Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.be Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.be

Voordeur renoveren

De renovatie van je voordeur kan op verschillende manieren gebeuren. Kies je ervoor om een grondige renovatie uit te voeren en meteen een nieuwe deur te plaatsen? Of volstaat een kleine herstelling? Kom in dit artikel te weten wanneer je best kiest voor een complete voordeur renovatie en wanneer niet. Ontdek ook alles over de voor- en nadelen, prijzen, … van beide renovatiemethodes voor je voordeur!

Ga snel naar:
OPTIE 1: voordeur vervangen
OPTIE 2: voordeur herstellen
CONCLUSIE: hoe renoveer ik mijn voordeur best?

Advies op maat nodig? Contacteer dan zeker 1 of meerdere schrijnwerkers actief in je buurt. Die helpen je bij het maken van de juiste keuze voor jouw voordeur. Start je aanvraag hier!

 

 

Laat ik mijn voordeur beter vervangen of herstellen?

Wat is de beste keuze: je voordeur meteen volledig vervangen of ze toch laten herstellen? Een overzicht:

 

Je voordeur vervangen is een goede keuze als…

 • je bezig bent met een grondige renovatie van je woning.
 • de deur structureel in slechte staat verkeert.
 • je je woning graag een volledige make-over wil geven.
 • je specifieke eisen stelt aan je voordeur (bv. inbraakwerendheid, brandwerendheid, automatisatie, …).

Lees verderop in dit artikel meer over voordeur vervangen

 

Je voordeur herstellen is een goede keuze als…

 • het over kleine of lokale schade gaat.
 • het budget een belangrijke keuzefactor is.
 • het uitzicht van je deur sterk verweerd is, maar die wel nog stevig genoeg is.
 • je hak- en breekwerken wil vermijden.
 • het niet toegelaten is om een nieuwe voordeur te plaatsen (bv. beschermde gebouwen, monumenten, …).

Lees verderop in dit artikel meer over voordeur herstellen

 

 


OPTIE 1: voordeur vervangen

Voordeur vervangen

Is je voordeur ernstig beschadigd, sterk verouderd of past die simpelweg niet bij het uitzicht van je (gerenoveerde) woning? Kies dan meteen voor een nieuwe voordeur. Zo ben je zeker dat de uitstraling en stijl van je voordeur perfect passen bij de rest van je woning.

 

Voor- en nadelen vervangen voordeur

 • Uitgebreide mogelijkheden: het plaatsen van een nieuwe voordeur biedt esthetisch veel mogelijkheden. Niet alleen kan je kiezen voor nieuwe materialen, maar ook de vormgeving van je deur kan je helemaal personaliseren (bv. een zijraam, reliëf, luifel, …).
 • Veiligheid & stabiliteit: een oude buiten- of voordeur is niet altijd even stabiel. Zo kan een houten deur te lijden hebben onder schimmels en houtrot.  Is de schade te groot? Dan is het volledig renoveren van je voordeur de beste keuze.
 • Verhoogd wooncomfort: de voordeur is vaak een bron van warmteverlies. Merk je dat sterk bij je eigen woning? Zorg dan dat je nieuwe voordeur voldoet aan de minimale thermische en akoestische vereisten. Hierdoor is een nieuwe voordeur ook meteen de meest toekomstbestendige keuze.

 

 • Duurder: het ontwerpen en plaatsen van een nieuwe voordeur is niet de goedkoopste oplossing. De uiteindelijke prijs hangt o.a. samen met de keuze van de materialen, de afwerking, de beglazing, … Lees verder meer over de prijs van een nieuwe voordeur.
 • Soms vergunning nodig: wil je een nieuwe voordeur plaatsen, maar moet je daarvoor de deuropening vergroten? Dan kan het zijn dat je meldingsplichtig bent of zelfs een vergunning moet aanvragen. Bij twijfel doe je best altijd eerst navraag bij je gemeente.

 

 

Werkwijze voordeur vervangen

Hoe gaat een schrijnwerker doorgaans te werk wanneer hij een nieuwe buitendeur plaatst? Een overzicht:

 1. Inspectie & ontwerp

  Een vakman komt langs om de huidige situatie te bekijken. Hij gaat met jou in gesprek en neemt de afmetingen van het deurportaal op. Daarna gaat hij aan de slag met alle ideeën en bezorgt je een ontwerp van je nieuwe voordeur.

 2. Nieuwe voordeur plaatsen

  Keur je het ontwerp goed? Dan maakt je vakman de nieuwe deur volgens de regels van de kunst in zijn atelier. Is die klaar? Dan heeft hij slechts 1 dag nodig om je nieuwe deur netjes in het deurportaal te plaatsen.

 3. Afwerking & opruimen

  Is de nieuwe deur geplaatst? Dan kan je schrijnwerker alles netjes afkitten, een afkasting aan de binnenzijde plaatsen, deurbeslag naar wens monteren, … Indien nodig verzorgt hij ook het nieuwe pleisterwerk. Nadien ruimt hij alle vuil en puin op.

TIP: ben je bezig met de renovatie van je voordeur? Waarom dan niet meteen je ramen grondig onder handen laten nemen? Lees hier meer over het renoveren van ramen.

 

Prijs deuren op maat

De kosten voor een complete voordeur renovatie hangen voornamelijk samen met het materiaal waaruit de deur gemaakt is, de kwaliteit, het type deur en de afwerking (bv. deurbeslag, beglazing, …). Doorgaans mag je rekenen op onderstaande prijzen:

Materiaal nieuwe voordeurPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
PVC€ 1.400 à 2.000
Hout€ 1.500 à 2.200
Aluminium€ 1.700 à 2.500
Staal€ 2.000 à 5.000

LET OP: dit zijn richtprijzen. Wil je graag meerdere prijsvoorstellen op maat voor jouw project? Contacteer dan 2 à 3 ramen- en deurenspecialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start hier je aanvraag.

 

Druk de kosten van je voordeur renovatie met financiële voordelen!

Wil je je buitendeur renoveren en tegelijk investeren in nieuwe ramen? Dan is het interessant om te weten dat je de kosten kan drukken met enkele financiële voordelen. Is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je bv. slechts 6% btw. Daarnaast kan je ook aanspraak maken op de Overkoepelende renovatiepremie en de premie voor hoogrendementsglas.

TIP: een vakman vertelt je graag meer over de financiële voordelen. Hij bezorgt je ook alle benodigde documenten om je aanvraag succesvol in te dienen. Lees hier meer over de verschillende renovatiepremies of contacteer meteen een specialist.

 


OPTIE 2: voordeur herstellen

Voordeur renoveren

Is je voordeur ietwat verouderd, maar verder nog in prima staat? Wil je het sierbeslag moderniseren? Of had je graag snel en eenvoudig je voordeur opgefrist? Dan kan je ervoor kiezen om je voordeur lokaal of kleinschalig te renoveren.

 

Voor- en nadelen voordeur herstellen

 • Goedkoper: is je budget een doorslaggevende beslissingsfactor? Dan zijn kleine herstellingen een betere optie, op voorwaarde dat je voordeur nog voldoende stevig is. De renovatie van een sterk aangetaste houten voordeur is minder aangeraden.
 • Vlotte & snelle uitvoering: een laagje verf, een likje vernis, het wegwerken van krassen en deuken, …: deze klusjes gaan doorgaans snel en bezorgen je voordeur een frisse uitstraling.
 • Verbeterde eigenschappen: wil je de isolatiewaarde of de akoestische kwaliteiten van je voordeur verbeteren? Dan kan het volstaan om een nieuw deurpaneel op het bestaande aan te brengen.
 • Duurzame keuze: herstel je je voordeur? Dan behoud je de kwalitatieve deurkern en kan je met enkele kleine ingrepen opnieuw jarenlang genieten van je voordeur. Zo belandt die niet vroegtijdig op de afvalberg.

 

 • Minder mogelijkheden: hoewel je het uitzicht van je buitendeur flink kan opfrissen, kan je geen ingrijpende veranderingen aanbrengen. Tenzij je met nieuwe deurpanelen werkt, maar dit is dan iets duurder dan zelf de herstellingen uit te voeren.
 • Enkel bij stabiel schrijnwerk: is je voordeur sterk verouderd? Is je stalen buitendeur helemaal doorroest? Of is je deur scheefgetrokken? Een oude voordeur renoveren is alleen mogelijk bij stabiel schrijnwerk. In de voorgaande gevallen is een likje verf niet de oplossing. Kies in dit geval voor een nieuwe voordeur.

 

 

Mogelijkheden voordeur herstellen

Welke klusjes kan je uitvoeren om je voordeur een kleine, noodzakelijke renovatie te geven? In dit geval hebben we het over herstellingen van verschillende aard. Een overzicht:

 • Sporen van verweer of slijtage wegwerken: deuken, putjes, afbladderend schilderwerk, boorgaten, verfrestanten, verroeste elementen,… zijn allemaal ouderdomssporen.
 • Beschadigde elementen vervangen: inbraakschade, verouderd deurbeslag, deursloten die niet meer naar behoren functioneren, …
 • Nieuwe beglazing plaatsen: triple glas, hoogrendementsglas, … in specifieke uitvoeringen (bv. inbraakwerend glas of glas-in-loodramen).  

 

TIP: vraag advies aan een ervaren schrijnwerker

Bepaalde beschadigingen kan je snel zelf herstellen. Denk maar aan het opvullen van boorgaten met speciale pasta, het opschuren van een verouderde deur en het aanbrengen van verf of vernis. Je kan daarentegen ook het werk overlaten aan een professional. Hij ontwerpt deurpanelen en bevestigt die tegen de huidige deurkern, monteert nieuw deurbeslag, plaatst beglazing, brengt een structuurfolie aan op je kunststof deur, …

TIP: wil je graag je verouderde kunststof voordeur laten renoveren? Of een verweerde houten buitendeur professioneel laten aanpakken? Contacteer dan een schrijnwerker. Hij helpt je met plezier verder. Start hier je aanvraag.

 

 

Voordeur renoveren kosten

Het herstellen van een voordeur kan op 2 manieren. Je kan namelijk zelf je voordeur renoveren of een beroep doen op een schrijnwerker:

 • Zelf voordeur renoveren: in dit geval is de prijs afhankelijk van het materiaal dat je aankoopt om de herstelling uit te voeren. Denk maar aan een specifieke opvulpasta voor een houten deurkozijn, de aanschaf van nieuwe handvaten of aangepaste verf voor buitenschrijnwerk.
 • Voordeur laten renoveren: laat je de herstellingswerken over aan een schrijnwerker? Dan betaal je gemiddeld € 150 à € 250 per uur (incl. btw)De prijs varieert naargelang de arbeidsintensiteit, de duur en de complexiteit van de klus.

TIP: ben je een handige doe-het-zelver? Dan kan je zonder problemen zelf kleine renovaties aan je voordeur uitvoeren. Leg je de renovatie van je houten voordeur liever in de handen van een ervaren vakman? Vul dan ons contactformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 


CONCLUSIE: hoe renoveer ik mijn voordeur best?

De beste keuze voor jouw voordeur hangt af van verschillende factoren. Welke elementen spelen allemaal een rol? Een kort overzicht:

 • Staat van je voordeur: is de schade aan je voordeur te groot (bv. houtrot)? Dan laat je best meteen een nieuwe voordeur plaatsen. Volstaat een kleine herstelling of een likje verf? Dan kan je gewoon zelf aan de slag om je voordeur te renoveren.
 • Budget: laat je budget het niet toe om te investeren in een dure, nieuwe voordeur? Bekijk dan samen met een vakman of een herstelling mogelijk is of niet. Wil je de kosten binnen de perken houden? Dan is ook een budgetvriendelijke nieuwe voordeur in PVC een optie.
 • Persoonlijke wensen: heb je een nieuwe voordeur in tropisch hardhout met een zijraampje op het oog? Of wil je je woning extra cachet geven met een sierlijke aluminium voordeur? Afhankelijk van jouw wensen bepaal je zelf of een nieuwe voordeur aangewezen is of niet.

TIP: plaats je een nieuwe voordeur? Dan ben je ook zeker van een betere isolatie en optimaal wooncomfort. Trek je trouwens ook budget uit om je overig buitenschrijnwerk te vernieuwen? Dan verbeter je niet alleen het uitzicht van je woning, maar verhoog je ook de verkoopwaarde van je huis. Kortom, je voordeur volledig renoveren is de meest toekomstbestendige oplossing.

 

Offertes vergelijken loont!

Benieuwd naar de kostprijs van jouw project? Dan vraag je het best meerdere offertes aan bij verschillende schrijnwerkers actief in jouw omgeving.  Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook ontwerpen, adviezen, uitvoertermijnen, materialen, … vergelijken. Op deze manier kan jij de beste keuze maken voor jouw situatie.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Vul ons aanvraagformulier in en kom in contact met verschillende professionals actief in jouw omgeving. Ga hier van start.