Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Dakraam vervangen

Een dakraam zorgt voor natuurlijke lichtinval en extra ventilatie in je woning. Na verloop van tijd zijn dergelijke vensters echter aan vervanging toe. Wanneer moet je een dakraam vervangen? Hoe doe je dat? En wat is het prijskaartje? Ontdek het antwoord op deze vragen en meer in dit artikel!

Ga snel naar:
Opties dakraam vervangen
Dakraam vervangen: kosten
Hoe dakraam vervangen?
Belangrijke aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer moet ik mijn dakraam vervangen?

Je dakraam vervangen levert heel wat voordelen op. De nieuwste dakramen kennen een verbeterde isolatiewaarde en leveren je meer daglicht op door een groter glasoppervlak. Doorgaans schommelt de levensduur van zo’n type venster tussen 20 à 30 jaar. De volgende alarmsignalen geven aan dat je dakraam aan vervanging toe is:

 • waterlekkage of andere waterschade
 • isolatieproblemen
 • scheuren en verkleuringen in de ruit

Is jouw dakraam aan vervanging toe? Dan kan je steeds advies vragen aan onze ervaren professionals. Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met vaklui in jouw buurt!

dakraam vervangen

 

Opties dakraam vervangen

Als je het vervangen van je velux of dakraam overweegt, kan je uit verschillende opties kiezen. Er zijn mogelijkheden voor elke gewenste stijl. Wil je een dakraam dat perfect in jouw woning past? Dan vind je hieronder de belangrijkste factoren om rekening mee te houden:

 

1. Type dakraam

Het type dakraam bepaalt op welke manier je het venster kan openen. Doorgaans kan je kiezen voor een tuimelvenster, een uitzettuimelvenster en een vast dakraam. Elk type kent z’n unieke voordelen en toepassingen. Een woordje uitleg:

 • Tuimelvenster: een tuimelvenster is de populairste keuze onder de dakramen. Je kan ze eenvoudig verticaal en horizontaal tuimelen, waardoor je volledige controle hebt over de mate van opening. Bovendien kan je met een tuimelvenster ook perfect de luchtstroom bepalen.
 • Uitzettuimelvenster: een uitzettuimelvenster is specifiek ontworpen voor maximale ventilatie. Zo’n type dakraam is daarom ideaal voor badkamers, zolders en keukens. In tegenstelling tot een tuimelvenster kan je een uitzettuimelvenster enkel openen naar buiten.
 • Vast dakraam: vaste dakramen kan je niet openen en zijn daarom geschikt voor ruimtes waar je geen extra behoefte hebt aan ventilatie. Omdat het raam geen bewegende delen heeft, is het nagenoeg onderhoudsvrij. Je hoeft je geen zorgen te maken over scharnieren of andere onderdelen die verslijten.

 

2. Materiaal dakraam

Het materiaal van een dakraam bepaalt voor het grootste deel de uitstraling en stijl van het venster. Toch zijn er ook in duurzaamheid en onderhoud belangrijke verschillen. Hieronder sommen we de meest voorkomende materialen voor dakramen op:

 • Hout: houten dakramen stralen warmte en charme uit. Daarnaast is hout een duurzaam en isolerend materiaal. Daartegenover staat wel dat het enig onderhoud vergt en over het algemeen een hoger kostenplaatje kent dan andere materialen.
 • Kunststof: in tegenstelling tot hout is kunststof doorgaans een betaalbaar en onderhoudsarm materiaal. Hoewel de traditionele, warme uitstraling van hout moeilijk te benaderen is, zijn kunststof dakramen te verkrijgen in nagenoeg alle stijlen en kleuren.
 • Aluminium: aluminium dakramen staan erom bekend erg duurzaam, onderhoudsarm en stevig te zijn. Bovendien hebben aluminium profielen een moderne en tijdloze uitstraling. Je houdt echter best wel rekening met een duurder prijskaartje.

 

3. Glas dakraam

Bij het vervangen van het glas van je velux of dakraam hou je best rekening met de isolatiewaarde. Doorgaans is HR++-beglazing de standaard optie, maar je kan ook gaan voor optimale thermische isolatie met driedubbele beglazing. Bovendien zijn er tal van extra’s om uit te kiezen als regencontactgeluidreductie, gehard glas, uv-bestendig glas, … Hoe maak je de juiste keuze? Dat hangt af van jouw specifieke behoeften en wensen.

 

4. Zonnewering dakraam

Als je je dakramen wil vervangen, neem je best ook eens je zonnewering onder de loep. Op die manier kan je de lichtinval en privacy in je woning controleren. Rolgordijnen zijn een vaak voorkomend type zonnewering. De eenvoudige bediening en talloze uitvoeringsmogelijkheden zijn slechts enkele van de vele troeven. Daarnaast zijn ook jaloezieën een populaire optie vanwege de onderhoudsvriendelijkheid.

 

Welk dakraam kies ik het best?

Welke keuzes je maakt, hangt altijd af van jouw persoonlijke voorkeur en wensen. Hou ook de reden waarom je je dakraam vervangt altijd in het achterhoofd. Wil je gewoon gaan voor een nieuwe look? Primeert eerder de isolatiewaarde? Heb je daarnaast ook nood aan bepaalde extra’s op vlak van glas?

Wil je graag advies van een dakraam vervangservice? Dan kan je steeds gratis en vrijblijvend in contact komen met vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Dakraam vervangen: kosten

Wat is de prijs om je dakraam te vervangen? Dat hangt uiteraard af van installateur tot installateur. Daarnaast spelen verschillende factoren zoals het materiaal en de afmetingen van je dakraam een belangrijke rol. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

MateriaalGemiddelde prijs dakraam (excl. btw & incl. plaatsing)
Kunststof dakraam€ 850 à 1.650
Houten dakraam€ 850 à 1.950
Aluminium dakraam€ 1.000 à 2.100

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een concreet beeld van wat een dakraam vervangen in jouw geval kost? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met lokale gespecialiseerde vaklui!

 

dakraam vervangen specialist

 

Hoe dakraam vervangen?

Het vervangen van een dakraam kan een uitdagende taak zijn. Met het juiste stappenplan en de nodige kennis kan je het werk echter tot een goed einde brengen, mits je een ervaren doe-het-zelver bent. Toch is het in de meeste gevallen aangewezen om een specialist in te schakelen. Hieronder lees je hoe een ervaren vakspecialist de klus klaart:

 

 1. Oude dakraam verwijderen

  Om een nieuw dakraam te plaatsen, moet de expert uiteraard eerst het oude exemplaar verwijderen. Dat doet die door eventuele zonnewering te demonteren en het oude dakraam los te maken. In sommige gevallen verwijdert die ook een stukje dakbedekking rondom het oude dakraam.

 2. Plaatsing voorbereiden

  Heeft het nieuwe dakraam dezelfde afmetingen als het oude? Dan vergt de plaatsing niet veel verdere voorbereidingen. Als je nieuw dakvenster groter is, meet de specialist nauwkeurig de opening op en past aan waar nodig.

 3. Nieuw dakraam plaatsen

  Vervolgens gaat de expert over tot de plaatsing van het nieuwe dakraam. De eerste stap daarbij is de kozijnen monteren en die waterdicht maken. Daarna plaatst de specialist de eventuele dakbedekking terug.

 4. Dakraam afwerken

  Gaat het dakraam naar behoren open en dicht? Dan volgt de afwerking. De expert zorgt ervoor dat het dakraam goed afgedicht en geïsoleerd is. Vervolgens brengt die de gewenste zonnewering aan en voert die nog een laatste check uit op de volledige constructie.

Op zoek naar een specialist om je dakraam te vervangen? Je komt gratis en vrijblijvend met experts in contact via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je graag je dakraam of velux vervangen? Dan ga je best niet roekeloos aan de slag. Heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig? Welk merk kies je? Hoe zit het met isolatie en ventilatie? Hieronder sommen we enkele factoren op die je best in het achterhoofd houdt:

 

 • Vergunning: laat je je oude dakraam vervangen door een nieuw met dezelfde afmetingen? Dan hoef je geen vergunning aan te vragen. Gaat het echter om andere afmetingen? Dan is er mogelijk een meldingsplicht. Vraag dus zeker bij je specialist of lokale bestuur na wat de geldende regels zijn.
 • Merk: er zijn heel wat merken op de markt die dakramen produceren. Het meest bekende merk is ongetwijfeld VELUX. Daarnaast doen merknamen als Fakro, Skylux of Roto bij velen ook een belletje rinkelen. Houd bij het kiezen van een merk niet alleen rekening met de geleverde kwaliteit, maar ook met de service na verkoop.
 • Isolatie: je wil absoluut niet dat energie verloren gaat door je dakraam. Daarom zijn moderne dakvensters standaard voorzien van hoogrendementsglas. Laat je je dakraam vervangen? Dan is driedubbel glas (HR+++) de beste keuze. Op die manier geniet je van een optimale isolatiewaarde.
 • Ventilatie: ventilatie is essentieel bij een dakraam. Op die manier vindt de vochtige en vervuilde lucht een weg naar buiten. De nieuwste modellen hebben doorgaans een zelfregulerend ventilatiesysteem. Dat regelt de hoeveelheid schone lucht die naar binnen komt automatisch.
 • Zelf plaatsen: met de nodige kennis en ervaring kan je zelf een dakvenster vervangen. Om zeker te zijn van een vlotte en correcte installatie is het echter aangeraden om je dakraam te laten plaatsen door een professional. Op die manier kan je ook rekenen op een goede service na de plaatsing.

 

TIP: laat ook je andere ramen inspecteren!

Vertonen je andere ramen ook ouderdomskwaaltjes? Of ben je gewoonweg uitgekeken op je vensters? Dan is het een goed idee om je dakvenster en andere ramen tegelijkertijd te laten vervangen. Zulke werken combineren komt doorgaans goedkoper uit dan ze apart te laten uitvoeren. Om zeker te zijn, kan je altijd advies vragen aan een expert.

Wil je graag je ramen en dakraam laten inspecteren en vervangen? Kom gratis en vrijblijvend in contact met vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.