Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Gietvloer met vloerverwarming

Kan ik een gietvloer combineren met vloerverwarming? Jazeker, samen vormen ze een echt droomhuwelijk. Ontdek hier wat de voordelen precies zijn van een gietvloer met vloerverwarming, welke opties je hebt, wat de prijzen zijn, … Ten slotte bieden we ook nog antwoord op enkele van de meest gestelde vragen.

Ga snel naar:
Welke gietvloer in combinatie met vloerverwarming?
Kosten gietvloer met vloerverwarming
Welke vloerverwarming is geschikt voor mijn project?
Waarom een ervaren vakspecialist inschakelen?
FAQ over gietvloeren en vloerverwarming
Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Is een gietvloer geschikt voor vloerverwarming?

Absoluut, een gietvloer met vloerverwarming is een prima combinatie. Dat ligt onder meer aan deze voordelen van zo’n naadloze vloerbekleding:

 • Uitstekende warmtegeleiding: allereerst is er de goede warmtegeleiding van gietvloeren. Dat ligt onder andere aan de dunne afwerkingslaag, waardoor het vloeroppervlak snel op temperatuur komt. Ideaal dus in combinatie met lage temperatuurverwarming.
 • Naadloze afwerking: een gietvloer heeft een strakke, naadloze afwerking. Daardoor is er amper speling en kan de vloer door de warmte dus niet uitzetten, scheuren of op een andere manier ‘in beweging komen’.
 • Geringe opbouwhoogte: gietvloeren hebben een geringe opbouwhoogte. Ze zijn vaak niet dikker dan 8 mm. Daardoor zijn ze erg geschikt voor (kleinschalige) renovatieprojecten waarbij je de huidige vloer bv. niet wil uitbreken en/of geen deuren, plinten, … wil verhogen.
 • Mooie energiebesparing: dankzij vloerverwarming bespaar je gemiddeld 10 à 15% op je stookkosten. Vloerverwarming werkt namelijk op lage temperatuur (tussen de 30 à 38°C). Zo moet je cv-installatie niet te hard draaien om je woning op temperatuur te krijgen en te houden.

Graag meer informatie over vloerverwarming met een gietvloer? Ontmoet verschillende experts actief in je regio via onze gratis offerteformulieren. Start hier je aanvraag voor gietvloeren of vloerverwarming.

vloerverwarming gietvloer

 

Welke gietvloer in combinatie met vloerverwarming?

Niet elke gietvloer is geschikt om te combineren met vloerverwarming. We overlopen hieronder de verschillende mogelijkheden:

 • PU gietvloer: polyurethaan is een heel elastisch materiaal. Daardoor scheurt het zelden onder invloed van wisselende temperaturen. Bovendien past een PU-gietvloer zich snel aan aan de kamertemperatuur, waardoor je wooncomfort aanzienlijk stijgt.
 • Steentapijt of troffelvloer: deze kwartsvloeren hebben een open structuur met veel poriën, waardoor de vloer eenvoudig warmte verspreidt en doorlaat. Je ervaart daardoor snel de aangename effecten van vloerverwarming.
 • Cementgebonden gietvloer: een gietvloer met cement is ook een goede keuze. Door de toevoeging van cement lijkt zo’n vloerbekleding op een massieve betonvloer, maar in werkelijkheid is deze vloerafwerking slechts 4 à 8 millimeter dik.

Algemeen geldt: vloerverwarming bij gietvloeren is prima mogelijk, maar dan mag de watertemperatuur niet hoger dan 55°C zijn. Aangezien vloerverwarming lage temperatuurverwarming is, stijgt de temperatuur van je cv-water niet boven de 45°C. Dit is belangrijk bij de keuze van je gietvloer. Een expert houdt hier rekening mee.

 

TIP: win advies in bij een expert!

Een gietvloerspecialist heeft alle nodige kennis om je renovatieproject succesvol uit te voeren. Bovendien is hij op de hoogte van alle aandachtspunten bij het kiezen van de meest geschikte vloer in combinatie met jouw vloerverwarmingssysteem. Benieuwd naar de mening en advies van een specialist? Neem dan gratis contact op via ons offerteformulier.

 

Kosten gietvloer met vloerverwarming

Hoeveel betaal je nu precies voor een gietvloer? En wat is de meerkost van vloerverwarming? Voor een gietvloer inclusief vloerverwarming betaal je gemiddeld zo’n € 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).  Wat zijn nu de richtprijzen voor de aparte toepassingen?

ToepassingPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
GietvloerPU-gietvloerGem. € 55 à 125 per m²
Troffelvloer of steentapijtGem. € 40 à 70 per m²
Cementgebonden gietvloerGem. € 75 à 115 per m²
VloerverwarmingDroog systeemGem. € 30 à 65 per m²
Nat systeemGem. € 30 à 50 per m²
Ingefreesd systeemGem. € 30 à 65 per m²
Elektrische mattenGem. € 60 à 70 per m²

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. De totale kostprijs is afhankelijk van de verschillende keuzes die je maakt in opbouw en afwerking van je vloer, de totale oppervlakte, het aantal arbeidsuren en eventuele voorbereidende werken. Interesse in een gerichte kostenraming voor jouw project? Neem dan contact op met een gietvloerexpert of een installateur van vloerverwarming.

 

Bespaar op je vloerrenovatie dankzij subsidies!

Renoveren is niet goedkoop. Gelukkig bestaan er verschillende subsidies om je investering ook financieel aantrekkelijk te maken. Voor lage temperatuurverwarming en vloerrenovaties kan je aanspraak maken op verschillende premies.

Meer weten? Lees hier ons uitgebreide artikel over renovatiepremies.

 

gietvloer vloerverwarming

 

Welke vloerverwarming is geschikt voor mijn project?

Doorgaans spreken we over 4 soorten vloerverwarmingsystemen. Het onderscheid maken we op basis van hun plaatsingsmethode. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

 

OPTIE 1: nat systeem

Het natte vloerverwarmingssysteem dankt zijn benaming aan het feit dat de vloerverwarmingsbuizen rechtstreeks in de natte chapelaag liggen. Daaronder ligt een isolatielaag om warmteverliezen te voorkomen. Vervolgens werkt een specialist deze af met een chape. Deze dekvloer kan je dan afwerken met een gietvloer.

Het natte systeem is ideaal bij nieuwbouwprojecten. Dat is te wijten aan het feit dat deze werkzaamheden starten vanaf de ruwe onderlaag. De totale opbouwhoogte is gemiddeld 18 à 20 cm dik.

Prijs: € 30 à 50 per m², excl. btw & gietvloer. Ontvang offertes op maat.

 

OPTIE 2: droog systeem

Bij dit systeem komen de verwarmingsbuizen niet in contact met de natte chape. Een specialist plaatst ze in voorgevormde isolatieplaten. Deze voorkomen warmteverlies naar beneden toe en maken de bevestiging van de verwarmingsbuizen op gelijke afstanden in de vloer mogelijk. Vervolgens komt daarbovenop je gietvloer.

Het droge systeem is ideaal bij renovatieprojecten. Moet je rekening houden met een beperktere opbouwhoogte? Dan is deze optie ideaal.

Prijs: € 30 à 65 per m², excl. btw & gietvloer. Ontvang offertes op maat.

 

OPTIE 3: ingefreesd systeem

Bij deze methode freest een expert sleuven in de bestaande vloer, waarin de vloerverwarmingsbuizen komen te liggen (op zo’n 15 à 17 mm diepte). Dat kan zowel in een bestaande vloer bij een renovatieproject als in een bestaande dekvloer van cement of anhydriet in een nieuwbouwwoning.

Ook dit vloerverwarmingssysteem is geschikt bij renovatieprojecten. Vooral omdat de opbouwhoogte van je vloer nagenoeg gelijk blijft. De enige extra opbouwhoogte is die van je gietvloer.

Prijs: € 30 à 65 per m², excl. btw & gietvloer. Ontvang offertes op maat.

 

OPTIE 4: elektrische vloerverwarming

Heb je zonnepanelen? En zoek je naar een manier om vloerverwarming in te zetten als bijverwarming? Dan zijn elektrische vloerverwarmingsmatten ideaal. Die werken niet op basis van water, maar op basis van stroom. Bovenop de matten komt een fixeermiddel en een laag egaline. Wat de ideale basis vormt voor je gietvloer.

Prijs: € 55 à 120 per m², excl. btw, plaatsing & gietvloer. Ontvang offertes op maat.

 

Welke optie kies ik het best?

Er bestaan verschillende vloerverwarmingsystemen die je allemaal met een gietvloer kan combineren. Je keuze voor een bepaald type vloerverwarming hangt voornamelijk af van andere factoren, zoals de omvang van je renovatiewerken, de opbouwhoogte van je vloer, je budget, de gewenste afwerking, …

Wil je meer informatie over het meest geschikte vloerverwarmingsysteem voor jouw project? Neem dan contact op met een expert.

 

Waarom een expert inschakelen?

Is zelf een gietvloer met vloerverwarming plaatsen een goed idee? Neen, we raden het allebei af. Zowel het plaatsen van een gietvloer als het installeren van vloerverwarming vergt de nodige technische know-how. Vertrouw daarom op een expert. Zo ben je zeker van…

 • Persoonlijk advies: een specialist komt altijd langs voor een plaatsbezoek en een uitgebreide kennismaking. Dat is niet alleen belangrijk om je wensen te bespreken, maar ook om te bepalen welke voorbereidende werken nodig zijn, welk type vloerverwarming het meest geschikt is, …
 • Professionele plaatsing: op basis van alle bovenstaande informatie gaat hij aan de slag. Zo legt hij zowel je vloerverwarming als je gietvloer correct aan. Een expert werkt trouwens alleen maar met kwalitatieve producten. Zo ben jij zeker van een duurzaam eindresultaat.
 • Financiële voordelen: wist je dat vertrouwen op een expert dé belangrijkste voorwaarde is om een beroep te doen op verschillende premies? Bovendien kan je bij je expert niet alleen terecht voor de uitvoering van je project, maar hij helpt je bovendien ook graag verder met je premieaanvraag.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 10 jaar oud? En laat je je vloerrenovatie over aan een vakspecialist? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op zowel materiaal- als arbeidskosten.

Diverse experts vergelijken? Dat kan! Kom gratis in contact met meerdere specialisten actief in je regio en ontvang adviezen en offertes op maat, vergelijk en bespaar! Vind hier een gietvloerexpert of zoek je een installateur van vloerverwarming?

 

Veelgestelde vragen over gietvloeren met vloerverwarming

Hebben we nog niet al je vragen over vloerverwarming beantwoord? Dan vind je hieronder alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen. • Wat is de droogtijd van een gietvloer met vloerverwarming?
  Wanneer er een nieuwe gietvloer is gelegd, mag je niet gelijk de vloerverwarming aanzetten. De vloer moet eerst minimaal veertien dagen de tijd krijgen om rustig uit te harden. Pas dan ga je over tot het zogenaamde ‘stookprotocol’ om plotse temperatuurschommelingen te vermijden. Daarover lees je meer bij de onderstaande vraag.


 • Wanneer mag ik mijn vloerverwarming aanleggen?

  Er bestaat zoiets als de perfecte inschakeltijd voor je vloerverwarming. We noemen dat ook het ‘stookprotocol’. Door plotse temperatuurschommelingen kunnen scheurtjes in de vloer ontstaan. Is de vloer helemaal droog? Start dan met een cv-watertemperatuur die ongeveer 5° hoger is dan de temperatuur in de ruimte. Deze moet gedurende 24 uur constant blijven voor je de vloerverwarming opnieuw verhoogt. Herhaal dit, maar zorg ervoor dat de temperatuur niet stijgt tot boven de 40°C! Verlaag vervolgens opnieuw stapsgewijs de temperatuur tot je aan de startwarmte zit.  Herhaal dit minimaal nog één keer.

  Hulp nodig? Een vloerverwarmingsexpert helpt je hier graag bij. • Kan ik altijd voor vloerverwarming kiezen?

  Vloerverwarming is enkel een goed idee wanneer je verwarmt met een warmtepomp en over zonnepanelen beschikt. Vloerverwarming met cv-water is namelijk een type lage temperatuurverwarming dat enkel goed presteert met een duurzame warmtebron en in een goed geïsoleerde woning.

  Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met een expert. • Welke gietvloeren zijn niet geschikt?
  Een epoxy gietvloer is het minst geschikt in combinatie met vloerverwarming. Dat valt te verklaren doordat deze geen schommelingen in de temperatuur verdraagt. Daardoor zouden er scheuren en rimpels in de vloer ontstaan, wat het uitzicht ontsiert. Een gietvloerexpert weet exact welke vloeren je zonder problemen met vloerverwarming kan combineren. Laat je dus uitgebreid adviseren alvorens een keuze te maken.


 • Hoe dik is een gietvloer met vloerverwarming?
  Dat is afhankelijk van het type vloerverwarming dat je plaatst. Kies je voor ingefreesde vloerverwarming? Dan bedraagt de totale dikte van de gietvloer zo’n 10 à 12 millimeter. Bij droge vloerverwarming waarbij de vloerverwarmingselementen in de isolatiepanelen liggen, is de opbouwdikte hoger.