Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Zonneboiler: Verwarm je water met de zon!

Een zonneboiler dient er net als een normale boiler voor om het water en je huis te verwarmen. In tegenstelling tot boilers die veel gas gebruiken, heb je bijna geen gas meer nodig om je water te verwarmen als je een zonneboiler hebt. Het is namelijk een manier om schone energie te gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen. Hoe zonneboilers juist werken en wat de kostprijs is van een zonneboiler lees je in dit artikel.

Zonneboiler plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

 

Hoe werkt een zonneboiler?

Bij installatie van de zonneboiler worden er een aantal zonnecellen op het dak geplaatst. Er zijn verschillende soorten collectoren die gebruikt kunnen worden. Vaak wordt er gebruik gemaakt van vacuümcollectoren. Hier stroomt dan het water doorheen en wordt het opgewarmd door de warmte energie van de zon. De cellen worden vervolgens gekoppeld aan de het opslagvat dat in je huis staat. Nadat het water naar het opslagvat stroomt is er warm water beschikbaar om te gebruiken. De zonne energie wordt allemaal gebruikt om het water op te warmen, als je het warme water niet gebruikt dan gaat het verloren. Je kan de opgewekte energie dus niet terug geven aan het energienet. Als het water niet warm genoeg is dan wordt het met een naverwarmer op de goede temperatuur gebracht.

 

zonneboiler werking

 

Uit welke onderdelen bestaat een zonneboiler?

Zonnecellen
Allereerst heb je de zonnecellen die op het dak worden bevestigd om de zonne energie op te wekken. Ook als de zon niet schijnt kan er alsnog energie worden opgewekt.

Opslagvat
Het opslagvat, hierin wordt opgwarmde water in opgeslagen. Zo is er altijd warm water beschikbaar wanneer het nodig is, dus ook als de zon niet schijnt heb je de beschikking over warm water.

Buizen
Het buizenstelsel, hier wordt het water doorheen gepomt van de waterleiding via de collectoren naar het opslagvat.

 

Tip: laat een zonneboiler altijd plaatsen door een erkende installateur. Zo ben je zeker van de kwaliteit van de plaatsing. Kom hier gratis in contact met erkende installateurs uit uw regio.

 

 

De voordelen van een zonneboiler

Ten opzichte van de conventionele boilers zijn zonneboilers veel schoner in gebruik. Bij normale boilers komen er veel afvalstoffen vrij door de verbranding van het gas. Gezien de zonneboiler zonne energie gebruikt is dit dus niet aan de orde en komen er bijna geen afvalstoffen vrij bij gebruik. Naast het feit dat je dus gebruik maakt van schone energie en het milieu minder vervuilt, is het ook nog eens veel goedkoper. De gasprijzen kunnen altijd veranderen en gaan in de toekomst vermoedelijk alleen maar hoger worden. Door installatie van een zonneboiler betaal je veel minder. Je hebt bijna geen gas meer nodig en gezien je zonne energie gebruikt zullen de grootste kosten de aanschafkosten zijn. De technologie van zonnecellen verbetert ook voortdurend dus op den duur zal je er veel meer rendement uit kunnen halen. Met een zonneboiler zal je dus op jaarbasis een aantal honderd euro kunnen besparen op de energierekening.

De zonneboiler is dus een duurzame en efficiënte manier om een steentje bij te dragen aan het milieu en tegelijkertijd ook nog eens flink te besparen op de gasrekening door gebruik te maken van de zonne energie. bron: elektrischeboiler.be