Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Vals plafond plaatsen: materialen en prijzen

Barsten, scheuren, vervormingen of verlichting en audio verbergen in het plafond. Oplossing: het plaatsen van een vals plafond. De meest voor de hand liggende optie is gyproc denken velen. Toch biedt ook een spanplafond heel wat voordelen. Daarnaast heb je ook nog andere alternatieven zoals PVC en houten planchetten maar deze worden steeds minder geplaatst omdat ze de ruimte visueel verkleinen.

Snel naar: prijs vals plafond – spanplafonds – Offerte aanvragen

 

Spanplafond of gyproc?

spanplafond of gyproc

Een spanplafond is een strak gespannen doek op maat van de ruimte. Er bestaan twee soorten: pvc en polyester. Beide kan je op verschillende manieren afwerken. In vergelijking met gipsplaten, planchetten of gyproc biedt een spanplafond heel wat troeven:

  • Geen afbraakwerken of schilderwerken vereist
  • Makkelijk te monteren en te demonteren
  • Een snelle en propere plaatsing: gemiddeld 1 dag, inclusief verlichting
  • Akoestisch dempend en isolerend
  • Schokbestendig, brandveilig en meestal 100 % recycleerbaar

 

Gyproc en varianten vergen heel wat meer tijd qua plaatsing en afwerking. Zo moet je eerst een houten of metalen structuur aanbrengen voor je de gipsplaten kan plaatsen. Daarna volgt er nog de afwerking: naden pleisteren, het nieuwe plafond verven en het plaatsen van spots en andere technieken. Kortom, de installatie duurt al snel enkele dagen. Ook heb je vaak meerdere vakmensen nodig. Graag een offerte voor gyproc of een spanplafond? Vrijblijvend prijzen op maat van jouw project aanvragen kan via onze offerteservice.

 

 

Kostprijs vals plafond: 20 tot 90 euro per vierkante meter

De prijs van een vals plafond schommelt tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter (materialen + bevestigingsmateriaal). Inclusief plaatsing moet je rekenen op een prijs tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter.

 

Welk vals plafond is het goedkoopst? 

Dit hangt er van af of je de werken wil laten uitvoeren of zelf doen. Wil je de werken zelf uitvoeren en maakt het niet uit dat je in het stof zit, dan zal je het goedkoopst af zijn met planchetten of gyproc. Reken hier op 20 tot 40 euro per vierkante meter. Schilderwerken niet inbegrepen.

Wil je de werken laten uitvoeren, dan komt een spanplafond als voordeligste uit de vergelijking. Hoewel een spanplafond qua materiaalkost het duurst is spaar je toch heel wat arbeidskosten uit door de snelle en efficiënte plaatsing. Bovendien hoef je hem ook niet meer te schilderen. Een spanplafond kost gemiddeld 70 à 85 euro per vierkante meter. Voor een gyproc plafond, inclusief schildersklaar maken en schilderen moet je rekenen op 75 à 90 euro per vierkante meter. Offertes van professionele installateurs kan je hier aanvragen.

 

Prijsverschillen binnen spanplafonds

De materiaalkeuze, de kleur en het type afwerking bepalen de prijs. Kies je voor een mat pvc-spanplafond dan betaal je gemiddeld 70 à 75 euro per vierkante meter. Voor polyester start je vanaf 75 à 80 euro per vierkante meter. Let wel: hoe groter je plafond, hoe lager je vierkantemeterprijs. Daarnaast beïnvloedt de vorm en het aantal hoeken van de kamer mee de prijs.

 

 

Soorten spanplafonds

Een spanplafond kent een relatief lange levensduur. Een spanplafond reinig je best om de 3 of 4 jaar met een zachte, vochtige doek en wat detergent.
De meeste fabrikanten beschikken over een gezondheidslabel. Ook zijn de meeste spanplafonds vandaag 100 % recycleerbaar.  Je kiest dus voor een duurzaam product. Afhankelijk van het product kan je kiezen uit 2 verschillende materialen:

vals plafond plaatsen

Er bestaan twee soorten spanplafonds: pvc en polyester. Beide voldoen aan de hoge brandnormen voor ontvlambaarheid en rookontwikkeling. Polyester is ook chloorbestendig en Oeko-Tex-gecertificeerd.

Pvc: Deze rekbare stof laat toe om speciale vormen en 3D-structuren te realiseren. Je hebt keuze tussen verschillende kleuren en uitvoeringen en texturen: mat of hoogglans, satijn of gelakt, of metallic of daim. Perfect mogelijk!

Polyester: Geweven stof. Dikker en robuuster dan pvc en daardoor minder rekbaar. Enkel verkrijgbaar in een matte uitvoering, wel keuze uit verschillende kleuren.

 

Offertes voor plafondwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.