Gevelkurk
Heb jij al van gevelkurk gehoord? Dit ecologische materiaal is niet alleen een mooie gevelbekleding, maar ook een duurzaam en kwalitatief isolatiemateriaal. In dit artikel lees je meer over de verschillende toepassingen van kurk op de gevel en hun prijzen. Toch eerder op zoek naar een andere manier om je gevel te renoveren? Laat je dan inspireren door de diverse alternatieven.
Ga snel naar:
Verschillende mogelijkheden
Prijs gevelkurk
Voordelen kurk gevelbekleding
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes
Wat is gevelkurk?
Gevelkurk bevestig je aan of tegen de gevel. Het gaat hier specifiek over geëxpandeerde kurkplaten in verschillende vormgevingen. Die ontstaan door natuurlijke kurkkorrels met stoom te verhitten. Hierdoor komen natuurlijke harsen vrij en plakt alles samen tot 1 stevig bouwmateriaal. Gevelkurk komt voor in 2 toepassingen: als isolerende gevelbekleding (facadekurk) of als isolatiemateriaal.
Gevelkurk plaatsen? Kom gratis in contact met een professional actief in je regio en ontvang professioneel advies en offertes op maat. Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan!
Gevelkurk: welke mogelijkheden?
Wat zijn nu de meest voorkomende toepassingen van gevelkurk? We sommen ze kort voor je op:
TOEPASSING 1: kurk als gevelbekleding
Hebben we het over ‘gevelkurk’? Die term slaat op gevelplaten in kurk of facadekurk. Een gevelwerker brengt die rechtstreeks als gevelisolatie en -afwerking op je buitenmuren aan. Ze vormen dus niet alleen een isolerende buitenlaag, maar ook meteen een originele en authentieke gevelbekleding. Net daarom is gevelkurk verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, diktes (40 – 200 mm) en structuren. Wil je je gevel na een tijdje opfrissen? Dan kan je deze makkelijk met muurverf afwerken.
TOEPASSING 2: kurk als isolatiemateriaal
Kurk wordt ook toegepast als muur- en spouwmuurisolatie. Het materiaal is dampopen en waterafstotend, waardoor het uitstekend werkt in vochtige omgevingen:
- Plaatisolatie in kurk vind je voornamelijk bij spouwmuren van nieuwbouwhuizen, want een spouwanker kan makkelijk door het het materiaal geprikt worden. Daarnaast is het ook kwalitatieve buiten- of binnenmuurisolatie. Zeker wanneer akoestische demping binnenshuis belangrijk is.
- Kurk isolatiekorrels zijn 100% natuurlijk, niet zwaar en vochtbestendig. Net daarom worden ze voornamelijk gebruikt bij bestaande woningen als na-isolatie van de spouwmuur. Ze vullen makkelijk de kleinste holtes op en vermijden zo het ontstaan van koudebruggen.
TIP: isoleerde je de buitenmuren van je woning met geëxpandeerde kurkplaten? Dan kan je deze afwerken met een gevelmateriaal naar keuze. Ontdek hier de verschillende soorten gevelafwerking.
Wat is de beste keuze?
Hou je van de look en feel van kurk? Opteer dan voor gevelkurk of facadekurk. Zo heb je meteen een goed isolatiemateriaal in handen én een unieke afwerking van je woning. Wens je graag meer informatie over de verschillende toepassingen en mogelijkheden? Neem dan contact op met een vakspecialist actief in jouw regio.
Gevelkurk: prijs
Hoeveel betaal je nu precies voor gevelkurk? Dat is vooral afhankelijk van de gekozen toepassing, de afwerking en de totale oppervlakte (in m²). Een overzicht:
- Gevelkurk als bekleding: 60 à 80 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
- Gevelkurk als isolatiemateriaal: 20 à 25 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
LET OP: dit zijn richtprijzen en kunnen in realiteit afwijken. Wil je dus graag een exacte prijsberekening voor jouw project? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een ervaren gevelwerker. Die informeert je graag verder. Interesse? Start je aanvraag voor gevelkurk.
Voordelen kurk gevelbekleding
Je weet nu al voor welke toepassingen kurk zoal gebruikt wordt. Maar waarom zou je nu precies kiezen voor gevelkurk? We zetten het voor je op een rijtje:
- Duurzaam: kurk is een ecologisch product van 100% natuurlijke oorsprong. Bij het vervaardigen van bouwmaterialen in kurk komen er geen ongezonde stoffen vrij en zijn er geen schadelijke additieven nodig. Tijdens het oogsten van schors blijft de boom volledig intact. Na een paar decennia rust begint de cyclus gewoon opnieuw.
- Goede isolatiewaarde: kurk heeft een goede lambda-waarde die schommelt tussen de 0.038 à 0.040 W/m.K. Het materiaal heeft dus zeker een plaats binnen de huidige bouwvoorschriften, zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten.
- Dampopen en vochtbestendig: geëxpandeerde kurkplaten zijn goed bestand tegen vocht en zijn dampopen. Dit beschermt ze tegen allerhande weersomstandigheden en creëert een goede isolatielaag. De natuurlijke harsen schrikken ongedierte makkelijk af.
- Diverse mogelijkheden: kurk gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Je hebt vaak keuze uit diverse diktes en structuren. Naast de egale geëxpandeerde platen bestaan er ook platen met bv. een honingraatstructuur.
BELANGRIJK: kurk is een interessant materiaal waar je zowel esthetisch als functioneel de voordelen van plukt. Toch geen fan van het uitzicht van kurk? Dan ben je vast benieuwd naar de alternatieven.
Gevelkurk: welke alternatieven?
Toch niet overtuigd van kurk? En ben je gewoon benieuwd naar andere mogelijkheden om je gevel af te werken? We sommen de alternatieven voor je op:
ALTERNATIEF 1: spuitkurk
Op zoek naar een andere toepassing met kurk? Ga dan voor spuitkurk. Een vakspecialist brengt deze gevelafwerking nog sneller aan dan kurkplaten. Je kan kiezen tussen verschillende kleuren en diverse korrelgroottes om zo het gewenste uitzicht te verkrijgen. Een gevelwerker brengt deze mengeling van kurkgranulaat en acrylhars rechtstreeks op de gevel aan in verschillende lagen.
Prijs: 60 à 80 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.
ALTERNATIEF 2: crepi of sierpleister
Sierpleister is een stijlvol en tijdloos alternatief om je gevel mee te bekleden. Er zijn 2 soorten crepi: minerale en siliconen crepi. Wens je een ecologisch alternatief? Dan is minerale crepi de beste keuze, want deze bestaat uit een mengeling van natuurlijke elementen zoals cement, zand en kalk.
Prijs: 100 à 130 euro per m² met isolatie (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.
ALTERNATIEF 3: steenstrips
Mag het wel wat stoerder zijn? Dan zijn steenstrips een mooi alternatief. Net zoals bij een houten gevelbekleding bevestigt een gevelwerker de strips op een rooster tegen je gevel. Het fijne aan steenstrips is de diversiteit aan uitvoeringen. Ze worden verzaagd uit bakstenen en zo samengebracht in 1 realisatie. Dit maakt steenstrips stukken lichter en ze nemen aanzienlijk minder ruimte in beslag.
Prijs: 200 à 250 euro per m² met isolatie (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.
ALTERNATIEF 4: houten gevelbekleding
Ben je eerder op zoek naar een oplossing met een authentieke, warme uitstraling? Kies dan voor gevelpanelen in hout. In dit geval brengt een vakman houten panelen of sidings aan tegen de buitenmuren van je woning. Hierbinnen heb je een uitgebreide keuze aan diverse houtsoorten in verschillende afwerkingen. Gevelpanelen in hout zijn beschikbaar met isolatie en zonder.
Prijs: 120 à 250 euro per m² met isolatie (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.
TIP: vraag vrijblijvend advies aan een gevelspecialist!
Kies je resoluut voor een gevelafwerking in kurk? Of ben je toch meer voorstander van het uitzicht van steenstrips? Ongeacht het type gevelbekleding laat je je best adviseren door een erkende gevelwerker in je buurt. Die inspecteert eerst uitgebreid je gevel en stelt dan meerdere oplossingen op maat voor. En zijn er voorafgaande herstellingswerken nodig? Dan neemt hij die ook voor zijn rekening.
Gratis het advies van verschillende vakspecialisten vergelijken? Dat kan! Vul daarvoor ons online aanvraagformulier in en ontvang 2 à 3 offertes op maat van jouw project. Interesse? Start hier je aanvraag.