Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Ontmossen van daken: tips & werkwijze

Als huiseigenaar kun je vroeg of laat te maken krijgen met mosvorming op het dak. Een kleine hoeveelheid is niet schadelijk. Wanneer het mos exponentieel is gegroeid, moet je in actie schieten. Ontmossen van daken laat je best uitvoeren door een professional. Hoe dit in zijn werk gaat en welke kosten je kunt verwachten, lees je terug in onderstaand artikel.

 

Werk met erkende reinigingsfirma’s en voorkom schade!

Offerte aanvragen om je dak te ontmossen? Klik hier voor meer informatie.

 

 

Is het ontmossen van het dak noodzakelijk?

Dat hangt voornamelijk af van het type dakbedekking en de mate van vervuiling. Een kleine hoeveelheid mos op een nieuw of een recent gerenoveerd dak zal over het algemeen weinig kwaad kunnen. Op wat oudere meer poreuze pannen kan mos op en duur wél schadelijk zijn. Mos kan immers veel vocht vasthouden en het vochtige mos kan al snel een voedingsbodem worden voor andere soorten vegetatie (onkruid en grassen) die in het mosbed wortel gaan schieten. Deze wortels gaan dan in en onder de dakbedekking groeien wat weer leidt tot vochtschade aan het dak. In de winter kunnen de problemen door indringing van vocht vervolgens verergeren en kunnen er haarscheurtjes in de pannen of leien gaan ontstaan.

 

 

Voordelen daken ontmossen

• Mos leidt tot méér mos waardoor de conditie van het dak op termijn exponentieel achteruit kan gaan (lekkages en vorstschade aan de dakbedekking).
• Het mos kan een obstructie gaan vormen voor de waterafvoer, wat kan leiden tot indringing van water. Tevens raken regenafvoeren makkelijker verstopt door loskomend mos.
• Een dak dat ontmost is, ziet er weer als nieuw uit wat leidt tot een waardevermeerdering van de woning. Een huis dat er aan de buitenkant perfect uitziet zal ook eerder verkocht worden.

 

Voorbeeld van ontmossen van daken

 

Ontmossen van daken: werkwijze

Het ontmossen van daken gebeurt doorgaans in drie opeenvolgende stappen:

 

Stap 1: voorbereiden van het dak

Het ontmossen van een dak kan gebeuren mét of zonder een reinigingsmiddel. Dit hangt af van het soort dakbedekking en de mate van vervuiling. Wanneer men voor een reinigingsmiddel kiest dan wordt deze eerst met een sproeier op de dakbedekking aangebracht waarna het middel enige tijd moet inwerken. De inwerktijd kan variëren van enkele uren tot meerdere dagen en is afhankelijk van de ernst van de verontreiniging en het soort reinigingsmiddel. Vaak maakt men gebruik van een hoogwerker zodat er een goede toegang tot het dak is maar dit is niet altijd nodig en kan men gewoon over het dak lopen.

 

Stap 2: reinigen van het dak

Nadat het schoonmaakmiddel voldoende tijd heeft gehad om in te werken op het mos, begint men met het schoonspuiten van het dak. Hiervoor wordt meestal een hogedrukreiniger met vuilfrees gebruikt. Door de roterende werking van de vuilfrees en de hoge druk waarmee het water op de vervuiling wordt gespoten, kan het mos goed los worden gemaakt van het dak. Men werkt bij het schoonspuiten van boven naar beneden zodat er geen water onder de dakbedekking terecht kan komen. Bij het gebruik van speciale schoonmaakmiddelen zullen de dakwerkers beschermende kledij dragen zodat de nevel niet op de huid of in de ogen komt.

 

Stap 3: impregneren of coaten

Nadat het dak volledig is gereinigd zijn er twee opties: impregneren of coaten van het dak. Bij impregneren spuit men een vocht- en vuilafstotend middel op het dak waardoor het minder vatbaar wordt voor nieuwe vervuiling. Omdat het middel in de poriën van de dakbedekking trekt, verandert het uitzicht van het dak niet. Je kunt er ook voor kiezen om het dak te laten coaten. Er wordt dan een beschermende coating op het dak aangebracht. Deze coating is transparant of voorzien van een kleur. Het verschil met impregneren is dat het uitzicht van het dak door coaten wél verandert. Je kunt het dak ermee een andere kleur geven.

 

Tip: spaar de natuur dankzij milieuvriendelijke reinigingsmiddelen

De meeste bedrijven maken zoveel mogelijk gebruik van biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen. Dit zijn mosdodende middelen die krachtig werken tegen groene aanslag maar niet schadelijk zijn voor planten (of dieren) in de nabije omgeving van het dak. Ze hebben mogelijk wel een wat langere inwerktijd dan de middelen op chemische basis.

 

ontmossen van daken met hogedrukreiniger

 

Prijs van het ontmossen van daken

De kostprijs voor het ontmossen en opnieuw impregneren/coaten van een dak varieert van € 20 tot € 50 per vierkante meter. De prijs hangt sterk af van de mate van vervuiling, het type dak en de bereikbaarheid ervan. Voor een gemiddelde eengezinswoning moet je al gauw rekening houden met een kostprijs van € 1500 tot € 2200. Het resultaat is dan weer een dak dat veel langer meegaat en dat ook zal zorgen voor meerwaarde bij de eventuele verkoop van het gebouw. Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen kan je doen via onze offertepagina. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Kan je ook een rieten dak ontmossen?

Ook rieten daken kunnen lijden onder mos- en algvorming. Bij een rieten dak zijn het voornamelijk algen die voor problemen kunnen zorgen. Algen die in grote getale aanwezig zijn vormen een afsluitende slijmlaag waardoor het riet niet meer kan ademen. Het dak kan dan niet meer goed uitdrogen waardoor het nat blijft en er nog meer mossen en algen zullen ontstaan. Het reinigen van een rieten dak wordt meestal met een hogedrukspuit gedaan. Na het schoonspuiten behandelt men het dak met een mos- en algenwerend middel. Mossen en algen komen voornamelijk voor op rieten daken met een zwakke dakhelling of daken die constant in de schaduw staan. Ook vallend blad, dat op het dak blijft liggen kan als oorzaak aangewezen worden.

 

ontmossen van rieten daken

 

Opgepast voor asbesthoudende daken

Bij oudere daken van vóór 1997, is de kans aanwezig dat de betonpannen of leien op het dak asbest bevatten. Deze asbesthoudende daken mogen niet met een hogedrukreiniger ontmost worden! De asbestvezels zouden hierdoor los kunnen komen wat een gevaar voor de gezondheid oplevert. Reinigen heeft vanwege de leeftijd van het dak ook eigenlijk geen zin meer en je doet er meer schade mee dan goed. Bij asbesthoudende daken is het in alle gevallen beter om niet te kiezen voor ontmossing maar voor het opnieuw laten aanbrengen van de dakbedekking.