Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Muurbekleding buiten: 5 soorten

De muurbekleding buiten is een van de eerste dingen die je opmerkt aan een woning. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de uitstraling die je wil voor je gevel en welke bekleding daarbij past. Wil je je gevel vernieuwen? In dit artikel vind je de voor- en nadelen, de prijs en de mogelijkheden van 5 populaire soorten muurbekleding voor buiten!

 

5 soorten muurbekleding buiten

 1. Crepi muurbekleding buiten
 2. Houten muurbekleding buiten
 3. Kunststof muurbekleding buiten
 4. Steenstrips muurbekleding buiten
 5. Spuitkurk muurbekleding buiten

Nog aan het twijfelen over welk type muurbekleding je wil? Dan kan je steeds raad vragen aan een professional. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van verschillende professionals!

 

1. Crepi muurbekleding buiten

muurbekleding buiten crepi

Crepi is een type gevelbepleistering dat zowel geschikt is voor renovaties als voor nieuwbouwprojecten. Ontdek de voor- en nadelen van crepi als muurbekleding voor buiten, de mogelijke soorten en hun prijzen.

 

Voor- en nadelen

 • Bescherming tegen vocht: crepi is waterafstotend en dampopen. Het beschermt je gevel dus optimaal tegen doorslaand en opstijgend vocht. Je gevel zal binnenkomend vocht als regen niet absorberen.
 • Mogelijkheden: er zijn tal van mogelijkheden bij crepi. Het is in nagenoeg alle kleuren te verkrijgen, dus je kan perfect kiezen welke uitstraling je wil voor je gevel.
 • Past bij alle woningen: net omdat er zoveel mogelijkheden zijn voor crepi past deze gevelbekleding bij alle woningen. Je kan kiezen uit verschillende kleuren, maar ook uit verscheidene structuren.

 

 • Snel vervuild: crepi in lichte kleuren is nogal gevoelig aan verkleuring door weersinvloeden. Daarom is het aangeraden om je crepi gevel minstens 1 keer per jaar te laten reinigen.

 

Soorten

 • Minerale crepi: minerale gevelpleister is de ruwe uitvoering van crepi. Een expert brengt het in een dikke laag aan, waardoor die oneffenheden goed kan verbergen. Daardoor is deze soort crepi ideaal voor het renoveren van oudere huizen.
 • Synthetische crepi: dit type crepi heeft een egaler uitzicht dan de minerale variant. Synthetische crepi gebruik je eerder als afwerkingslaag voor gevelisolatie. Het is elastischer dan minerale pleister en heeft daarom minder kans om te scheuren.

 

Prijzen

De prijs van crepi voor muurbekleding hangt af van een aantal factoren. Zo heeft het type crepi een invloed op het kostenplaatje, maar ook of je het plaatst in combinatie met isolatie. Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen voor de 2 verschillende types:

Soort crepiGemiddelde prijs (incl. plaatsing & excl. btw)
Minerale gevelpleister± € 65 per m²
Synthetische gevelpleister± € 70 per m²

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor crepi muurbekleding voor buiten? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vaklui in jouw buurt!

 

Laat je crepi muurbekleding buiten plaatsen door een professional!

Zelf crepi aanbrengen, is niet aangeraden. Het is namelijk een klus die expertise en ervaring vergt. Daarom doe je best een beroep op een professional. Om zeker te zijn van een correcte prijs voor de werken, vergelijk je best een aantal offertes. Op die manier kan je alle kostenposten naast elkaar leggen en de juiste keuze maken.

Op zoek naar een expert om je crepi muurbekleding buiten aan te brengen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende experts via onze offerteservice.

 


2. Houten muurbekleding buiten

muurbekleding buiten hout

Als je op zoek bent naar een warme, natuurlijke gevelbekleding, is hout ideaal. Je kan kiezen om verticale of horizontale latten op je gevel te laten monteren. Bovendien levert het extra isolatie op voor je woning. Lees hieronder alles over de verschillende soorten, de voor- en nadelen en de prijs van houten muurbekleding.

 

Voor- en nadelen

 • Authentieke uitstraling: de grootste troef van hout als gevelbekleding is de warme uitstraling. Het geeft je woning meteen een authentiek en tijdloos karakter.
 • Makkelijk te bewerken: een houten gevel is eenvoudig en snel te plaatsen, waardoor je minder budget moet voorzien voor arbeidskosten. Bovendien zijn ook reparaties relatief eenvoudig uit te voeren.
 • Ruime keuze aan houtsoorten: binnen de houten gevelbekleding bestaan er heel wat mogelijkheden. Daarom heb jij gegarandeerd de keuze uit verschillende opties die bij de stijl van jouw woning passen.

 

 • Onderhoud: afhankelijk van het type hout vergt deze gevelbekleding toch enig onderhoud. Het kan nodig zijn om regelmatig te ontmossen en je kan ook je hout behandelen tegen vergrijzing. Dat gebeurt namelijk bij elke houtsoort.

 

Soorten

 • Hardhout: onder deze categorie vallen houtsoorten met een natuurlijke duurzaamheidsklasse I of II als Padoek, Merbau, Afrormosia, … Hardhout heeft een lange levensduur, hoge weerstand en goede vormvastheid. Na verloop van tijd krijgt het hout door vergrijzing een mooie en authentieke uitstraling.
 • Thermisch behandeld hout: thermowood is niet echt een houtsoort, maar eerder een verduurzaamheidsbehandeling van hout via een verhittingsproces. Die behandeling zorgt ervoor dat minder duurzame houtsoorten zoals grenen of vurenhout een hogere duurzaamheidsklasse krijgen.
 • Zachthout: ook zachte houtsoorten kunnen dienen als gevelbekleding. Denk maar aan spar, witte den, rode den, lariks, … Over het algemeen is zachthout goedkoper, omdat deze bomen sneller groeien. Maar daartegenover staat dat het hout minder stevig en duurzaam is. Daarom is zachthout beter geschikt voor een bijgebouw dan voor je woning.

 

Prijs

De prijs van muurbekleding in hout buiten is afhankelijk van de houtsoort, de oppervlakte van de buitenmuren, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Hieronder vind je enkele richtprijzen:

Soort houtGemiddelde prijs (excl. btw & plaatsing)
Hardhout€ 50 à 150 per m²
Thermisch behandeld hout€ 30 à 90 per m²

LET OP: dit zijn slechts richtbedragen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel voor houten gevelbekleding? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van vaklui in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

 

Laat je houten gevelbekleding buiten plaatsen door een expert!

Een verkeerde plaatsing van houten gevelbekleding kan ernstige gevolgen hebben. Daarom laat je de werken best uitvoeren door een expert. Die weet perfect hoe die de bekleding moet plaatsen en doet dat dus ook snel en efficiënt. Om zeker te zijn dat je de werken laat uitvoeren tegen een correcte prijs, vraag je best een aantal offertes aan.

Wil je graag je muur bekleden met hout buiten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.

 


3. Kunststof muurbekleding buiten

muurbekleding buiten kunststof

Kunststof muurbekleding voor buiten bestaat uit gerecyclede kunststof panelen of PVC hardschuim platen. Het is een ideale optie als je budget kleiner is, maar je toch graag veel keuzemogelijkheden hebt. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de prijs van kunststof bekleding.

 

Voor- en nadelen

 • Budgetvriendelijk: kunststof is op vlak van prijs-kwaliteit een van de beste keuzes die je kan maken. Ook omdat de installatie snel kan verlopen, valt ook de totaalprijs goed mee.
 • Licht en recycleerbaar: kunststof is een licht materiaal dat een levensduur van ongeveer 30 jaar heeft. Je kan het bovendien meerdere malen recycleren.
 • Veel mogelijkheden: dit materiaal is te verkrijgen in tal van uitvoeringen. Zo bestaat kunststof in verschillende kleuren, prints, structuren, … Op die manier kan jij je gevel volledig naar je hand zetten.
 • Duurzaam en onderhoudsvrij: kunststof is bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden en vergt amper onderhoud. Een sopje met allesreiniger volstaat al om je gevel opnieuw te doen blinken.

 

 • Uitstraling: kunststof heeft als nadeel dat het in sommige gevallen een goedkopere uitstraling kan hebben. Ga je bv. voor kunststof met houtlook? Dan mis je toch dat warme houtgevoel.

 

Soorten

 • PVC: PVC is een van de meest gebruikte kunststoffen. Het is namelijk goedkoop en eenvoudig te bewerken. Dit materiaal is vooral populair omwille van de duurzaamheid. PVC muurbekleding voor buiten gaat tot wel 30 jaar mee en je boet na al die jaren nauwelijks aan kwaliteit in.
 • HPL: HPL of High Pressure Laminate staat ook wel bekend als volkernplaten, meerdere lagen houtvezel en papier samengeperst. Het zijn harde en duurzame platen die goed bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Bovendien kan je het in heel wat kleuren verkrijgen.
 • Polyester: polyester bekleding bestaat uit kunststof schuim en een toplaag van kunststof glasvezel. Dat maakt het een erg sterk en slijtvast materiaal. Polyester staat vooral bekend omdat het qua uitzicht sterk op metselwerk lijkt. Daarnaast is het eenvoudig te plaatsen en heeft het een lange levensduur.
 • Vezelcement: vezelcement is gemaakt van cement, kunststof vezels, cellulosevezels en andere stoffen. Hierdoor is het een sterk materiaal dat goed bestand is tegen weersinvloeden. Het komt vaak voor met een cederhoutstructuur, maar is beter bestand tegen verrotting en kleurverandering.

 

Prijs

Hoeveel kunststof muurbekleding voor buiten kost, hangt af van een aantal factoren. Zo speelt de soort kunststof een rol, maar ook de oppervlakte van de buitenmuren. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

Soort kunststofGemiddelde prijs (excl. btw)
PVC€ 75 à 125 per m²
HPL€ 100 à 150 per m² (incl. plaatsing)
Polyester€ 130 à 150 per m² (incl. plaatsing)
Vezelcement€ 40 à 45 per m²

LET OP: de bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek voorstel voor kunststof muurbekleding buiten? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij experts.

 

Laat je kunststof muurbekleding buiten plaatsen door een expert!

Kunststof muurbekleding plaatsen, vraagt enige vakkennis en expertise. Om het risico op een foute plaatsing te vermijden, schakel je beter een professional in. Dan betaal je uiteraard arbeidskosten, maar om een correcte prijs te betalen kan je offertes vergelijken. Op die manier kan je alle kostenposten naast elkaar leggen en een beslissing maken.

Wil jij graag je kunststof muurbekleding buiten laten plaatsen door vaklui? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van meerdere experts. Start hier je aanvraag!

 


4. Steenstrips muurbekleding buiten

muurbekleding buiten steenstrips

Steenstrips kunnen je gevel een volledig nieuwe look geven. Het is snel te plaatsen en ideaal in combinatie met isolatie. Bovendien zijn er tal van mogelijkheden. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de prijs van steenstrips muurbekleding.

 

Voor- en nadelen

 • Snelle plaatsing: steenstrips zijn gemakkelijk te hanteren en op maat te zagen. Daardoor kunnen de gevelwerken snel opschieten en blijft de impact van de werken minimaal.
 • Authentiek: steenstrips zijn vaak verzaagde bakstenen. Daardoor blijft het authentieke karakter behouden en krijg je door het optisch effect het idee van een volwaardige bakstenen muur.
 • Mogelijkheden: steenstrips zijn te verkrijgen in allerlei texturen en vormen. Meestal zijn ze gemaakt van baksteen, maar ook beton, natuursteen, gips, … behoren tot de mogelijkheden.
 • Combinatie met isolatie: steenstrips kan je rechtstreeks op een gevel aanbrengen, maar je kan ze ook plaatsen op isolatiepanelen. Daardoor verbeter je je wooncomfort, maar ook het uitzicht van je woning.

 

 • Relatief duur: je gevel bekleden met steenstrips is doorgaans duurder dan alternatieven als crepi of spuitkurk. Bovendien betaal je gemiddeld ook meer arbeidskosten omdat de plaatsing langer duurt.

 

Soorten

 • Minerale steenstrips: binnen deze categorie kennen we baksteen- en kunststeenstrips. Baksteenstrips zijn gesneden van bakstenen, terwijl kunststeenstrips uit een mengsel van cement, mortel, korrels en verschillende pigment- en grondstoffen bestaan. Daarnaast zijn ze ook goedkoper dan baksteenstrips.
 • Natuursteenstrips: dit zijn dunne plakken natuursteen van grondstoffen als graniet, leisteen en zandsteen. Doorgaans plaats je deze strips eerst op een paneel dat je daarna aan de muur bevestigt. Soms hebben deze steenstrips geen voegen, wat een hoogteverschil tussen de stenen oplevert.
 • Keramische steenstrips: deze soort lijkt op keramische wandtegels. Ze zijn voorzien van een laag glazuur en je hebt tal van ontwerpmogelijkheden. Bovendien zijn ze licht in gewicht, eenvoudig te plaatsen en onderhoudsvriendelijk.

 

Prijs

De kostprijs van steenstrips ligt doorgaans hoger dan die van andere soorten muurbekleding. Het prijskaartje hangt af van het type steenstrips, maar ook of je deze gevelbekleding eventueel combineert met isolatie. Je vindt hieronder enkele richtbedragen:

Soort steenstripsGemiddelde prijs (excl. btw en plaatsing)
Steenstrips zonder isolatie€ 150 à 200 per m²
Steenstrips met isolatie€ 200 à 250 per m²

LET OP: bovenstaande prijzen kunnen variëren. Als je op zoek bent naar een specifiek prijsvoorstel voor steenstrips muurbekleding buiten, kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende vaklui bij jou in de buurt via onze offerteservice.

 

Laat je steenstrips muurbekleding buiten plaatsen door vaklui!

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je er eventueel voor kiezen om zelf steenstrips te plaatsen. Als je zeker wil zijn van een optimale uitvoering, schakel je echter best een expert in. Voor de beste garantie op een correcte prijs, vraag je best verschillende offertes aan. Zo kan je alle kosten vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

Op zoek naar vaklui om je steenstrips muurbekleding buiten te plaatsen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van professionals in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

 


5. Spuitkurk muurbekleding buiten

muurbekleding buiten spuitkurk

Voor het bekleden van een gevel is spuitkurk een innovatieve toepassing. Het kan zich namelijk aan allerlei materialen als baksteen, hout of metaal vasthechten. Hieronder krijg je meer informatie over de voor- en nadelen, de prijs en mogelijkheden van spuitkurk.

 

Voor- en nadelen

 • Waterdicht: kurk is van nature waterafstotend. Daarom zal je gevel dus ook geen water opnemen. Daarnaast is kurk ook dampopen en zal het daardoor vochtproblemen voorkomen.
 • Elastisch: kurk is een materiaal dat mee kan bewegen met de ondergrond. Door kurk te gebruiken, minimaliseer je dus het risico op scheuren bij de plaatsing.
 • Esthetisch: spuitkurk is een esthetisch materiaal vanwege de decoratieve mogelijkheden. Je kan kiezen uit een brede waaier aan kleuren en korrelgroottes.
 • Hoge thermische isolatiewaarde: spuitkurk heeft een isolerende werking. Al is het geen volwaardige vervanger voor gevelisolatie heeft het materiaal toch een degelijke geluids- en thermische isolatie.

 

 • Plaatsing: de gevel moet proper zijn en mag geen scheuren vertonen als je de spuitkurk aanbrengt. In sommige gevallen zal je eerst reinigings- en herstellingswerken moeten laten uitvoeren.

 

Soorten

 • Fijne korrels: spuitkurk met fijne korrels zie je vaak binnenshuis omdat het voor een strakke afwerking kan zorgen. Ben je op zoek naar een buitenmuurbekleding? Dan voorzie je je gevel met spuitkurk van fijne korrels van een moderne look.
 • Grove korrels: spuitkurk met grove korrels zie je meestal bij buitengevelrenovaties. Dit type spuitkurk komt goed tot z’n recht bij landelijke woningen.

 

Prijs

De prijs van gespoten kurk is gemiddeld 60 à 80 euro per m². Hoeveel spuitkurk voor jouw muurbekleding precies kost, hangt af van enkele factoren. Denk maar aan de totale oppervlakte van de gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken, het aantal lagen dat aangebracht is, …

LET OP: dit is slechts een richtprijs voor spuitkurk. Wil je graag specifieke prijsvoorstellen voor muurbekleding buiten in spuitkurk? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende professionals via onze offerteservice.

 

Laat je spuitkurk muurbekleding buiten plaatsen door een professional!

Spuitkurk laat je best aanbrengen door een expert met voldoende expertise en ervaring. Het zelf plaatsen, brengt namelijk een aantal risico’s met zich mee. Om zeker te zijn dat je vaklui inschakelt tegen een correcte prijs vraag je best een aantal offertes aan. Daarna kan je alle kostenposten naast elkaar leggen en vervolgens een geïnformeerde keuze maken.

Zoek je naar een professional voor jouw spuitkurk muurbekleding buiten? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van vaklui in jouw buurt! Start je aanvraag.