Gevel bepleistering: 4 mogelijke pleisters op een rij!
Zoek je naar een decoratieve en beschermende gevelbekleding die tegelijk ook budgetvriendelijk is? Dan kan je niet om een gevel bepleistering heen. Bovendien kan je kiezen uit verschillende types pleisters om je buitenmuren te renoveren. Crepi komt het vaakst voor, maar ook spuitkurk, cement en kalei zijn mogelijke opties. In dit artikel gaan we dieper in op deze 4 soorten gevelpleisters!
Ga snel naar:
OPTIE 1: gevel bepleistering met crepi
OPTIE 2: gevel bepleistering met spuitkurk
OPTIE 3: gevel bepleistering met cement
OPTIE 4: gevel bepleistering met kalei
CONCLUSIE: hoe best mijn gevel bepleisteren?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat!
Wanneer kiezen voor een gevel bepleistering?
Gevelpleisters zijn erg duurzaam, dampopen en waterafstotend en ook budgetvriendelijker dan andere materialen als hout of steenstrips. Bovendien zijn zulke pleisters ook beschikbaar in een brede waaier aan kleuren, structuren, … Je gevel bepleisteren is vooral een goed idee in de volgende situaties:
- Je gevel is beschadigd, vertoont vochtproblemen, …: je gevel krijgt het door de weersinvloeden hard te verduren. Kampen je buitenmuren met afbrokkelend voegwerk, losse stukken crepi, scheurtjes en barsten, …? En met de nodige vochtproblemen tot gevolg? Dan is een gevelrenovatie met een bepleistering een uitstekende keuze.
- Je gevel is niet meer mooi egaal: in de loop der jaren kunnen je buitenmuren oneffenheden vertonen. Wil je die structuur van je gevel graag wegwerken en weer een perfect egaal oppervlak creëren? Dan zijn crepi of een cementering daar erg geschikt voor.
- Je wil een nieuwe uitstraling voor je gevel: een gevelrenovatie is meer dan je buitenmuren herstellen. Je zorgt ook voor een volledig nieuwe uitstraling van je woning. Bovendien kies je met de juiste tint, structuur, … helemaal zelf die nieuwe look van je huis.
- Je wil je gevel langs buiten isoleren: een renovatie van je gevel is ook het uitgelezen moment om je buitenmuren te isoleren. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je beschermt je woning én je verlaagt je energiefactuur. Vooral siliconen crepi is een ideale afwerkingslaag voor buitengevelisolatie.
Op zoek naar een vakspecialist voor jouw gevelbepleistering? Vraag dan eerst advies en prijzen op maat aan bij meerdere gevelwerkers in je buurt. Zo kan je hun offertes vergelijken en een doordachte keuze maken. Start hier je aanvraag!
OPTIE 1: gevel bepleistering met crepi
Crepi kennen we ook als een sierpleister. Dit pleistermateriaal is het populairst voor gevelrenovaties en dat is zeker niet toevallig. Met een crepi op maat kan je snel, eenvoudig en budgetvriendelijk je gevel in een nieuw, duurzaam kleedje steken. Afhankelijk van je situatie kan je kiezen uit deze 2 types crepi:
- Minerale crepi: deze natuurlijke sierpleister bestaat uit cement, kalk, zand en kleurpigmenten. Een gevelwerker brengt dit type crepi aan in 1 dikkere laag van 12 à 15 mm. Daardoor is minerale crepi vooral ideaal om oneffenheden, scheurtjes, … weg te werken op je oude buitenmuren.
- Siliconen crepi: deze soort crepi bevat ook kalk, maar dan aangevuld met kunsthars en andere toeslag- en kleurstoffen. Dankzij die hars is siliconen crepi elastischer dan minerale crepi, met een lager risico op scheurtjes tot gevolg. Kunsthars crepi is ook dunner en daarom ideaal als afwerking voor gevelisolatie.
Voor- en nadelen crepi
- Ideaal in combinatie met buitengevelisolatie
- Gevel mag oneffenheden bevatten
- Moderne en strakke uitstraling van je woning
- Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
- Risico op scheurtjes (eerder bij minerale crepi)
- Minder onderhoudsvriendelijk
Gemiddelde prijs crepi
De kostprijs van crepi hangt vooral af van de oppervlakte van je gevel, de gekozen uitvoering, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Ook je keuze om al dan niet crepi te combineren met isolatie bepaalt uiteraard de uiteindelijke kosten:
- Crepi zonder gevelisolatie: 60 à 85 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
- Crepi met gevelisolatie: 100 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
BELANGRIJK: dit zijn natuurlijk slechts richtprijzen. Wil je graag de totaalprijzen van meerdere gevelwerkers vergelijken? Vraag dan zeker meerdere voorstellen aan via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!
OPTIE 2: gevel bepleistering met spuitkurk
Spuitkurk bestaat uit gespoten kurkkorrels, vermengd met acrylhars, plantaardige oliën en pigmenten. Een vakspecialist spuit dit mengsel gewoon rechtstreeks op je buitenmuren met een gemiddelde dikte van slechts 3 à 4 mm. Zo is je gevel weer optimaal beschermd tegen de weersinvloeden en blijft tegelijk de achterliggende structuur van je gevel zichtbaar.
Voor- en nadelen spuitkurk
- Erg snel aan te brengen op je gevel
- Onderhoudsvriendelijk materiaal
- Laag risico op scheuren en barsten
- Ecologische renovatiemethode
- Combinatie met gevelisolatie is niet mogelijk
- Gevel mag geen oneffenheden bevatten
Gemiddelde prijs spuitkurk
Door de vlotte plaatsing van spuitkurk spaar je ook arbeidskosten uit. Daardoor is deze gevel bepleistering een relatief budgetvriendelijke renovatiemethode. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 60 à 80 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).
Een prijsvoorstel voor jouw gevelproject? Via onze offerteservice kan je meerdere prijsoffertes aanvragen bij ervaren vakspecialisten in je buurt. Kom nu in contact met meerdere gespecialiseerde gevelwerkers!
OPTIE 3: gevel bepleistering met cement
In plaats van crepi kan je ook een cementlaag laten aanbrengen op je oude buitenmuren. Ook hier kan je kiezen uit tal van kleuren en structuren, maar ook uit meerdere diktes:
- Dun laagje cementpleister: wil je de achterliggende structuur van je gevel zichtbaar houden? Dan brengt een expert slechts een dun laagje cementpleister aan. Zo werk je eenvoudig kleurverschillen en oneffenheden weg, maar zonder de uitstraling van je oude gevel te verliezen.
- Dikke laag cementpleister: wil je je buitenmuren volledig egaal en strak maken? Dan kies je voor een dikkere laag cementpleister. Op die manier creëer je echt een volledig nieuwe look. De kostprijs ligt dan wel iets hoger vanwege de extra hoeveelheid cementpleister.
Voor- en nadelen cementpleister
- Goedkopere techniek dan crepi of spuitkurk
- Sterk, slijtvast en beschermend
- Mogelijk met een dikke of een dunne laag
- Traditionele cementering is niet dampopen
- Geen goede afwerking voor gevelisolatie
Gemiddelde prijs cementpleister
De kosten voor het cementeren van je gevel variëren naargelang de dikte en de samenstelling van de cementpleister, de oppervlakte en de staat van je gevel, … Gemiddeld mag je uitgaan van een richtprijs van 30 à 40 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).
Prijzen op maat aanvragen? Neem dan contact op met meerdere gevelwerkers in je buurt voor een prijsofferte. Zo kan je niet alleen hun totaalprijzen vergelijken, maar ook hun aanbod aan cementpleisters, hun uitvoertermijnen, … Vraag nu vrijblijvend je offertes aan via onze offerteservice.
OPTIE 4: gevel bepleistering met kalei
Kaleien is een oude en traditionele techniek om buitenmuren af te werken. Vroeger brachten landbouwers vaak meerdere lagen kalkverf aan op de gevel van hun woning. Tegenwoordig kunnen gevelwerkers met 1 pleisterlaag dat typische zachte kalei-effect creëren door hedendaagse producten aan de kalk toe te voegen. Daardoor is zo’n kalkpleister niet langer alleen wit, maar zijn er meerdere tinten mogelijk.
Voor- en nadelen kaleien
- Esthetische afwerking met zachte uitstraling
- Verschillende effecten mogelijk
- Gevelstructuur blijft behouden
- Muren blijven ademen
- Niet mogelijk in combinatie met gevelisolatie
- Niet geschikt als je een strakke uitstraling wil
Gemiddelde prijs kaleien
Kaleien is 1 van de meest budgetvriendelijke technieken om je buitenmuren te bepleisteren. De gemiddelde prijs bedraagt ongeveer 25 à 40 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De kosten zullen vooral variëren naargelang de samenstelling van de kalkpleister en de uiteindelijke afwerking.
LET OP: de prijzen voor het kaleien van je gevel kunnen ook verschillen van gevelwerker tot gevelwerker. Daarom is het sterk aangeraden om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Start je aanvraag hier!
CONCLUSIE: hoe laat ik best mijn gevel bepleisteren?
Kortom, wil je je buitenmuren bepleisteren? Dan kan je kiezen uit meerdere materialen en technieken. Maar hoe kies je dan de meest geschikte gevel bepleistering voor jouw project? Je uiteindelijke keuze zal vooral afhangen van de volgende factoren:
- Staat van je buitenmuren: vertonen je muren grote oneffenheden, scheuren, barsten, …? Dan kies je best voor een crepi of een dikkere cementering. Is je gevel dan weer relatief vlak? Dan is spuitkurk zeker een aangewezen techniek.
- Gevelisolatie of niet: wil je je buitengevel ook isoleren tijdens je project? Dan kom je onvermijdelijk bij een siliconen crepi als afwerkingslaag uit. Wil je enkel een nieuwe afwerkingslaag aanbrengen zonder isolatie? Dan is elk pleistermateriaal geschikt voor je project.
- Budget: ook je budget speelt allicht een rol bij je keuze voor een bepaald pleistermateriaal. De goedkoopste opties zijn een cementering of een kalkpleister. Voor een siliconen crepi of spuitkurk moet je dan weer iets dieper in de geldbuidel tasten.
- Persoonlijke smaak: veel hangt ook af van de uitstraling van je gevel die jij voor ogen hebt. Hou je van die karakteristieke, landelijke uitstraling van kalei-verf? Of heb je het graag zo strak en modern mogelijk? Je vergelijkt best de mogelijke uitvoeringen van de verschillende pleistermaterialen.
BELANGRIJK: bij de keuze voor jouw gevel bepleistering ga je best niet over een nacht ijs. Neem je tijd om meerdere materialen en hun kenmerken, uitvoeringen, prijzen, … te vergelijken. Dat is de beste garantie op een doordachte keuze. Je kan alvast gratis meerdere voorstellen aanvragen via onze offerteservice!