Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Gevel herstel

Je gevel is voortdurend onderhevig aan allerlei soorten weer zoals stevige vrieskou, hevige regenbuien, extreme hitte, … Daardoor kunnen beschadigingen als scheuren optreden. Zwaardere schade los je op door je gevel te vernieuwen, maar bij kleine beschadigingen is het voldoende om aan gevel herstel te doen. Maar hoe pak je dat aan? Hoeveel kost het? En wat zijn de mogelijkheden bij het herstellen van je gevel? Lees het hier!

Ga snel naar:
Gevel herstel: mogelijkheden
Gevel herstellen kosten
Belangrijke aandachtspunten
Alternatief: nieuwe gevel
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom tijdig je gevel herstellen?

Scheuren en andere soorten beschadiging in een gevel kunnen ontstaan door een aantal factoren. Denk maar aan trillingen door zwaar vrachtverkeer, verzakkingen in de fundering, verroeste ankers en spouwhaken, opstijgend of doorslaand vocht… Het is belangrijk om scheuren in je gevel te herstellen om terugkerende problemen te voorkomen. Er zijn heel wat redenen om je buitenmuur aan te pakken:

 • Stabiliteitsproblemen voorkomen: een constructieve scheur ontstaat in de meeste gevallen door een bouwfout en is gevaarlijk voor de stabiliteit van je woning. Na verloop van tijd kan zo’n scheur groter worden en de rest van de gevel aantasten.
 • Instortingsgevaar vermijden: zware schade of ernstige scheuren kunnen leiden tot instortingsgevaar. Daarnaast kunnen ook vochtproblemen zich doorzetten tot de fundering van de woning.
 • Vochtproblemen tegengaan: vochtproblemen in een buitenmuur zijn vaak te wijten aan poreuze stenen of beschadigd voegwerk. Regenwater kan zich bovendien gemakkelijk een weg naar binnen banen via scheuren in het steen- of voegwerk.
 • Frisse look verkrijgen: een gevel die aan herstel toe is, oogt vaak niet mooi. Door je buitenmuur aan te pakken, zijn je structurele problemen opgelost en verkrijg je tegelijk een frisse look.

Is jouw buitenmuur beschadigd en wil je graag aan gevelherstel doen? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met onze lokale gevelwerkers. Start je aanvraag hier!

gevel herstel voegen

 

Gevel herstel: mogelijkheden

Een expert kiest altijd de meest aangewezen oplossing voor jouw buitenmuren. Die hangt vooral af van de ernst van de schade, jouw persoonlijke wensen, … Hieronder vind je een woordje uitleg over meerdere methodes om je gevel te herstellen:

 • Gevelreiniging: vertoont je gevel aanslag? Dan is het mogelijk dat een gevelreiniging voldoende is om je buitenmuur op te frissen. Een expert zal eerst je gevel inspecteren en op basis daarvan de meest geschikte methode voorstellen. Dat kan vochtstralen, zandstralen, nevelstralen of stoomreinigen zijn.
 • Voegwerken: kleine scheuren kan je herstellen met steenreparatiemortel of siliconemortel. Reparatiemortel is verkrijgbaar in tal val kleuren zodat de scheurherstelling niet opvalt. Deze methode is geschikt voor verticale en horizontale scheuren die niet groter worden. Daarnaast kan een gevelwerker ook je voegen uitslijpen of uithakken om dan opnieuw te voegen.
 • Scheurverankering: als er ernstige scheurvorming optreedt, past een professional scheurverankering toe. Daarbij brengt die een spiraalanker aan in de muur en werkt die af met reparatiemortel. Zo vangt het anker de krachten in de muur op en verdeelt ze opnieuw in het onderliggend metselwerk.
 • Steenherstelling: zijn er grote stukken gevelsteen afgebroken? Dan kan je ze vervangen door nieuwe of gebruikte stenen. Het kan echter moeilijk zijn om oude steensoorten opnieuw te vinden. Om dit te vermijden, kan je eventueel de bakstenen herstellen met reparatiemortel.
 • Muurinjecties: muurinjecties zijn speciaal ontwikkelde vloeistoffen die voor een soort verlijming zorgen binnenin de muren. Daardoor vormen ze opnieuw één geheel. Moet je scheuren in beton herstellen? Dan bestaan er ook speciale betoninjecties.
 • Hydrofoberen: bij hydrofoberen brengt een professional een product aan op je gevel dat die buitenmuur beschermt tegen weersinvloeden. Dit product maakt de gevel waterafstotend, waardoor de kans op vochtproblemen ook kleiner wordt.

 

Gevel herstellen kosten

Hoeveel een gevelherstel kost, hangt af van de gebruikte methode. Daarnaast zal een professional ook eerst de gevel reinigen en dan nabehandelen door te hydrofoberen. Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen:

Soort gevel herstelPrijs (excl. btw)
Gevel reinigen€ 5 à 22 per m²
Gevel herstellen€ 30 à 100 per m²
Gevel hydrofoberen€ 8 à 12 per m²

 

Geniet van financiële voordelen voor gevel herstel!

Voor gevel herstel kan je rekenen op enkele financiële voordelen. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief. Op die manier betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten in plaats van 21%. Laat je bovendien je buitenmuur injecteren? Dan kom je ook in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.

Hulp nodig met het navigeren door de mogelijke financiële voordelen? Onze vaklui staan je met plezier te woord. Ben je daarnaast op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor je gevel herstel? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van lokale vaklui!

 

gevel herstel vaklui

 

Belangrijke aandachtspunten

Als je aan gevel herstel doet, moet je met een aantal punten rekening houden. Enkele voorbeelden:

 • Vergunning: het is verstandig om bij een professional of je gemeente na te vragen of je een vergunning nodig hebt. Als je namelijk het uitzicht van je voorgevel verandert, is een vergunning verplicht. Gaat het over je zij- of achtergevel? Dan heb je er geen nodig.
 • Herstellen of vernieuwen: voor je begint met herstellingen, is het verstandig om een gevelvernieuwing te overwegen. In sommige gevallen kan het namelijk nuttiger zijn om meteen de gevel volledig te vernieuwen in plaats van kosten te maken voor herstellingen.
 • Isolatie: heb je besloten om je gevel te vernieuwen? Dan is dat een ideaal moment om isolatie aan te brengen. Dan breng je gewoonweg een laag isolatie aan onder de nieuwe gevelbekleding. Op die manier geniet je van een hoger wooncomfort en een lagere energiefactuur.
 • Professionele uitvoering: je gevel herstellen of vernieuwen is puur vakwerk. Je doet het dus beter niet zelf. Ben je op zoek naar vaklui om aan gevelherstel te doen of om een nieuwe gevelbekleding aan te brengen? Kom gratis en vrijblijvend in contact met professionals via onze offerteservice.

 

Alternatief: nieuwe gevel

Als je buitenmuur zwaar beschadigd is, ben je eerder gebaat met een nieuwe gevel. Je gevel herstellen is in dat geval niet voldoende om verdere problemen te vermijden. Er zijn heel wat verschillende soorten gevelbekleding op de markt. We zetten ze even voor jou op een rijtje:

 • Gevelbepleistering: crepi is een gevelbepleistering met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Zo’n gevelpleister kent heel wat keuzemogelijkheden qua kleur, structuur en afwerking.
 • Steenstrips: ben je op zoek naar de authentieke uitstraling van bakstenen? Overweeg dan zeker ook steenstrips. Dat zijn dunne, gezaagde bakstenen die een gevelwerker op je oude buitenmuur of isolatieplaten verlijmt.
 • Houten gevelbekleding: je kan je buitenmuur ook bekleden met hout. Dat geeft een natuurlijke, warme uitstraling aan je gevel. Je kan kiezen uit verschillende soorten tropisch of Europees hardhout, maar ook uit thermisch gehard hout.
 • Gevelpanelen: gevelpanelen kunnen budgetvriendelijke sidings zijn in PVC of composiet, maar ook grote duurdere panelen in metaal. Je vindt dus hoe dan ook een uitvoering die qua stijl en budget helemaal bij jouw wensen past.

 

Nieuwe gevel of gevel herstel?

Heb je slechts kleine scheurtjes in je buitenmuur? Dan ben je gebaat met een gevel herstel. Zit je met zwaardere beschadigingen? Dan is een nieuwe gevel het overwegen waard. Soms is het moeilijk om met het blote oog te zien wat de beste oplossing is. Een professional kan echter na een analyse van je buitenmuur perfect adviseren wat de juiste keuze is in jouw situatie.

Niet zeker of je gevel aan herstel of vernieuwing toe is? Dan vraag je best raad aan een van onze vaklui. Kom gratis en vrijblijvend in contact met lokale professionals via onze offerteservice. Start hier je aanvraag!