Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Renovatie ramen

Een renovatie van je ramen heeft vele voordelen: een lagere energiefactuur, meer wooncomfort, een nieuwe uitstraling voor je woning, … Er zijn 2 manieren om je ramen onder handen te nemen: volledig vernieuwen (profielen en beglazing) of lokaal herstellen (bv. enkel nieuwe beglazing).  Maar laat je nu beter je ramen vervangen of je ramen herstellen? En wat is voor jou de beste keuze? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
OPTIE 1: ramen vervangen
OPTIE 2: ramen herstellen
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?
Offerte aanvragen

 

 

Laat ik beter mijn ramen vervangen of herstellen?

Bij de renovatie van ramen kan je ervoor kiezen om het volledige raam te vernieuwen (profielen & beglazing) of om enkel de beglazing of het schrijnwerk onder handen te nemen. Maar wat is nu de beste keuze in welke situatie? We zetten het kort op een rij:

 

Ramen vervangen is een goede keuze als….

 • je een grondige energetische renovatie wil uitvoeren.
 • je ramen nog bestaan uit enkel glas.
 • je de inbraakbeveiliging van je woning aanzienlijk wil verbeteren.
 • je zeker wil zijn van een langere levensduur van je ramen.
 • er sprake is van onherstelbare schade aan je ramen, bv. houtrot.
 • je het uitzicht van jouw woning grondig wil opfrissen.

Lees verder in dit artikel meer over het vervangen van ramen.

 

Ramen herstellen is een goede keuze als…

 • je huidige raamprofielen nog in goede staat zijn en voldoende stevig zijn.
 • het technisch niet mogelijk of toegelaten is om grote veranderingen aan het schrijnwerk uit te voeren (bv. beschermde gebouwen).
 • de raamprofielen breed genoeg zijn voor hoogrendementsglas.
 • de ramen niet de oorzaak zijn van warmteverlies of geluidshinder.
 • het louter om kleine herstellingen aan het raam gaat, bv. krassen in het glas, deuken in de omkadering, …

Lees verder in dit artikel meer over het herstellen van ramen.

 


OPTIE 1: ramen vervangen

Renovatie ramen
Je doet er goed aan om ramen te vervangen die niet voldoen aan de huidige eisen op vlak van akoestische, thermische en functionele prestaties. Daarnaast kan je ook nieuwe ramen plaatsen naargelang jouw esthetische voorkeuren.

 

Voor- & nadelen ramen vervangen (vs. herstellen)

 • Verbeteren van thermische & akoestische isolatie: met nieuwe ramen ben je zeker dat er amper warmte langs je ramen verloren gaat. Je hebt ook veel minder last van omgevingsgeluiden (buren, slecht weer, …).
 • Verhogen van de inbraakveiligheid: met een betere vergrendeling en steviger hang- en sluitwerk ben je beter beveiligd tegen inbraak.
 • Nieuwe uitstraling van je woning: ga je voor ramen op maat? Dan kan je kiezen tussen een heleboel stijlen, kleuren en afwerkingsmogelijkheden. De oorspronkelijke charme van jouw gevel hoeft dus niet te verdwijnen wanneer je nieuw schrijnwerk plaatst.
 • Stijging waarde van de woning: energetische renovaties hebben een positief effect op de waarde van je woning.
 • Veiligheid & stabiliteit: het aanpakken van onherstelbare schade en grote structurele problemen aan de ramen (bv. houtrot of instabiliteit) heeft een positieve invloed op de veiligheid van de raamconstructie.

 

 • Hoge kostprijs: het spreekt voor zich dat zowel het vernieuwen van de beglazing als de raamprofielen, duurder is dan enkel lokale problemen oplossen. Lees verder meer over de kostprijs van nieuwe ramen.
 • Niet voor beschermde gebouwen: zowel de beglazing als het schrijnwerk moeten bij historische en beschermde gebouwen onaangeroerd blijven. Een degelijk alternatief hiervoor zijn voorzetramen.
 • Complexe plaatsing: of het nu gaat over 1 raam of alle ramen in je woning, er komen sowieso breekwerken kijken bij de vervanging van je ramen.

 

Werkwijze ramen vervangen

Vervang je de oude ramen door nieuwe ramen op maat? Dan ben je vast benieuwd hoe de plaatsing in z’n werk gaat. Doorgaans verloopt het op de volgende manier:

 

 1. Inspectie & voorbereiding
  Een vakman inspecteert je ramen en bespreekt samen met jou de staat waarin ze verkeren. Nadien luistert hij naar jouw wensen om zo de meest geschikte ramen op maat af te leveren met de beste kwaliteit.
 2. Verwijderen oud raam met omlijsting
  Op basis van de inspectie verwijdert een ramenspecialist zowel de omlijsting als de beglazing. Alle loszittende delen worden weggehaald en stof weggeborsteld. Nadien controleert hij de staat van het isolatiemateriaal en sluit hij eventueel je spouw af met een spouwlat.
 3. Plaatsing nieuwe ramen
  De vakman plaatst de profielen waterpas in de raamopening en zet deze met wiggen vast voor hij ze definitief bevestigt. Afhankelijk van het soort muur monteert hij de ramen met ankers of pluggen. Ten slotte wordt het glas in het geheel geïntegreerd en dicht hij alles netjes af.
 4. Afwerking & opruimen
  Jouw ramen- en deurenspecialist staat garant voor een nette afwerking van jouw nieuwe ramen. Hij zorgt ervoor dat alles nadien opgeruimd is en dat de restanten van jouw vorige ramen voor recyclage afgevoerd worden.

 

TIP: oude ramen vervangen vergt heel wat voorbereiding en veel vakkennis. Daarom neem je best contact op met een ervaren ramen- en deurenspecialist. Zo ben je verzekerd van de correcte uitvoering van de werken. Vraag gratis offertes aan bij vakmannen actief in je buurt.

 

Kostprijs ramen op maat

De prijs voor nieuwe ramen hangt af van tal van factoren: het materiaal van de profielen, de beglazing, het soort ramen, de afwerking, … In de onderstaande tabel vind je een prijsoverzicht per materiaal:

Materiaal ramen Kostprijs (incl. btw, plaatsing & hoogrendementsglas)
PVC profielen±€ 700 per m²
Houten profielen± € 850 per m²
Aluminium profielen± € 950 per m²
Stalen profielen± € 1150 per m²

TIP: je kan aanspraak maken op een premie voor hoogrendementsbeglazing. Bovendien kan je voor woningen ouder dan 10 jaar genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% (i.p.v. 21%). Beide financiële voordelen zijn wel pas mogelijk als je de werken laat uitvoeren door dezelfde aannemer. Informeer er tijdig naar bij een vakman actief in je buurt. Ontvang gratis adviezen en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

Heb ik een bouwvergunning nodig?

In de meeste gevallen heb je geen bouwvergunning nodig omdat het vervangen van ramen behoort tot onderhoudswerken. Zolang je maar de bestaande raam- en deuropeningen in je voorgevel behoudt. Is dat niet het geval? Dan moet je wel een bouwvergunning aanvragen. Je gekozen vakman geeft je graag meer uitleg op maat.

 


OPTIE 2: ramen herstellen

Ramen herstellen
Het is niet altijd nodig om jouw volledige ramen te vervangen. Soms is een kleinere renovatie van je ramen al voldoende voor een goed eindresultaat, afhankelijk van de staat van je huidige ramen. Het kan daarbij gaan om nieuwe beglazing of een kleine herstelling (profielen verven, nieuw raambeslag, …).

 

Voor- & nadelen ramen herstellen (vs. vervangen)

 • Verbetering uitzicht: krassen, deuken, gaten, … ontsieren het uitzicht van jouw ramen.  Soms kunnen relatief kleine aanpassingen het raamwerk weer helemaal doen opfleuren.
 • Goedkoper: zijn kleine aanpassingen mogelijk om jouw ramen weer te optimaliseren? Dan zal zo’n renovatie van je ramen flink goedkoper zijn dan wanneer je volledig nieuwe ramen laat plaatsen.
 • Verbeteren isolerende eigenschappen: als je schrijnwerk nog in goede staat is, kan je enkel of standaard dubbel glas vervangen door hoogrendementsglas. Zo verhoog je de isolatiewaarden van je ramen.
 • Vlotte werken: moet je slechts kleine herstellingen uitvoeren of laat je nieuw glas plaatsen? Dan zijn de werken minder arbeidsintensief en zijn er geen breekwerken nodig.

 

 • Ongeschikt bij constructieve beschadigingen: soms lijkt oppervlakteschade onschuldig, maar is er toch meer aan de hand. Wanneer je je ramen niet grondig laat inspecteren, ontdek je bv. te laat houtrot.
 • Geen totaaloplossing: nieuwe beglazing voldoet misschien aan de huidige isolatienormen, maar dat wil niet zeggen dat jouw raamprofielen dat ook doen. Je kan namelijk ook veel warmte verliezen via een verouderd raamprofiel dat er langs buiten nog prima uitziet.
 • Enkel bij stabiel & stevig schrijnwerk: het is alleen mogelijk om nieuwe beglazing te plaatsen als het huidige schrijnwerk voldoet aan de nodige eisen. Dat wil zeggen dat de profielen zowel sterk als breed genoeg moeten zijn om het hoogrendementsglas te kunnen dragen.

 

 

Ramen renoveren: mogelijkheden

Er zijn een aantal elementen die je onder de noemer ‘herstelling’ kan plaatsen. Daartoe behoren onder meer:

 • Nieuwe beglazing: standaard dubbel glas, hoogrendementsglas of driedubbel glas
 • Sporen van verwering of slijtage: verkeerde boorgaten, verfschade, schuurplekken, verkleuring, stoot- en valschade, inbraakschade, …
 • Beschadigde elementen: dorpels, handvaten, scharnieren, …

LET OP: een correcte diagnose van de beschadiging is cruciaal voor de juiste aanpak ervan. Elk materiaal heeft z’n eigen sterktes en zwaktes. Gelukkig weet een vakman perfect hoe hij de renovatie van bv. houten ramen of ramen in PVC moet aanvatten. Contacteer gratis en vrijblijvend een ramen- en deurenspecialist actief in je buurt via onze offertedienst.

 

 

Kostprijs ramen herstellen

Enkel investeren in nieuwe beglazing of het aanpassen van kleine oneffenheden in jouw schrijnwerk, is natuurlijk een pak goedkoper dan kiezen voor ramen op maat. Enkele richtprijzen:

 • Kleine herstellingen: gemiddeld € 150 à € 250 per uur (incl. btw & uitvoering)Deze prijs varieert naargelang de arbeidsintensiteit, de duur en de moeilijkheid van de reparatie.
 • Nieuwe beglazing plaatsen: gemiddeld € 50 à € 200 per m² aan glas (incl. btw & montage), afhankelijk van het soort beglazing.

TIP: ben je een handige klusser? Dan kan je kleine beschadigingen zelf herstellen. Als het gaat over complexere herstellingswerken, dan besteed je beter de werken uit aan een expert. Zo ben je verzekerd van een kwalitatieve uitvoering van de werkzaamheden. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat met behulp van het offerteformulier.

Vergeet je premie niet aan te vragen!

Heb je beslist om jouw huidige beglazing te vervangen door hoogrendementsglas? Dan kan je na de plaatsing en na het betalen van de facturen een premie voor hoogrendementsglas aanvragen. De voorwaarde is wel dat de werken door dezelfde aannemer uitgevoerd zijn. Lees meer over de meest recente renovatiepremies.

 


CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Het antwoord op deze vraag is een kwestie van een degelijke voorafgaande inspectie van jouw ramen. Je doet er dus goed aan om sowieso eerst advies in te winnen bij een ervaren ramen- en deurenspecialist.

 • Je ramen herstellen is een goede keuze als… je slechts oppervlakkige schade aan de ramen ondervindt of je al beschikt over goed isolerend dubbel glas. Kleine beschadigingen in de ramen zijn eenvoudig en snel te repareren en een profiel dat nu dubbel glas draagt, kan in de meeste gevallen ook hoogrendementsglas aan. Wil je enkel nieuwe beglazing laten plaatsen? Dat is enkel mogelijk als je huidige raamprofielen nog in een goede staat zijn. Ze moeten ook dik en stevig genoeg zijn voor hoogrendementsglas.
 • Je ramen vervangen is een goede keuze als… de ramen ernstig beschadigd zijn, als jouw huidige schrijnwerk niet langer aan de vereisten voldoet, of wanneer het raamwerk niet stevig genoeg is om  hoogrendementsglas te kunnen dragen. Je kan natuurlijk ook nieuwe ramen laten plaatsen omdat je je woning een nieuwe uitstraling wil geven.

TIP: met nieuwe ramen kom je bovendien tegemoet aan de steeds strenger wordende overheidseisen omtrent energie en isolatie. Vandaar dat we je adviseren om ook het raamprofiel te veranderen wanneer je de beglazing aanpast. Niet alleen het glas isoleert, maar ook het profiel. Kiezen voor vernieuwde ramen is kiezen voor de langetermijnoplossing. Vraag zeker meer advies op maat aan een vakman actief in je buurt.

 

Offertes vergelijken = besparen!

Geld besparen doe je in dit geval niet alleen met behulp van renovatiepremies en het btw-voordeel. Wist je dat je tot wel 30 % kan besparen door verschillende offertes grondig met elkaar te vergelijken?  De gratis offertedienst van Buldit brengt je in contact met professionals uit jouw regio. Start hier vrijblijvend je aanvraag.