegen je schuine dak aan. Hierbij geniet je van een naadloze plaatsing en is de kans op naden en kieren dus kleiner dan met isolatieplaten. Daarnaast gaat de plaatsing sneller en zijn isolatievlokken vochtregulerend, recycleerbaar, brandwerend én niet-chemisch.

Richtprijs: € 20 – 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

4. Spuitisolatie

Isolatiematerialen als PUR-schuim zijn misschien nog wel het makkelijkst om een schuin dak tussen gordingen te isoleren. Zo geniet je met spuitisolatie van een erg hoge isolatiewaarde en van een snelle en naadloze plaatsing zonder koudebruggen. Daarnaast is het ook een ideaal afwerkingsmateriaal om kieren tussen isolatieplaten mee op te vullen.

Richtprijs: € 25 – 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Met welk materiaal isoleer ik mijn gordingendak het best?

Welk isolatiemateriaal je kiest, hangt af van je budget, woonsituatie, … Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk meerdere isolatiespecialisten in je buurt. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een hoogwaardige oplossing. Start je aanvraag hier.

 

Hoe schuin dak isoleren tussen gordingen?

Het belangrijk om correct te werk te gaan tijdens het isoleren van een gordingendak. Een slechte uitvoering heeft namelijk een nadelig effect op het rendement van het isolatiemateriaal. Daarnaast is een extra houten frame al gauw nodig om meer ruimte te maken voor het isolatiemateriaal als je kiest voor isolatieplaten of -dekens. Hoe gaat een ervaren isolatiespecialist te werk? De belangrijkste stappen op een rij:

 

 1. Gordingendak voorbereiden

  Voor de vakman aan de slag gaat met het isolatiemateriaal doet hij een grondige check van het dak zélf. Hierbij let hij op de kwaliteit van de dakconstructie, eventuele bestaande isolatielagen, … Daarnaast is het onderdak van groot belang. Ontbreekt deze water- en windddichte folie namelijk nog? Dan moet hij deze eerst nog plaatsen.

 2. Isolatielagen plaatsen

  Verkeert het dak in goede staat? Dan begint de vakman met het plaatsen van het isolatiemateriaal. Aangezien er maar beperkte ruimte is tussen de kepers van een schuin dak, doet hij dit in 2 lagen: een dunnere laag tussen de kepers en een dikkere laag tussen de gordingen. Zo zorgt hij voor een sluitende isolatieschil zonder koudebruggen.

 3. Dampscherm aanbrengen

  Na het plaatsen van het isolatiemateriaal bevestigt de vakman aan de warme zijde van de isolatie een dampscherm. Dit is van cruciaal belang om vochtvorming in je isolatiemateriaal te voorkomen. Heeft het isolatiemateriaal echter al een vochtwerende laag? Dan is zo’n dampscherm niet nodig. Hierbij gaat het meestal om isolatieplaten.

 4. Isolatie afwerken

  Als laatste moet de vakman het isolatiemateriaal nog afwerken. Hierbij kies je doorgaans voor gipsplaten of houten/kunststof panelen. Er is ook isolatiemateriaal op de markt dat al voorzien is van een afwerkingslaag. Voor de meest geschikte optie voor jouw woonsituatie vraag je best advies aan een ervaren isolatiespecialist.

 

Prijs schuin dak isoleren tussen gordingen

De kosten voor het isoleren van een gordingendak variëren en zijn afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, de totale oppervlakte van het dak, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Enkele richtprijzen op een rij:

IsolatiemateriaalGemiddelde prijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Isolatiewaarde in W/mKIsolatiedikte
Isolatieplaten€ 20 - 250,021 - 0,045 W/mK12 à 15 cm
Isolatiedekens€ 20 - 350,030 - 0,040 W/mK16 à 21 cm
Inblaasisolatie€ 20 - 300,034 - 0,040 W/mK16 à 21 cm
Spuitisolatie€ 25 - 300,024 - 0,030W/mK12 à 15 cm

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen kostprijzen niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van ervaren vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Belangrijke aandachtspunten

In bepaalde gevallen kan je zelf je schuine dak isoleren tussen gordingen. Er zijn wel veel zaken waarop je moet letten voor een correcte uitvoering. Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten:

 • Naadloze plaatsing isolatiemateriaal: kieren en gaten moet je vermijden om optimaal te kunnen profiteren van je dakisolatie. Vooral bij de (incorrecte) plaatsing van isolatieplaten en -dekens komt dit vaak voor. Met inblaas- of spuitisolatie vermijd je dat risico, maar enkel vakmannen kunnen deze materialen plaatsen. Daarnaast moet je je er bij een gordingendak ook bewust van zijn dat je meestal 2 isolatielagen nodig hebt.
 • Dampscherm en onderdak: doe-het-zelvers vergeten nog wel eens om een dampscherm te plaatsen of zijn zich er niet van bewust dat ze geen onderdak hebben. Beide onderdelen zijn van cruciaal belang om vochtvorming te voorkomen. Niet alleen verliest het isolatiemateriaal anders zijn werking, maar je kan ook last krijgen van bacteriën, schimmels, ongedierte, …
 • Ruimte tussen gordingen: bij het isoleren van een gordingendak is het van belang dat er geen luchtspouw tussen het materiaal en de dakconstructie ontstaat. Om condensatie te vermijden vul je die ruimte dus altijd volledig op met isolatiemateriaal.  Heb je eerder te weinig dan te veel ruimte voor het isolatiemateriaal? Dan kan een vakman met aanvullende houten balken voor wat extra diepte zorgen.
 • Isolatiematerialen op maat: zorg er altijd voor dat het isolatiemateriaal op maat is voor de kepers en gordingen van je dak. Prop dus bijvoorbeeld geen 15 cm aan isolatiedekens tussen de kepers of gordingen als er maar ruimte is voor 10 cm. Kies er dan eerder voor om de dakconstructie uit te breiden.

Een isolatiespecialist in je buurt contacteren? Erkende vakmannen houden rekening met al deze factoren en zorgen voor een optimale plaatsing en dito rendement. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat!

 

Zelf gordingendak isoleren of vakman?

Wil je een schuin dak isoleren tussen gordingen? Voor een correcte plaatsing schakel je best een isolatiespecialist in. Daarnaast zijn er nog meer voordelen waar je van profiteert:

 • Gericht advies: hoe dik moet de isolatielaag voor je gordingen zijn? Welk materiaal is het meest geschikt voor jouw project? Is je dak eigenlijk nog in goede staat voor isolatie? Met een vakman geniet je van gericht advies, van planning tot plaatsing.
 • Prijzen op maat: een specialist kan je voorzien van gerichte prijzen op basis van je wensen, budget en woonsituatie. Ga je zelf aan de slag? Dan kunnen de kosten door een verkeerde inschatting hoog oplopen.
 • Hoogwaardige isolatiematerialen: vakmensen werken alleen met de beste isolatiematerialen. Daarnaast kunnen zij deze materialen voor een lagere prijs inkopen dan particulieren. Zo bespaar je geld én geniet je van meer zekerheid na de plaatsing.
 • Financiële voordelen: is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de isolatie van je gordingendak uitvoeren door een vakman? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de arbeids- en materiaalkosten. Je kan ook aanspraak maken op verschillende premies.

 

Geld besparen = offertes vergelijken

Een schuin dak isoleren tussen gordingen kan behoorlijk prijzig zijn, vooral als je een groter huis hebt. Bespaar zoveel mogelijk door voorstellen van vakmensen te vergelijken via onze gratis offerteservice. Zo geniet je niet alleen van gericht advies en prijzen op maat, maar vergelijk je ook werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!