Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Thuisbatterijen

Heb je zonnepanelen en wil je het verbruik van je eigen opgewekte groene energie verhogen? Dan is een thuisbatterij een goede oplossing. Thuisbatterijen zorgen ervoor dat je thuis stroom opslaat en die gebruikt op momenten wanneer je zonnepanelen minder stroom opwekken. In dit artikel lees je meer over de werking van deze batterijen, de voor- en nadelen, de soorten en de prijs.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen thuisbatterij
Soorten thuisbatterijen
Thuisbatterij prijs
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van installateurs

 

 

Hoe werkt een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij kan je de overtollige stroom van je zonnepanelen thuis opslaan, om deze dan later te kunnen gebruiken. Dat gaat als volgt:

 1. De slimme omvormer in de thuisbatterij houdt bij wanneer en hoeveel stroom van je zonnepanelen naar de batterij kan en wanneer deze nodig is in je huishouden.
 2. Produceren je zonnepanelen overdag meer dan je verbruikt? Dan stuurt de omvormer de overtollige groene stroom naar je thuisbatterij en laadt deze hiermee op.
 3. ’s Avonds en ’s nachts kan je dan de stroom die opgeslagen is in je thuisbatterij gebruiken. Daardoor moet je weinig tot geen stroom meer van het net halen.
 4. Naast stroom van je zonnepanelen kan de thuisbatterij ook opladen met elektriciteit aan het daltarief. Zo kan je ook bij slecht weer toch goedkopere stroom gebruiken.

Interesse in een thuisbatterij? Een erkende installateur kan je verder informeren over de opties en geeft je advies op basis van jouw situatie. Vind een thuisbatterij installateur in de buurt.

zonnepanelen batterij

 

Voor- en nadelen thuisbatterij

Een batterij voor zonnepanelen heeft zowel enkele belangrijke voordelen als nadelen:

 

 • Onafhankelijker van het elektriciteitsnet: met een thuisbatterij verhoog je de zelfconsumptie van de energie van je zonnepanelen van 30% naar 60 à 80%. Daardoor moet je dus veel minder stroom afnemen van het net en ben je dus ook minder afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen.
 • Besparing op energierekening: doordat je minder stroom afneemt van het net en meer van je zelf opgewekte stroom gebruikt, daalt je maandelijkse energiefactuur.
 • Back-up bij stroompannes: als je thuisaccu opgeladen is en de stroom uitvalt, kan je thuisbatterij dienen als back-up. Daarvoor is het wel belangrijk dat je een bidirectionele omvormer en een tweede aansluiting hebt van je omvormer naar je meterkast.
 • Hoger rendement zonnepanelen: door de overtollige stroom van je zonnepanelen op te slaan in een thuisbatterij, kan je deze later nog gebruiken en gaat deze dus niet verloren of terug naar het net. Daardoor kan je dus ook een hoger rendement uit je zonnepanelen halen.

 

 • Vraagt investering: thuisbatterijen zijn momenteel nog vrij duur en vragen dus wel een flinke investering. Voorspeld wordt wel dat de prijzen voor een thuisbatterij in de toekomst zullen dalen.
 • Niet volledig zelfvoorzienend: hoewel je met een zonnepanelen batterij je zelfconsumptie verhoogt, ben je nooit 100% onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Daarvoor produceren zonnepanelen in de winter te weinig groene stroom.
 • Niet voor iedereen rendabel: thuisbatterijen zijn enkel rendabel wanneer je voldoende zonnepanelen op je dak hebt en je de accu elke dag kan op- en ontladen. Daardoor zijn ze dus niet voor iedereen een interessante investering.

 

Soorten thuisbatterijen

We kunnen de verschillende thuisbatterijen onderverdelen in 3 soorten. Hieronder gaan we even dieper in op de verschillende soorten:

 

1. Lithium-ion thuisbatterijen

Lithium-ion thuisbatterijen zijn de meest voorkomende soort. Het zijn lichte en compacte accu’s met een grote opslagcapaciteit, een lange levensduur en een groot aantal laadcycli. Er zijn tal van kwalitatieve merken die deze batterijen produceren zoals Tesla, LG, SolarWatt… Het nadeel van lithium-ion accu’s is dat ze brandgevoelig zijn door de sterke energiedensiteit en dat er een kans is op capaciteitsverlies bij het volledig op- of ontladen ervan.

Prijs lithium-ion thuisbatterij: gemiddeld € 4.000 à 10.000 (incl. plaatsing en excl. btw)

 

2. Zoutwater thuisbatterijen

Deze soort thuisbatterijen is nog vrij nieuw. Ze zijn milieuvriendelijker en veiliger dan de andere soorten thuisaccu’s en bestaan eigenlijk uit een krat met zout en zoet water. Voordelen van zoutwater thuisbatterijen zijn dat je ze volledig kan op- en ontladen zonder capaciteitsverlies, dat ze de langste levensduur van alle soorten hebben en dat er geen risico is op brand. Nadeel is dan weer dat het een vrij hoge en zware batterij is, die minder goed presteert tijdens stroompieken.

Prijs zoutwater thuisbatterij: gemiddeld € 4.000 à 10.000 (incl. plaatsing en excl. btw)

 

3. Loodzuur thuisbatterijen

Loodzuur thuisbatterijen worden bijna niet meer geplaatst omdat deze een erg gedateerde technologie hebben. Ze bestaan uit lood, zwavelzuur en water en zijn ook bekend als startaccu’s in wagens. Een loodzuur batterij is de goedkoopste thuisbatterij soort, maar daartegenover staan wel enkele nadelen. Zo is de batterij erg groot en zwaar, heeft deze een minder lange levensduur en is het niet mogelijk om de accu diep te ontladen.

Prijs loodzuur thuisbatterij: gemiddeld € 2.000 à 5.000 (incl. plaatsing en excl. btw)

 

Welke thuisbatterij koop ik best?

Om de beste thuisbatterij te vinden voor jouw situatie, is het aangewezen om verschillende batterijen te vergelijken. Hou daarbij zeker rekening met het type, maar ook met de prijs, de capaciteit, het aantal laadcycli, de omvormer, de afmetingen en het gewicht… Het is wel sowieso aangewezen om te kiezen voor een lithium-ion of zoutwater thuisbatterij, aangezien een loodzuur variant weinig rendabel is.

Advies nodig? Een installateur kan je advies geven rekening houdend met jouw persoonlijke situatie en wensen. Ontvang advies op maat van erkende installateurs.

 

thuisbatterijen

 

Thuisbatterij prijs

De prijs voor een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen € 4.000 en 10.000 (incl. plaatsing en excl. btw). Die prijs kan wel sterk verschillen naargelang een aantal factoren zoals de capaciteit van de batterij, de soort, het merk, de plaatsing… In de tabel hieronder vind je een overzicht van enkele richtprijzen voor thuisbatterijen met verschillende capaciteiten.

Capaciteit thuisbatterijGemiddelde prijs (incl. omvormer & plaatsing, excl. btw)
3 kWh€ 4.000
8 kWh€ 5.000 à 8.000
14 kWh€ 10.000

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw thuisbatterij? Door offertes van meerdere installateurs te vergelijken, krijg je een goed beeld van de gangbare prijs voor een batterij voor zonnepanelen en kan je een doordachte keuze maken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Heb je nog vragen over thuisbatterijen? Neem dan zeker eens een kijkje naar het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Wanneer is een thuisbatterij interessant?
  Een thuisbatterij kopen is vooral interessant voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. In dat geval heb je er baat bij om zoveel mogelijk van je zelf opgewekte energie te gebruiken, omdat deze anders naar het net gaat en je die tegen een hogere prijs terug van het net moet afnemen. Heb je nog een zonnepanelen-installatie met een terugdraaiende teller? Dan is een accu met zonnepanelen momenteel financieel minder interessant. Aangezien in 2025 alle zonnepaneel eigenaars moeten overschakelen op een digitale meter en de prijzen voor een thuisbatterij dan waarschijnlijk al wat gedaald zullen zijn, zal een thuisbatterij dus wel interessanter worden.


 • Welke merken van thuisbatterijen zijn er?
  Er zijn tal van merken die kwalitatieve thuisbatterijen produceren. De bekendste zijn Tesla, SolarWatt, LG Chem, Samsung en Mercedes-Benz, maar daarnaast produceren ook AlphaESS, BatterX, Kreisel, Sungrow, Kostal, SimpliPhi… thuisbatterijen.


 • Wat is de levensduur en terugverdientijd van een thuisbatterij?

  De levensduur van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen 10 en 20 jaar. Er zijn tal van factoren die een invloed hebben op de levensduur zoals de soort thuisbatterij die je kiest, het aantal laadcycli, de opslagcapaciteit, het merk, hoe vaak je deze volledig op- en ontlaadt…

  De terugverdientijd van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen 10 en 14 jaar. Ook die tijd hangt af van heel wat factoren zoals je jaarlijkse energieverbruik, de kostprijs van de batterij, de capaciteit, de energieprijzen… Een thuisbatterij installateur kan de exacte terugverdientijd berekenen voor je installatie, rekening houdend met jouw persoonlijke situatie. Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Vul gewoon ons offerteformulier in!