Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Hoogrendementsglas: alle info & prijzen

Natuurlijk moet je jouw dak, vloer en muren goed isoleren, maar vergeet ook zeker je ramen niet. Met slecht isolerende ramen kan je veel warmte in je huis verliezen. Hoogrendementsglas zorgt voor een sterke besparing op je energiefactuur. Je verbetert je woning op zoveel vlakken met HR glas. Ontdek ze allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Besparen met hoogrendementsglas
Prijs hoogrendementsglas
Soorten hoogrendementsglas
Hoogrendementsglas of volledig nieuwe ramen?
Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan

 

 

Waarom investeren in hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas isoleert tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas. De beglazing  bestaat uit 2 of 3 glasplaten met een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van de platen. De spouw tussen de glazen is gevuld met lucht of een edelglas zoals argon. Waarom is HR glas zo’n goede keuze?

 • Hoge isolatiewaarde: met hoogrendementsglas zorg je voor een betere isolatie van je woning. Een uitstekende isolatie is voordelig om energiekosten te besparen en je EPC-score te verbeteren. Bovendien geniet je ook van een groter wooncomfort dankzij een constante binnentemperatuur.
 • Strengere normen: de regelgeving wordt elk jaar strenger. Heb je een energieverslindende woning aangekocht? Dan moet je binnen de 5 jaar een hoger EPC-label halen. Deze renovatieplicht is ingevoerd in Vlaanderen sinds 2023.
 • Betere veiligheid van je woning: isolatieglas is dikker en steviger dan standaard dubbel glas. Zo maak je je woning ook inbraakveiliger. Bovendien kan je ook investeren in extra inbraak- en brandwerend isolatieglas. Vraag er zeker naar bij een specialist in ramen en deuren.

Wil je binnenkort hoogrendementsglas plaatsen? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van meerdere vakspecialisten en krijg gericht advies voor jouw situatie. Start je aanvraag hier.

hoogrendementsglas

 

Besparen met hoogrendementsglas

Enkel glas is natuurlijk al iets uit het verleden. In Vlaanderen ben je zelfs verplicht om dubbelglas te plaatsen in je woning. Ondanks de kwaliteiten van standaard dubbele beglazing, is hoogrendementsglas nog veel interessanter. Welke pluspunten heeft dit isolatieglas nog meer?

 • Warmtedoorgangscoëfficiënt: deze U-waarde geeft aan hoeveel warmte per tijdseenheid en per vierkante meter verloren gaat als er een temperatuurverschil is van 1°C. Hoe lager deze waarde, hoe beter de beglazing scoort op vlak van isolatie. HR++ glas heeft een Ug van 1,1, terwijl gewoon dubbelglas een slechtere 2,9 Uheeft. Het warmteverlies is dus veel lager bij hoogrendementsglas.
 • Kosten besparen: per vierkante meter hoogrendementsglas dat je laat plaatsen, bespaar je elk jaar al een behoorlijke hoeveelheid stookolie of aardgas. Door de hoge isolatiewaarde geniet je van een lagere energiefactuur. Zo verdien je je investering binnen 6 à 7 jaar terug en kan je jouw woning op een energiezuinige manier verwarmen.
 • Hoger comfort: met hoogrendementsglas blijft de temperatuur het hele jaar door veel constanter. Niet alleen in de winter heeft de beglazing een isolerende werking. Ook in de zomer kan je genieten van een aangenamere temperatuur. HR glas houdt ook veel beter de hitte buiten.
 • Premies: als je jouw woning renoveert, heb je recht op een premie van de Vlaamse overheid. Met hoogrendementsglas verbeter je de woningkwaliteit, waardoor je financiële steun krijgt via de Mijn Verbouwpremie. Kijk wanneer jij in aanmerking komt en op welk premiebedrag je kan rekenen.

 

Prijs hoogrendementsglas

Hoogrendementsbeglazing plaatsen is zonder twijfel een nuttige investering. De verwarming van je woning verloopt veel zuiniger en efficiënter, wat het wooncomfort verhoogt en je energiefactuur doet dalen. Maar hoeveel kost zo’n investering in HR glas? Hieronder vind je de startprijzen per soort:

 

Soort beglazingGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
HR glas€ 105-120 per m²
HR+ glas€ 110-130 per m²
HR++ glas€ 115-140 per m²
HR+++ glas€ 150-230 per m²

 

Benieuwd naar het prijskaartje voor jouw renovatie? Ontvang verschillende adviezen en bekijk welke prijsvoorstellen voor jou het beste zijn. Vraag hier je voorstellen via onze offertedienst.

 

hoogrendementsglas HR++

Soorten hoogrendementsglas

Beglazing kan je vaak in allerlei soorten verkrijgen. Bij het isolerende HR glas kennen we ook nog een onderverdeling. Van een degelijke naar een uitstekende isolatiewaarde:

 

1. HR beglazing

HR glas is de opvolger van standaard dubbelglas. Bij HR glas is het glas aan één binnenzijde (dus in de spouw) gecoat, waardoor het beter isoleert. De spouw is enkel gevuld met droge lucht. Ondanks de kleine verbeteringen tegenover gewoon dubbelglas vind je deze soort niet vaak meer terug.

Isolatiewaarde: 1,9

 

2. HR+ beglazing

Dit is ook een van de goedkopere soorten. HR+ glas is weer de opvolger van HR glas. Bij deze beglazing vind je naast de coating ook een spouw gevuld met gas (argon of krypton) in plaats van droge lucht. Dit edelgas zorgt al voor een betere isolerende werking.

Isolatiewaarde: 1,6

 

3. HR++ beglazing

Dit is momenteel de standaardkeuze als je ramen plaatst. Het dubbelglas is gevuld met het edelgas argon én heeft een extra isolerende coating. De verbeterde coating en de gevulde spouw creëren een uitstekende manier om je woning te isoleren.

Isolatiewaarde: 1,1

 

4. HR+++ beglazing

Dit type isolatieglas staat ook bekend als driedubbel glas. Door de 3 glasplaten is er ruimte voor 2 coatings en extra isolerend gas. Triple glas is door de drie glasplaten wel een stuk dikker en zwaarder dan HR++ glas. Hierdoor kan je het meestal niet laten installeren in bestaande kozijnen.

Isolatiewaarde: 0,5

 

Hoogrendementsglas of volledig nieuwe ramen?

Wil je graag investeren in betere beglazing, maar weet je nog niet hoe? Je kan enkel het glas vervangen, maar je kan ook kiezen om je volledige ramen te vernieuwen. De beste keuze hangt af van een aantal factoren. We bekijken hier de verschillende mogelijkheden om je ramen te vervangen:

 

OPTIE 1: alleen beglazing vervangen

Uiteraard bespaar je een hoop kosten door enkel en alleen het glas te vervangen. De werken zijn ook minder ingrijpend, waardoor je sneller kan genieten van nieuwe beglazing. Maar het is niet altijd de beste keuze. Wanneer kan je enkel het glas vervangen?

 • De raamkaders zijn in goede staat: de raamprofielen zijn nog voldoende stevig en hebben nog altijd een goede isolerende werking. Nieuw glas laten plaatsen wanneer de kaders nog koude doorlaten, zou geen goede investering zijn.
 • De raamkaders zijn dik genoeg: als je nieuwe beglazing laat plaatsen, moeten de huidige profielen groot genoeg zijn voor het hoogrendementsglas. Zijn de kaders te dun voor je gekozen glassoort? Dan kan je niet anders dan het volledige raam te vervangen.

 

OPTIE 2: volledige raam vervangen

Om zeker te zijn van een grondige renovatie kan je beter je volledige ramen laten vernieuwen. Zo geniet je van een uitstekende thermische isolatie van je woning. De kosten liggen hoger, maar het is wel de meest duurzame oplossing om je oude ramen te verbeteren. Wanneer vervang je je volledige raam?

 • De oude raamprofielen zijn niet geschikt: je verhoogt de waarde van je woning door de oude raamkaders mee te vervangen met de beglazing. Een installateur kan op die manier ook geen problemen ondervinden om het hoogrendementsglas te plaatsen.
 • Een nieuwe look en uitstraling: als je een volledig raam vervangt, kan je eens nadenken over de verschillende kleuren en materialen. Je geeft jouw woning meteen een nieuwe uitstraling door de raamprofielen mee te vernieuwen.
 • Een betere isolatie: verbeter je wooncomfort met een betere thermische én akoestische isolatie. Het is in vele situaties aangeraden om daarom je volledige raam te vervangen. Als je huidige ramen meer dan 20 jaar oud zijn, dan ben je beter af met een volledige renovatie.

 

Hoogrendementsglas is een uitstekende keuze!

Met de huidige wetgeving en energiezuinige doelen is HR glas bijna een noodzakelijke keuze voor je woning. Met hoogrendementsglas isoleer je jouw huis tot 3 keer beter dan met gewoon dubbelglas en geniet je van een aangenaam binnenklimaat. Weet je nog niet zeker hoe je jouw ramen kan vernieuwen?

Laat je adviseren door een specialist! Een professionele installateur geeft je graag advies op maat van jouw situatie en helpt je om de juiste keuze te maken. Vraag gratis voorstellen bij verschillende aannemers. Ontvang hier meerdere voorstellen.