Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Badkamer renovatie: hoeveel kost het?

Wil je je badkamer renoveren? Dat is een mooie investering, maar dan wil je ook weten hoeveel een badkamer verbouwen kosten zal. Hier vind je een overzicht van de prijzen en kom je te weten wat de kosten bepaalt. Je krijgt ook tips voor hoe je die kan drukken.

Ga snel naar: Overzicht prijzenPremies en verlaagde BTWTips om te besparen

 

Wat bepaalt de prijs van een badkamer renovatie?

 • Voorbereidend werk: voor grote renovaties is soms sloopwerk nodig. Kan je zelf de vorige badkamer niet uitbreken en laat je dat over aan de vakman, dan is hij langer bezig en betaal je meer werkuren. Reken ook op extra kosten om afval af te voeren.
 • Materiaalkeuze: bepaalde afwerkingen bestaan in verschillende soorten materialen met elk hun eigen prijs. Zo zijn keramische badkamertegels veel goedkoper dan het luxueuzere natuursteen.
 • Grootte: hoe groot de badkamer of het te renoveren deel is, bepaalt uiteraard hoe groot de werken zijn en hoeveel materiaal je nodig hebt. Dat heeft natuurlijk ook invloed op de kostprijs.
 • Inrichting: kies je voor veel meubels en sanitair in je badkamer, dan stijgt de prijs mee.
 • Type badkamer renovatie: de prijs is ook afhankelijk van het soort werken: kleine aanpassingen (bv. bad vervangen door douche, badkamermeubel veranderen …) of een volledige badkamerrenovatie.
 • Extra opties: voor extra luxe kan je een whirlpool, stoom/spa douchecabine of vloerverwarming laten aanbrengen. Dit betekent natuurlijk ook extra kosten.

 

Wat kost een badkamerrenovatie?

Omdat de kosten van bovenstaande factoren afhankelijk zijn, bestaat er geen vaste prijs voor een badkamerrenovatie. Met een klein budget spring je al ver, maar renoveren is meestal een grote investering. Hieronder lijsten we enkele richtprijzen op, zodat je een idee krijgt van de badkamer renovatie kosten. De keuze voor het soort renovatiewerken is daarbij doorslaggevend. Daarom delen we de prijzen op in die voor een complete badkamerrenovatie en die voor kleine aanpassingen.

 

1. Volledige badkamerrenovatie

Voor een totale renovatie van je badkamer kom je een totaalprijs uit van gemiddeld 3.500 tot 25.000 euro. De prijzen schommelen afhankelijk van de graad van luxe (hieronder gegeven excl. btw en plaatsing):

 • Basic badkamer: dit bestaat bijvoorbeeld uit een standaard douchecabine, eenvoudig ligbad, toilet en een kleine meubel met een wastafel. Reken op een budget van € 3.000 – 5.000.
 • Gemiddelde badkamer: al iets comfortabeler is een badkamer met bijvoorbeeld een moderne inloop- of stortdouche, toilet, meubel met twee wastafels en een wandspiegel. Zo’n badkamer heb je voor gemiddeld € 6.000 – 8.000.
 • Luxe badkamer: in deze badkamer heb je bijvoorbeeld de luxe van een of meerdere meubels, meerdere wastafels, een toilet, groot ligbad of whirlpool en inloopdouche. Deze bedraagt tussen € 8.000 – 17.500.

Een vakman adviseert je in de mogelijkheden op maat van jouw budget. Ontvang vrijblijvend offertes en ontdek de exacte prijzen van aannemers in jouw buurt.

 

2. Onderdelen van de badkamer renovatie

Wil je slechts bepaalde delen renoveren of de totaalprijs inschatten a.h.v. de verschillende werken? Dan ga je beter af op richtprijzen voor aparte werkzaamheden. Hier vind je een overzicht van de richtprijzen voor de verschillende mogelijkheden.

Type renovatiewerkOnderdeelGemiddelde prijs badkamerrenovatie
Leidingen leggen€ 360 – 880 (incl. btw en plaatsing)
SanitairLigbad€ 500 – 3.000 (incl. btw en plaatsing)
Douche€ 400 – 2.000 (incl. btw en plaatsing)
Lavabo€ 400 – 1.000 (incl. btw en plaatsing)
Kraan€ 125 – 500 (incl. btw en plaatsing)
Toilet€ 300 – 1.000 (incl. btw en plaatsing)
AfwerkingVloer€ 10 – 180 per m² (excl. plaatsing)
Muur€ 10 – 155 per m² (excl. plaatsing)
Plafond€ 15 – 200 per m² (excl. plaatsing)
Badkamermeubel> € 1.000 (excl. btw en plaatsing)
Ventilatiesysteem (debiet van 350 m³/H)€ 2.800 - 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Let op! De hier vermelde prijzen zijn enkel richtprijzen. De exacte badkamerrenovatie prijs kan afwijken volgens het gekozen materiaal, gevraagde afwerking of gewenste functies. Wil je de exacte kosten weten? Ontvang dan verblijvend offertes op maat van jouw wensen en situatie via onze offerteservice.

 

badkamerrenovatie

 

Druk de kosten via premies en het verlaagd BTW-tarief

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan verlaagt de badkamerrenovatie prijs dankzij het verlaagde BTW-tarief van 6% i.p.v. 21%.

Wanneer je je badkamer door een vakman laat renoveren, maak je onder bepaalde voorwaarden aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. Ben je of woon je samen met een 65-plusser? Dan is het interessant de badkamer aan te passen naar de noden van een hoge leeftijd. Hiervoor heb je recht op de aanpassingspremie van Wonen-Vlaanderen. Info over de voorwaarden en het bedrag van de badkamerrenovatie premies vind je hier.

 

Tip: Bepaal op voorhand je budget

Het is belangrijk om op voorhand jouw budget voor de badkamer renovatie duidelijk af te bakenen en af te spreken met de vakman. Dan kan je ermee rekening houden bij alle keuzes die je moet maken. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan, zoals onverwacht hoge facturen.

 

Extra tips om te besparen

 • Kies voor een lokale vakman: veel aannemers rekenen extra kosten aan voor woon-werkverkeer. Deze voorrijkosten kan je vermijden door een vakman uit je buurt in te schakelen. Via onze offerteservice kom je in contact met bekwame aannemers uit jouw regio. Een vakman zal je ook adviseren over de prijzen en merken.
 • Doe je voorbereiding zelf: door zelf je vorige badkamer af te breken en puin af te voeren spaar je arbeidskosten uit.
 • Werk zelf af wat je kan: kleine en eenvoudige afwerkingen zoals de muur schilderen kan je zelf uitvoeren. Doe dit wel enkel wanneer je daarin ervaring hebt, want fouten zijn snel gemaakt. Die herstellen kost meer dan een vakman die afwerkingen correct laten uitvoeren.
 • Controleer de leidingen: ga op voorhand na of de leidingen aan vervanging toe zijn. Zo ja, laat ze dan tegelijk met de andere onderdelen vernieuwen. Dit verlaagt de prijs voor de renovatie zelf niet, maar voorkomt wel extra kosten in de toekomst.