Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Anti kalk magneet of waterverzachter met zout?

Een anti kalk magneet staat ook bekend als een ‘magnetische waterontharder’. Het is een apparaatje met een grote magneet dat je rond je waterleiding plaatst. De magneten zouden zo kalkafzetting voorkomen. Het is veruit de goedkoopste oplossing op de markt, maar is zo’n anti kalk magneet naast budgetvriendelijk ook doeltreffend en betrouwbaar? We zoeken het voor je uit in dit artikel.

Ga snel naar:
OPTIE 1: anti kalk magneet
OPTIE 2: waterverzachter met zout
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

 

 

Wat is een waterontharder magneet?

Voor alle duidelijkheid: een anti kalk magneet zet je hard water niet om in zacht water. Hoe werkt magnetische waterontharding wel? De magneet creëert een elektromagnetisch veld, waardoor magnesium- en calciumpartikels niet tot kalk kunnen samenklitten.  Hierdoor zet kalk zich minder makkelijk af op kranen, cv-leidingen, huishoudelijke apparaten, … Er bestaan gewone anti kalk magneten en elektronische magnetische waterontharders.

Werkt een magnetische waterontharder nu echt? De efficiëntie van een antikalkmagneet is niet wetenschappelijk aangetoond.  Er bestaan zowel negatieve als positieve ervaringen met anti kalk magneten.  Wil je 100% zeker zijn van zacht leidingwater en alle voordelen die ermee gepaard gaan? Dan koop je beter een echte waterverzachter met zout. Lees hier meer over de alternatieven.

anti kalk magneet

 

OPTIE 1: anti kalk magneet

Een anti kalk magneet ziet eruit als een klem met 2 grote magneten. Die vormen de calciumionen om tot stukken onopgeloste kalkdeeltjes. Deze drijven door het stromende water en kunnen zich daardoor niet aan de wanden van de waterleiding hechten. Wat zijn de voordelen van een magnetische waterontharder?

 • Minder kalkaanslag: antikalk magneten lossen de kalk op in het water en verminderen daardoor de kalkafzetting op je huishoudelijke apparaten, kranen, … Let op, ze verminderen kalkaanslag, maar ze vermijden het niet. Met een magnetische waterontharder blijft je water namelijk nog altijd hard.
 • Goedkoop: magnetische waterontharders zijn veruit de goedkoopste technologieën op de markt. De elektrische magneten zijn wel een stuk duurder. Wil je weten of je de beste keuze maakt? Neem dan contact op met een installateur.
 • Snelle, makkelijke plaatsing: een anti kalk magneet plaats je eenvoudig zelf op je waterleiding. Het apparaat is erg compact en neemt daardoor weinig tot geen plaats in. Er komt tijdens de plaatsing ook geen stof of vuil vrij. Iedereen kan zo’n magneet rond zijn of haar waterleiding plaatsen.
 • Onderhoudsvrij: een waterverzachter met zout moet je jaarlijks laten onderhouden, moet je bijvullen met regeneratiezout, … Dat is bij een anti kalk magneet niet het geval. Hierdoor zijn de onderhoudskosten nihil en komen er niet te veel zouten of andere chemicaliën in het leidingwater terecht.

Prijs: vanaf € 30 à 100 (voor elektrische magneten). Ga naar de webshop.

 

OPTIE 2: waterverzachter met zout

Het grootste probleem met een antikalk magneet is dat je geen kalkvrije leidingen bekomt. Daarom wordt het apparaat dikwijls negatief beoordeeld. Een doeltreffender keuze is een waterverzachter met zout. Die zet met hars en zout calcium- en magnesiumionen om naar natriumionen waardoor de hardheid van je water zichtbaar vermindert. Je kan daarbij kiezen uit 1 van de volgende 2 opties:

 

1. Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder werkt op basis van osmose (waterdruk). Wanneer de harskorrels in het systeem verzadigd raken met kalk, worden deze gespoeld met pekelwater (= regenereren). Om het water te verzachten, heeft dit systeem geen elektriciteit nodig. Het spoelt automatisch na een bepaalde periode. Wat zijn de voordelen van een mechanische waterontharder?

 • Gegarandeerd zacht water: doordat het systeem automatisch regenereert met zout en hars, is zacht water gegarandeerd. Zo kan je meteen genieten van kraantjeswater met een betere smaak en voorkom je op termijn vervelende kalkaanslag.
 • Geen kosten voor elektriciteit: een mechanische waterontharder werkt niet op elektriciteit. Daardoor hoef je ook geen stroomkosten te betalen. Bovendien is het makkelijker en flexibeler om je waterontharder te plaatsen op plekken waar je niet meteen een stopcontact ter beschikking hebt.
 • Tijdgestuurde regeneratie: het water wordt steevast na een specifieke periode gespoeld. Zo heb je ten allen tijde zacht water ter beschikking. Dit is het ideale model waterverzachter voor mensen met een stabiel waterverbruik.

Prijs: vanaf € 1.000 (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang prijzen & advies op maat.

 

2. Elektronische waterontharder

Net zoals bij een mechanische waterontharder zorgt zout in het voorraadvat ervoor dat de kalkdeeltjes volledig oplossen via regeneratie. Een elektronisch systeem werkt slim. Dat wil zeggen dat die regeneratie volumegestuurd gebeurt. Zo vermijd je onnodige spoelingen en ligt het zoutverbruik lager. Wat zijn de voordelen van een elektronische waterontharder?

 • Gegarandeerd zacht water: een volwaardige installatie zal je hard water gegarandeerd verzachten. Zo kan je meteen genieten van drinkwater met een betere smaak en voorkom je op termijn vervelende kalkaanslag, wat dan weer goed is voor de levensduur van jouw huishoudelijke toestellen.
 • Zuiniger & minder zoutverbruik: de elektronica in je waterontharder registreert nauwkeurig je waterverbruik. Op basis daarvan bepaalt het wanneer een regeneratie vereist is. Zo voorkom je onnodige spoelingen.
 • Ideaal bij variabel waterverbruik: ben je vaak van huis? Of krijg je geregeld bezoek over de vloer? Dan is een elektronische installatie een goede keuze. Het systeem treedt in werking wanneer het nodig is. Zo ben je altijd zeker van zacht water wanneer je het nodig hebt.

Prijs: vanaf € 1.600 (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang prijzen & advies op maat.

 

Welke waterontharder heb ik nodig?

Dat is voornamelijk afhankelijk van jouw huishouden, jouw budget en de beschikbare ruimte. Vraag advies aan een ervaren installateur voor een duurzame oplossing op maat van jouw situatie. Hij informeert je over de diverse mogelijkheden en al hun voor- en nadelen. Bovendien ben je zo verzekerd van een professionele plaatsing en een periodiek onderhoud van jouw systeem.

Installateur nodig? Neem vrijblijvend contact op via ons aanvraagformulier.

 

waterontharder magneet

 

CONCLUSIE: welke waterontharder kies ik het best?

Geen enkele anti kalk magneet werkt zo efficiënt als een waterontharder met zout. Welk systeem is nu de beste keuze? Dat hangt af van jouw situatie en je persoonlijke wensen:

 • Magnetische waterontharder: woon je in een gebied met (relatief) zacht water? Dan kan je wel voordeel halen uit een antikalkmagneet. Wil je graag de kalkafzetting wat verminderen? En zoek je daarvoor een goedkope, onderhoudsvrije oplossing? Dan behoort een magneet tot de mogelijkheden.
 • Mechanische waterontharder: komt er eerder hard water uit de kraan? Dan heb je meer baat bij een waterontharder op basis van regeneratiezout. Een hydraulische waterontharder is een goed idee wanneer je verbruik het hele jaar door ongeveer hetzelfde blijft. Bovendien is dit systeem goedkoper dan een elektronische waterontharder.
 • Elektronische waterontharder: net zoals bij een mechanische waterontharder ben je met dit toestel zeker van zacht water. Heb je een variabel waterverbruik? Bv. omdat je soms voor een lange tijd niet thuis bent of vaak gasten op bezoek hebt? Dan is een elektronische waterontharder de beste keuze.

 

Waarom toch kiezen voor een waterverzachter met zout?

Ben je op zoek naar een manier om effectief je water te ontharden? Dan woon je ongetwijfeld in een regio met hard water. Om alle gevolgen hiervan te ontlopen, kies je beter voor een apparaat dat efficiënt en doeltreffend de hardheid van je water doet dalen: een waterverzachter met zout. Zo’n installatie kost wel meer, maar je hebt gegarandeerd resultaat van je investering. Op termijn voorkom je daardoor hardnekkige kalkaanslag, verleng je de levensduur van je huishoudelijke apparaten en verlaag je de stookkosten.

Gratis voorstellen vergelijken? Vraag vrijblijvend offertes voor een waterverzachter aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.