Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Houten ramen: voordelen, prijzen & premies

Houten ramen geven je woning een unieke, warme en rustieke uitstraling, wat andere materialen zoals PVC en aluminium niet kunnen evenaren. Dat maakt ze nog steeds erg populair. Bovendien zijn ze van nature isolerend en kan je ze makkelijk een andere kleur geven door ze te schilderen. Benieuwd naar de mogelijkheden, eigenschappen en prijzen van houten ramen?  Je leest het hier.

Ga snel naar: voordelenprijzenonderhoudbeglazing

 

houten ramen Houten ramen kopen

Elk houten raam is uniek. Als je kiest voor houten ramen, moet je rekening met verschillende factoren. De houtsoort, het raamprofiel, de kleur en de beglazing bepalen zowel het uitzicht als de prijs van jouw prachtige houten ramen.

Binnen het assortiment houten ramen is de keuze erg ruim. Zo kan je kiezen uit verschillende houtsoorten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen hardhout (loofbomen) en zachthout (naaldbomen). Ramen in hardhout zijn duurder dan zachthout. Populaire hardhoutsoorten zijn beuk, eik en meer exotische soorten zoals padoek, iroko, meranti en afzelia. Grenen, ceder en vurenhout zijn zachthout.

Dankzij de grote variatie aan raamprofielen passen houten ramen zowel in klassieke als moderne woningen. Rechte ramen met minimale profielen creëeren maximale lichtinval en geven je woning een strakke, moderne look. Blokramen krijgen een breder en dikker raamprofiel voor een uitgesproken accentuering van het buitenschrijnwerk. Zo bepalen ze mee het karakter en uitzicht van een huis. Kortom, houten ramen zijn niet alleen geschikt voor een landelijke of pastoriestijl. Ook een moderne, strakke woning kan je perfect afwerken met houten ramen.

 

Kleur & type

Eén van de grote voordelen van hout is dat je gemakkelijk en snel van kleur kan veranderen. Ben je die witte raamkozijnen beu of passen ze niet meer in je pas gerenoveerde woning? Met een likje verf krijgt je huis een compleet andere uitstraling. Daarnaast bestaan er heel wat verschillende types ramen:

 • Vaste ramen: kunnen niet open.
 • Draai-kiepramen: openen zowel verticaal als horizontaal.
 • Valramen: vallen naar binnen als je het opent.
 • Schuiframen: schuift open.
 • Guillotine-ramen: kan je enkel openen door naar boven te heffen.

 

De voordelen van houten ramen

 • Authentiek, warm en esthetisch: ontelbaar veel soorten, kleuren en maten, op jouw maat gemaakt.
 • Wind-, water- en geluidsdicht: hout is van nature isolerend.
 • Stevig: goed om potentiële inbrekers af te schrikken.
 • Milieuvriendelijk: van alle bouwmaterialen vraagt hout het minste energie om te verwerken en te vervoeren.
 • Overschilderbaar: kleur beu? Gewoon een vers likje verf.

 

Houten ramen prijs

Wat kosten houten ramen? Een éénduidig antwoord is er niet op deze vraag. Er is een groot verschil tussen ramen in tropische houtsoorten zoals padoek en iroko en Europese houtsoorten zoals de beuk en de eik. Gemiddeld is het zo dat ramen in pvc het goedkoopst zijn, gevolgd door houten ramen en aluminium als duurste optie. Toch zijn houten ramen in exotische houtsoorten even duur als aluminium ramen. Om een goede vergelijking te kunnen maken, geven we je een kort overzicht. De prijzen zijn inclusief btw en plaatsing.

 

Houten ramenPVC ramenAluminium ramen
Gemiddelde prijs/m²± € 750 - 900± € 700 - 800± € 800 - 950
OnderhoudIntensiefWeinigWeinig
IsolatieUitstekend: 0,8 - 0,63 W/m²KGoed: 1,2 - 0,78 W/m²KGoed: 1,5 - 0,80 W/m²K
UitvoeringKlassiek of modernQuasi oneindig veel mogelijkhedenModern & elegant
Meer lezen?Klik hierKlik hier

Interesse in houten ramen en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw wensen en mogelijkheden? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele plaatsers via de offertepagina.

Als je ramen laat plaatsen door een vakman, dan kom je in aanmerking voor één of meerdere premies. Bekijk hier een compleet overzicht van alle mogelijke premies voor ramen.

Houten raam draai-kiep

 

Hoe onderhoud ik houten ramen?

Door je houten ramen goed te onderhouden, vermijd je dat het hout gaat verkleuren of rotten. Daarom hebben jouw ramen regelmatig een likje olie, vernis of verf nodig. Omdat er de laatste jaren heel wat nieuwe beschermingstechnieken op de markt kwamen, werd hout alsmaar populairder. Maar het blijft natuurlijk hout, en dat moet je nu eenmaal onderhouden. Een simpele onderhoudsbeurt om de 5 à 8 jaar volstaat om het hout in conditie te houden. Daar bestaan verschillende technieken voor:

 • Schilderen
 • Oliën
 • Lakken
 • Vernissen

Belangrijk hierbij is het hout lichtjes op te schuren met een schuurpapier met korrel P80 tot P120. Dat zorgt ervoor dat de nieuwe laag goed kan hechten. Naast dit onderhoud raden we steeds aan om de ramen jaarlijks schoon te maken.

Hout is een natuurlijk product dat leeft en werkt. Onder invloed van de weersomstandigheden, de oriëntatie van je raam en het gebruik van poetsproducten is het mogelijk dat je 1 of 2 keer in de levensduur van je ramen het kitwerk moet vervangen.

Met onze onderhoudsproducten voor houten ramen houdt je je ramen in optimale conditie. Bestel ze snel in onze webshop.

 

Houten ramen beglazing

Hout een natuurlijke isolator, maar enkel en alleen een houten raamkozijn is onvoldoende. Ook de keuze van beglazing is cruciaal, zodat je de warmteverliezen nog meer kan beperken. Hoogrendementsglas is de beste keuze, maar is niet altijd nodig. HR-glas vraagt initieel een grotere investering, maar op lange termijn is het zeker en vast de beste keuze voor jouw energierekening.

Laat je adviseren door een vakman. Hij staat je bij met raad en daad en weet welk soort glas het meest geschikt is voor jouw woning. Ontvang hier vrijblijvend een prijsvoorstel op maat.